Lübnan'da muhalefetin çoğunluğu ile iktidar kesimlerinin bir kısmı, eski Maliye Bakanı Cihad Azur'un Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterilmesi konusunda uzlaştı.
Elysee Sarayı ise eski Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ı Cumhurbaşkanı Macron’ın Özel Temsilcisi olarak atayarak, adeta krizde bir “dış dönemeç” oluşturdu. Bu görev için Le Drian'ın seçilmesi, Fransa'nın Lübnan ve Arap dünyasına diplomatik yaklaşımında bir dönüm noktası oluşturacak. Ayrıca görüş ayrılığı yaşayan Paris ile Riyad ve Washington arasındaki ilişkinin gidişatını da düzeltecek. Zira bu ülkelerin görüş ayrılığının devam etmesi, bir aşamadan sonra ‘Muhalefet’in Cumhurbaşkanı Adayı’nın Baabda Sarayı'na ulaşmasını zorlaştırabilir.
İlk kavşak noktasında, Şii ikilinin (Emel Hareketi ve Hizbullah) adayının reddedilmesi konusunda hemfikir olunduğu anlaşıldı.
İkinci olarak, Hristiyan güçlerin ve siyasi aktörlerin çoğunun fikir birliği ile eski Bakan Süleyman Franciye'nin adaylığını engellemeyi başaran Maruni Patrikhanesi’nin bu duruşu da Fransa üzerinde etkili oldu.
Görünüşe göre Franciye artık Lübnan Cumhurbaşkanlığı için Paris'in tek adayı değil.
Buna ek olarak, uzlaşma veya kesişme, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin, daha önce kaçmaya çalışsa da 14 Haziran’da seçim oturumu çağrısı yapmaya zorladı.
Öyle ki Şiilerin kaygısı, kendi adayları ile Azur'a oy vermeyecek bazı reformistlerin çekimser kalmasına rağmen, Franciye'nin rahat bir şekilde önünde görünen kavşak adayı arasında seçim rekabetine dönüşmesidir.
Bazıları üçüncü bir aday düşünürken, buradaki ikilem, 17 Ekim 2019 Devrimi gruplarının büyük bir kısmı için bu seçeneklerin, seçimlerinin gerçekliğini temsil etmemesidir.
Bu durum bazı milletvekilleri arasındaki hoşnutsuzluk durumunu genişletti. Halk devriminin söylemiyle çelişmesine ve Mişel Avn'ın Şam'a yaptığı başarısız ziyaretin şokundan sonra bile Azur'a oy verilmesi gerektiğini düşünenler var.
Diğerleri 17 Ekim 2019 Devrimi’nin ve bu aşamadaki muhalefetin amacının siyasi olduğuna inanırken, Hizbullah adayını devirmek Azur'u seçmekten daha büyük bir mesele olarak görülüyor.
Paris, beşli komite masasında kendisine bir koltuk ayırması doğal olduğundan, Lübnan Özel Temsilcisi olarak eski Bakan Le Drian'ı seçerek bölgesel ve uluslararası düzeyde ikinci kavşağın kapılarını açtı.
Bu kaçınılmaz olarak Elysee'deki karar verme çemberinde Fransız tarafının lehine olacaktır. Le Drian'ın siyasi kimliği ve yaklaşımı komite üyelerinin çoğuyla büyük ölçüde örtüşüyor. Le Drian, yaklaşık bir asır önce başlangıcından bu yana Arap resmi sistemi ile Fransız ilişkisinin tarihsel sabitelerini hesaba katan, Arap dünyası ve Ortadoğu ile ilişkiler konusunda geleneksel bakış açısına sahip bir Fransız siyasi akımını temsil ediyor.
Pratik olarak, Le Drian'ın seçimi birkaç faktörle açıklanabilir. Bunların en önemlisi, Paris'in geri adım atmasına; ilk olarak Franciye'nin adaylığını benimsemekten geri adım atma hazırlıklarına ve ikinci olarak diğer uzlaşmaya dayalı seçeneklere açılmasına bağlıdır. Fransız koridorlarına gelince, Le Drian Fransa'nın Lübnan'a olan ilgisine yeni bir ivme kazandıracak. Onun, Elysee'de Lübnan meselelerini yakından takip eden birkaç etkili şahsiyetle birlikte çalışacağı ve Fransa'yı Lübnan'a bağlayan geleneksel ilişkinin doğasına aykırı bazı politikaların gidişatını düzeltmesi muhtemel. Le Drian'ın yaklaşımı, Elysee'deki bazı danışmanların düzeltilmesi gereken konumlarından farklı olan Dışişleri Bakanlığı'nın tutumlarıyla büyük ölçüde tutarlıdır. Aynı zamanda onun yaklaşımı, bölgesel ve uluslararası tarafların Lübnan'a ilişkin tutumları ile daha uyumlu olacaktır. Le Drian’ın gelişi, Lübnanlıların, özellikle de Hıristiyanların Elysee'nin son zamanlardaki pozisyonlarına yönelik eleştirilerini hafifletecek.
Buna göre, cumhurbaşkanlığı için gerçek bir aday olan Azur'dan bir Fransız elçisi olan Le Drian'a kadar, adaylık ve pozisyon açısından içeride ve dışarıda meseleler düzeliyor gibi görünüyor. Ancak çözüm yakın değil.