Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

​Belarus

Demokratik modeli takip eden ülkelerin çoğunda, özellikle İtalya gibi çok partinin bulunduğu bir ülkede hükümetlerin kurulması zor oluyor. Nitekim süreç, ana partinin altında bir grup sefil koalisyonla nihayet buluyor. Aynı zamanda Fransa da Dördüncü Cumhuriyet döneminde bu doğum sancısını çekti.
Sayın Mustafa Kazımi, 5 aylık bir sürenin ardından Irak hükümetini kurdu. Lübnan, bir cumhurbaşkanı seçmek ya da bir hükümet kurmak için 7 yıl bekledi. Batı ve Arap dünyasında yaşanan hükümet yokluğu arasında ‘Batıda her ne kadar hükümet olmasa bile devletin her an hazır ve nazır oluşu’ bakımından bir fark var. Burada ise hükümetin varlığında bile devlet yok, nasıl olurda yokluğunda bulunur?
Arap sistemi ‘zamana, devletin inşasına ve halklara’ ehemmiyet vermez. Hükümetin varlığı ve yokluğu birdir. Mesela aramızdan Suriye Başbakanı’nın adını bilen var mı? Ya da Irak Dışişleri Bakanı’nın? Dr. Hasan Diyab hükümetinde, zayıf olan Kültür Bakanlığı Tarım Bakanlığı'na dahil edildi. Önceki Lübnan hükümetinde bir kadın bakanlık yaptı. İstifa ettiğinde bakanlık da katlanıp onun şık çantasına konuldu. Şüphesiz kadınların varlığı, erkeklerin ve gücün vahşeti içerisinde hoş bir koku gibi duruyor. Fakat koku felaketleri ortadan kaldıramadığı gibi ülke için ölümcül olan politik hastalıkları da iyileştiremiyor.
Burada ‘Mezopotamya ile Sedirler Diyarı’ arasında önemli bir fark ortaya çıkıyor. Irak hükümetlerinde kadın yer almıyor. Kadınların yüksek fiyatlara ve yolsuzluğa karşı gösterilere katılmaları bile kurşunlara göğüs germesi anlamına geliyor. Tutuklu protestocuların serbest bırakılması yönünde karar veren eski istihbarat şefi ve şimdiki başbakanın bu kararı ne kadar da asildi. Bu gerçekten çok zarif bir davranış.
Arap politikacılar ve militanlar irademizi, özgürlüğümüzü ve zamanımızı çaldılar. Son sağlık krizinde, Belarus'ta okuyan ve çalışan gençlerimizin olduğunu keşfettik. Belarus mu! Demek ülkem bu dereceye kadar sizi daralttı.
Sayın Mustafa el-Kazımi’ye en içten dileklerimizi sunuyoruz. Biz burada artık yararlı ve yeterli değiliz. Ne temenni ne de başka bir şey. Maliye Bakanı bize lirayı ‘yüzdürme’ sözü verdi. Belarus!