Nasif Hitti

Nasif Hitti

Lübnan savaşında İsrail'in önceliği

İsrail'in Lübnan'a karşı yürüttüğü savaş son bir buçuk ay içerisinde coğrafya, hedefler ve Lübnan'a karşı saldırılar açısından büyük bir yükselişe tanık oldu. Lübnan'ın İsrail'in savaş öncelikleri listesinde Gazze'nin yerini almasının ardından zaman açısından ucu açık bir tırmandırma yaşandı. Savaş…

Gazze savaşı, Lübnan savaşı ve bölge

7 Ekim'de İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşının üzerinden bir yıl geçmiş olacak. Bu savaş, İsrail'in yüksek çıtalı ve imkansız hedeflere ulaşmak için zaman olarak ve artık mekan olarak da ucu açık hale gelen yıpratma stratejisinin bir parçası oldu. İsrail hedeflerinin temelinde Gazze Şeridi…

Küresel köyümüzde meydan okumalarla nasıl yüzleşilir?

Din, renk, ırk, ulusal kimlik veya diğer kimlikler bakımından farklı olan “öteki”ne yönelik “fobi” ya da korku ve korkutma temelli söylemin yeniden canlandırılması, çağın en önemli ve tehlikeli özelliklerinden biri olarak ortaya çıkıyor. Bu, dünyadaki tüm toplumlar ve bölgeler üzerinde, farklı…

Bekleme: Çöküşün yolu

Lübnan'da, belirli dönemlerde içte yaşanan kriz durumunun çözülmesi için her zaman dış çözümlerin beklenmesiyle ilgili bir tür siyasi kadercilik vardır. Bu mantık, çözülmesi zor bir kriz söz konusu olduğunda, harici uzlaşının dahili uzlaşıyı kolaylaştırdığı ya da oluşturduğu veya uzlaşının formüle…

Gazze savaşı ve gerekli çözümün zorlukları

İsrail'in 3 aydır Gazze'de yürüttüğü imha savaşı, Filistin meselesini tüm sıcaklığıyla yeniden acil bölgesel meseleler gündeminin ön sıralarına taşıdı. Savaşın gelişimine yönelik çeşitli olasılıklar ile bunların bölgeye, bölgesel ve küresel güçlerin bölgedeki çıkarlarına muhtemel yansımaları da…

Gazze'ye yönelik savaşın ikinci turu ve ufukları

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının ikinci turu, yaklaşık bir haftalık ateşkesin ardından başladı. Savaş üçüncü ayına girdi. İsrail liderliği, bunu açıkça kabul etmek istemese de ulaşılmaz olan Hamas'ı bitirme hedeflerinin esiri olduğunun farkında. Savaş devam ediyor çünkü hükümetteki birden fazla…

Zirveden sonra: Gerekli ortak diplomatik eylemin meydan okumaları

Hem Arap Birliği’nin hem de İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı olan Suudi Arabistan Krallığı'nda, 57 ülkenin katılımıyla ortak ve olağanüstü Arap-İslam Zirvesi'nin düzenlenmesi açık ve çok boyutlu bir diplomatik mesajdı. Bu, Filistin, Arap ve bölgesel olmak üzere çeşitli nedenlerle…

Hindistan: Dinamik uluslararası güç

Hindistan, G20 zirvesine ev sahipliği yapması nedeniyle uluslararası alanda ilgi odağı oldu. Bu yıl zirvede iki önemli tarafın lideri yoktu. Biri; Ukrayna krizinin yansımaları ve Rusya Devlet Başkanı’na uygulanan yaptırımlar sebebiyle Rusya. Diğeri ise; tabiki liderinin, zirveye katılarak Hindistan…

Rusya-Afrika zirvesi: Gelecekteki zorluklar

2019 yılında Soçi'de düzenlenen ilk Rusya-Afrika zirvesinin ardından 27-28 Temmuz tarihlerinde Moskova'da ikinci Rusya-Afrika zirvesi düzenlendi. Zirve diplomasisi, benzer uluslararası durumlarda olduğu gibi, iki taraf arasında stratejik boyutlu birçok iş birliği yolunu başlatmayı ve geliştirmeyi…

NATO Zirvesi’nin mesajları

Bu ayın 11'i ve 12'sinde düzenlenen NATO Zirvesi birçok mesaj içeriyordu. Bu mesajlardan ilki, 11 Mart 1970'te bağımsızlığını ve Sovyetler Birliği'nden çıkışını ilan eden ilk cumhuriyet olan Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki buluşma yerinin sembolizmiyle temsil ediliyordu. Litvanya’nın ayrılışını,…