Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Yılların adamı

İnsan bir yıl boyunca meydana gelen olayları incelediğinde içinde kayboluyor. En iyisi ve en kötüsü ne? Bunu belirleyen ölçütler neler? Bence yaratılıştan bu yana ölçütler aynı: İyi-kötü, adalet-adaletsizlik, başarı-başarısızlık, başarı-gevezelik.
Eskiden ülkeler kendilerine 'beş yıllık plan' adını verdikleri planı hazırlarlardı. Ülkelerin yeteri kadar geliri varsa, en az beş yıllık plan yapabilirler. Bu yıl Kral Selman bin Abdulaziz'in Suudi Arabistan'ın 2050'de karbon nötr seviyeye ulaşacağını duyurduğunu işittik. Bu yıl ile birlikte Veliaht Prens'in 2030 Vizyonu projesini başlatmasının üzerinden beş yıl geçmiş oldu. 'Beş yıllık plan', kalkınma hükümlerine ve gelişme determinizmlerine uymayan eski bir zaman birimi haline geldi.
Mısır'da Süveyş Kanalı tarihinin en yüksek gelirini elde etti. JPMorgan Chase, Mısır ekonomisinin derecelendirmesini B+'ya yükseltti. Yönetim başkenti tamamlanmak üzere. Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) kişi başına düşen gelir dünyanın en yüksek seviyesine çıktı. Dubai, Mars'a bir sonda gönderdi ve yatırım portföyü 1 trilyon dolara ulaştı.
Libya, Suriye, Lübnan, Irak, Sudan, Tunus ve Somali ekonomi ve normal hayat göstergelerinin dışında kalıyor. Lübnan, parasını ve ekmeğini kaybederken izzetini, saygınlığını ve Cibran Basil'in fikirlerini kazandı. Hartum, ana caddelerin hala topraktan olduğu tek başkent. Lübnan devletinin 100 yıl önce kurulduğu günden beri ilk kez halkın yüzde 30'u akşam aç acına uyuyor. Yerinden edilen Suriyeliler kamplarında insan dışkısı ile ısınıyorlar. Lübnan Cumhuriyeti olarak da bilinen 'doğunun İsviçre’si' elektrik, araba, ilaç, arkadaş, iş, hükümet, yargı ve haya olmadan yaşıyor.
Her yıl insanlar, bütün insanlar, 'yılın adamını' seçerken kendisini ülkesine, halkına, onların refahına, güvenliğine ve milletler arasındaki itibarlarına ve izzetlerine adayan bir yönetici arıyor. Çocuklara, zeytin ağacı diken yaşlı bir çiftçinin yanından geçen adamın hikâyesi anlatılıyordu. Hikâyeye göre adam, yaşlı çiftçiye "Bu yaşta kimin için ekiyorsun?" dedi. Çiftçi de basit bir şekilde şöyle dedi: "Onlar ektiler biz yiyoruz. Şimdi de arkamızdan gelenler yesin diye biz ekiyoruz."
Yılın adamı, halkına ülkesinin 2050'ye kadar karbon nötr seviyeye ulaşacağına dair söz veren adamdır ve geçim garantisinin sadece yeraltında olmayacağına, aksine tüm alanlarda olacağına dair vaatte bulunan veya ülkesini ekonomik dalgalanmaların insafına bırakmayan Veliaht Prens’tir. Arap dünyasının Suudilerin bahsettikleri şeyi bilmesi için, şu anda kendi kendilerine kalıp bu güçlü ve tarihi gelecek süreci düşünmeleri lazım. Yoksa bu sürecin boyutunun, derinliğinin ve tüm Arapların geleceği üzerindeki etkilerinin farkında olamayacaklar.