İmil Emin
Mısırlı yazar
TT

Vatikan ve Ramazan'da bir umut mesajı

Her yıl Ramazan ayı vesilesiyle, Papalık Dinler Arası Diyalog Konseyi'nin İslam dünyasına kutsal ayın anlamları üzerinde duran ve inananları birbirlerine bağlayan bir mesaj yayınlaması âdettendir.
Bu yılın mesajı “Hristiyanlar ve Müslümanlar: Umut Tanıkları” başlığı altında yayınlandı. Mesajda Konsey üyeleri, bu yıl Ramazan ayının ilahi nimetler ve manevi gelişimle zengin olması için samimi, kardeşçe dileklerini sundular. Mesajda, dua, sadaka ve diğer takva amellerinin eşlik ettiği orucun bizi Yaratıcımız Allah’a ve birlikte yaşadıklarımıza yaklaştırdığı, kardeşlik yolunda yürümeye devam etmemize yardımcı olduğu kaydedildi.
Mesaj daha sonra bir yıldan fazla bir süredir devam eden pandemi nedeniyle dünyada yaşananlara da değindi. Pandeminin acıyı, endişeyi, hüznü ve özellikle kapanma dönemlerinde uzun gecelerde korkuyu, ilahi yardıma ihtiyacımızı hissetmemize yol açtığını belirtti. Ama her şeyden önemlisi insanlar olarak, bir telefon görüşmesi, destek ve taziye mesajı, dua, gıda ve ilaç yardımı, öğüt, kısacası, ihtiyaç duyulduğunda bize her zaman yardım edecek birinin olduğunu bilmek gibi kardeşçe dayanışmayı gösteren ifadelere ve göstergelere ihtiyacımız olduğunu ifade etti.
Mesajın sözcükleri, ihtiyacımız olan ve aradığımız ilahi yardımın, özellikle mevcut pandemiden kaynaklananlara benzer durumlarda, çok yönlü olduğunu ortaya koydu. Bizim Allah'ın merhametine, bağışlamasına, ilgisine ve diğer manevi ve maddi armağanlarına ihtiyacımız olduğunu, ancak böyle zamanlarda en çok ihtiyacımız olan şeyin umut olduğunu gösterdi.
Konseyin mesajı, sıkıntı zamanlarında İslam dünyasıyla umudun değerini paylaştı. Zira umut, iyimserlik içerse de onun ötesindedir. İyimserlik insani bir pozisyon iken, umudun dini temelleri vardır. Yüce Yaradan, bizi sever ve bu nedenle inayeti ile bizi gözetir, bunu bizim için her zaman anlaşılır olmayan gizli yolları ile yapar. Bu tür durumlarda bizler, tam olarak anlayamamalarına rağmen ebeveynlerinin sevgi dolu ilgisinden emin olan çocuklar gibiyizdir.
Mesaj, nedenlerini anlamamız veya bir çıkış yolu bulmamız ne kadar zor ve hatta imkânsız olursa olsun, tüm sorunlarımızın ve sıkıntılarımızın anlamlı, değerli ve amaçlı olduğuna olan inancımızdan kaynaklanan umuda düşünsel bir boyut da ekledi.
Umut, her insanın kalbinde var olan iyiliğe olan inancı beraberinde taşır. Zor koşullarda ve çaresizlik durumunda, çoğu zaman yardım ve taşıdığı umut, beklediğimiz son kişilerden gelebilir.
Vatikan’ın bu yılki Ramazan mesajı ayrıca birçok tezahürüyle herkes için, özellikle de her türlü ihtiyacı olanlar için bir umut kaynağı haline gelen insan kardeşliği kavramı üzerinde de durdu.
Mesaj, salgın dönemi boyunca Hristiyanların ve Müslümanların birlikte ulaştıkları birçok olumlu tezahüre değindi. Doğal veya savaş ve çatışmalar gibi insan ürünü olsun, afet zamanlarında inananların yanı sıra iyi niyetlilerin gösterdiği cömert dayanışma ve ihtiyaçlara verdikleri hızlı karşılık için Tanrıya şükretti. Bütün bu insanlar, onların doğruluğu ve iyiliği, inananlara kardeşlik ruhunun evrensel olduğunu, tüm etnik, dini, sosyal ve ekonomik sınırları aştığını hatırlatıyor. Bu ruhu benimsediğimizde, yarattığı insanlığa, yarattıklarının geri kalanına ve tüm evrene merhametle bakan Yüce Allah'ı örnek almış oluyoruz.
Satırları arasında mesaj, iklim değişikliği ve ortak yuvamız dünyayı çevreleyen korkular konusunda olduğu gibi birden fazla umut biçimine işaret etti. Öyle ki Papa Francis, umudu; şu ana kadar insan yaşamı için bir alternatifi olmayan mavi gezegende meydana gelen bozulmayı durdurmak için herkes hemen el ele vermezse, insanlık hayatını olumsuz etkileyebilecek doğal olayların durum ve sonuçlarına karşı insanlığın tetikte olması olarak tanımladı.
Papalık Dinler Arası Diyalog Konseyi'nin mesajı, umut düşmanı olarak nitelendirdiği kişilere karşı da uyardı. Umut düşmanlığı, Allah’ın sevgi ve inayetine karşı inanç eksikliği, kardeşlerine yönelik güven kaybı, karamsarlık, çaresizlik ve bunun karşıtı iddialarda bulunmak, olumsuz bireysel deneyimlere dayalı genellemeler yapmak ve daha fazlasıdır. Bu nedenle, Allah'a olan ümidimizi ve kardeşlerimize olan güvenimizi güçlendirmek için bu fikirlere, tutumlara ve tepkilere somut bir şekilde direnmeliyiz.
Papalığın bu yıl İslam dünyasına verdiği Ramazan mesajı, “Fratelli tutti” (Hepimiz Kardeşiz) başlığı altında yayınlanan umutla ilgili mesajıyla yakından ilgiliydi. Hepimiz Kardeşiz mesajı; cinsiyet, ırk veya inançla bağlantılı en ufak bir koşul öne sürmeden, dünyadaki tüm insanlar ve toplumlar arasındaki kardeşliği ve dostluğu ele alıyordu. Papa Francis’in 3 Ekim 2020’de İtalya’nın Assisi beldesinde yayınladığı söz konusu mesaj, umut konusunu defalarca ele alıp, içinde yaşadığı gerçek ve tarihsel koşullardan bağımsız olarak, insanın derinliklerine kök salmış bir vizyon olarak tanımlıyordu.
Umut bize susuzluk, beklenti, doygunluk özlemi, eksiksiz bir yaşam, hakikat, iyilik ve güzellik, adalet ve sevgi gibi ruhu yücelten ve kalbi dolduran büyüklüğe dokunma arzusundan bahseder. Umut cesurdur; hayatı daha güzel ve görkemli kılan yüksek ideallere açılmak için ufku daraltan kişisel rahatlığın, küçük teminatların ve tazminatların ötesine nasıl bakılacağını bilir.
Nihayetinde Konsey, dünyanın dört bir yanındaki Müslüman ve Hristiyanlara, özellikle zorluklar ve çaresizlik içinde yaşayanlar için hem bu dünyadaki hem de öteki dünyadaki yaşamın umutlarının taşıyıcıları, bir kardeşlik işareti olma çağrısı yaptı. Konsey üyeleri Müslüman kardeşleri için dua ettiklerini, huzurun egemen olduğu bir Ramazan ayında bereketli bir oruç ve mutlu bir bayram için onlara en iyi dileklerini ilettiklerini önemle belirttiler.