Faysal Muhammed Salih
Sudan eski Enformasyon Bakanı

Bir yıldır süren savaş: Kimse başarılı olamadı

Sudan'daki savaşın başlamasından birkaç hafta sonra, Mayıs 2023'te bu gazetede yazmaya başladım. Burada yayınladığım ilk yazılardan biri “Sudan savaşı: Kim daha fazla kaybeder- 23 Mayıs 2023” başlıklı yazıydı. Yazıda bunun kazananı olmayan bir savaş olduğunu, yarışın kimin en çok kayıp vereceği…

İHA savaşı el-Cezire’deki savaşın sonucunu belirler mi?

Sudan sahnesindeki son gelişmeler, halihazırda yaşanan hadiselerin sonucuna ilişkin birçok çelişkili spekülasyona kapı açtı. Bazı spekülasyonlar olumsuz ve kötümser tahminlere yönelirken, diğerleri bunları siyasi durumun müzakere ve barışa doğru kaymasının anahtarı olarak gördüler. Geçtiğimiz ve…

Kabbaşi'nin açıklamaları: Eski su ve eski şişeler

Sudan'da şu anda sürmekte olan savaşa İslami Hareket tugaylarının katılımı, rejim içinde ve dışında pek çok çevrede tartışmalara ve birçok korkuya yol açıyor. Korkuların kaynağı, bu tugayların kendi isimleri altında ve Sudan ordusu bayrağından farklı kendilerine özgü slogan ve bayraklar altında…

Ümmet ve Tekaddum: Reform mu, ayrılık mı?

Milli Ümmet Partisi'nin, Sivil Demokratik Güçler Koordinasyonu (Tekaddum) liderliğine sunduğu tehditkâr bir dille yorum ve eleştiriler içeren yanıt için süre sınırlaması getiren muhtıra, büyük kafa karışıklığına neden oldu. Muhtıra, Ümmet Partisi'nin ittifaktan çekilmesi durumunda Tekaddum’un…

Orduya karşı tutumun diyalektiği

Sudan'daki savaşın nasıl anlaşılması gerektiği bahsine geçen hafta kaldığımız yerden devam edecek olursak, savaşın iki tarafı hakkında da bazı şeyler söylemeliyiz. Bu sorunsal iki taraf ifadesi, bazılarını kızdırırken, Sudan meselesini takip eden bazı gözlemciler için de anlaşılması güç görülüyor…

Sahte sloganların savaşı

El-Ukdetul Mağariba ismi çok dikkat çekmeyebilir ve Aralık 2018’de başlayıp 2019 yılının Nisan ayında el-Beşir hükümetini deviren halk devrimine katılan aktivistler dışında, Sudanlılar dahil, birçok kişi için de bir anlam ifade etmeyebilir. Ukdetul Mağariba köyü, uzun ismine rağmen, Sudan'ın…

Bir kez daha kaybettiğimiz insanlığımız

Geçen haftaki yazımda “Sudanlılar insanlıklarını mı kaybettiler?” diye sormuş ve ülkemizde yaşanmayacağı ve Sudan vatandaşları tarafından işlenmeyeceği düşünülen hadiseleri ve olayları aktarmıştım. Savaşın ve taşıdığı felaketlerin, dehşetlerin ve suçların insanlığımızı kaybetmemize, vahşetten başka…

Sudanlılar insanlıklarını mı kaybettiler?

Bu acı bir soru ve cevabı daha da acı görünüyor ama şimdi sorulması ve tartışılması gereken bir soru. Savaşlar yalnızca savaş alanlarında gerçekleşmez, aynı zamanda insanların zihinlerinde ve vicdanlarında da gerçekleşerek onların hislerine, duygu ve hassasiyetlerine müdahale eder, onları olumlu ve…

Bir adım ileri, iki adım geri

Ben ve benim gibi pek çok insan ordudan pek anlamıyoruz ve bu konuda suçlu olduğumuzu da düşünmüyorum. Ancak ülkemizi yönettikleri yaklaşık 55 yıllık süreyi göz önüne aldığımızda, siyasetten ne anladıklarını, bize ve ülkemize nasıl uyguladıklarını biliyoruz. Bir adım ileri, iki adım geri… Sonra…

Sudan savaşı ve kazı aletlerini saklama

Sudan çatışmasının tüm tarafları ve Sudanlı aktivistler, uluslararası toplumun ve bölge ülkelerinin Sudan'a yardım etmekle ilgilenmediklerinden acı bir şekilde söz ediyorlar ve dünyanın önemsediği ve öncelik verdiği diğer bölgeleri örnek olarak gösteriyorlar. Aynı zamanda aynı tarafların…