Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Hamaney mütevazı mı?

Başkan Donald Trump’ın İran Dini Lideri Ali Hamaney’e yönelik mali yaptırımlarla ilgili kararnameyi imzalama sahnesi hatıralarımı canlandırdı. 25 yıl öncesine gittim... Şam’ın Seyyide Zeynep Köyü’nden geçerken Dini Lider’in ofisinin isminin nakşedildiği güzel bir tablo gördüm.
Humeyni rejiminin ne kadar geniş ve kapsamlı olduğunu haber veren bu sembolik sahne, dini liderin otoritesinin diğer tezahürlerini gösteriyor. İran hükümetinin, ABD’nin dini lidere yönelik imzaladığı yaptırımları protesto etmek için söylediği gibi; Dini Lider ümmetin kendisidir.
Humeyni’nin söylemlerine gelince; Dini Lider yarı kutsal bir konumda bulunuyor. O, günahsızlık adımları üzerine yürüyüşün garantörüdür. Daha da önemlisi o, Humeyni rejiminin ideolojik, sosyal, medya, güvenlik ve ekonomik sorunlarının kaynağıdır.
Cumhurbaşkanı Ruhani’nin “Dini Lider Hamaney, bir Hüseyniye ve küçük bir ev dışında hiçbir şeye sahip değil” sözü komiktir.
Dini Lider’in kendisinin ve ofisinin terör ve ambargo çemberine alınmasının sembolik anlamından bahsetmeyeceğiz. Kısacası biz, Dini Lider’in ahtapot kollarını ortaya çıkartan cümlelere işaret edeceğiz.
Yurt dışında yaşayan İranlı yönetmen Muhsin Mahmelbaf, Dini Lider Hamaney’in hayatını, zenginliğini ve otoritesini anlatan güzel bir film çekti. Hatta Mahmelbaf, kısa da olsa Hamaney’in şiir sevdasına, düzenlediği yarışmalara ve en büyük sevdası olan lüks sigaralara işaret etti. Bu filme YouTube’dan ulaşmanız mümkün.
Dini Lider Hamaney, kişisel zevklerden uzak bir şekilde finans, yönetim, güvenlik ve medya organlarını kontrol ediyor. Örneğin Hamaney, “İmam Humeyni’nin Talimatlarını Uygulama Kurulu” olarak bilinen dev kurumun kontrolünü elinde tutuyor. El Arabiya’da yayınlanan Salih Hamid’in haberine göre bu kurum, ister Velayet-i Fakih karşıtları isterse Şah yönetiminden geriye kalanlar olsun devrim ve rejim karşıtlarına ait emlak ve toprakları haczetmektedir.
Yine Dini Lider’in kontrolünde “Astan Kudüs Razavi” adıyla bilinen dev bir kuruluş bulunuyor. Bu kuruluş, Meşhed şehrindeki Şii imamların 8’incisi İmam Rıza türbesini ve vakıflarını yönetmekten sorumludur ve yüzlerce mali, endüstri ve tarım şirketine sahiptir.
Yazımın başında Suriye’deki Seyyide Zeynep makamına atıfta bulunduğum gibi İran dışında da Dini Lider’e ait çok sayıda ideolojik, ekonomik ve propaganda kurumları mevcut. Buradan milyarlarca dolar yönetiliyor. En meşhur kurum ise ABD’deki Alevi kurumudur.
Üstelik Araştırmacı Kerim Abdiyan Beni Said’in nitelendirdiği gibi Hamaney’in oğlu Mücteba Hamaney ile Devrim Muhafızları’ndaki üst düzey subayların yönettiği “Dini Lider’in evi”, özel bir istihbarat servisine sahiptir. Hatta tüm istihbarat servisleri, oğlu Mücteba aracılığıyla Dini Lider’in evinden yönetilmektedir.
İşte bunlar, Ruhani’nin küçük ve basit olarak nitelendirdiği ve Hüseyniye dışında başka bir şeyi bulunmayan Dini Lider’in mal varlığıdır. Sanki kendisi sadece Afganistan’ın Herat vilayetinde yaşayan bir molladan ibaretmiş gibi…