Muhammed Nugaymiş
Kuveytli yazar

Sosyal zekanın kraliçesi

Bir insan kendisinin ve çevresindekilerin duygularını fark etme, konuşmadaki amaçlarına incinmeden, küsmeden ulaşma yeteneğine sahipse, o zaman ‘sosyal zekâ’ özelliklerine sahip görünen bir bireyle karşı karşıyayız demektir. İlişkilerinde gerçekten ‘aptal’ davrananlar ya da zamanlaması ve alıcısı…

‘Sokakların’ psikolojisi

Neden suç, genetik, spor, aile ve toplum psikolojisi var da ‘trafik psikolojisi’ bilimi bulamıyoruz? Sokaktaki davranışlarımızı izleyenler, şu ya da bu adamın veya kadının uysal bir müdür, sağduyulu bir memur ya da tatlı sözleriyle sizi ikna eden güzel bir pazarlamacı ile aynı kişi olduğuna…

Kin: Deve Sendromu

Arap yarımadası sakinleri, deve kini hakkında birçok hikâye anlatır! Mesela onu azarlarsanız ya da ona vurursanız size uzun yıllar geçse bile unutamayacağınız acı bir darbeyle ders verirmiş. Bana daha güzel gelen bir adlandırmayla “rencide edilmişlik sendromuna” uğrayan diğer insanlar gibi, deve de…

Gençlik ve yaş kompleksi

Nobel Ödülü kazanmış 900'den fazla bilim insanı ve dehanın isimlerini ve yaşlarını bir Microsoft Excel dosyasına kaydederek yaşlarını analiz etmeye çalıştım. Ardından büyük bir sürprizle karşılaştım. 1901 yılından bu yana dünyanın en ‘prestijli’ ödülünü aldıklarında bu isimlerin dörtte birinden…

Zirve ve bilinmezliğe atlama

"Paraşütle" atlama ile bazı hükümetlerin performansı arasında benzerlikler vardır. Demek istediğimiz, paraşütçüler, olabilecek en kötü senaryo için önlem almadıkları zaman bir bilinmeze atlarlar ama tek bir kişi öldüğünde insanlığın işleyişi bozulmaz. Ancak birbirini izleyen hükümetler en kötü…

Daha az çalışma günü

İngilizler her zaman sözlerine, düşüncelerine ve hareketlerine çok dikkat ederler. Birçok İngiliz ne zaman susması gerektiğini, ne zaman devreye gireceğini ve ne zaman yerinde bir karar vereceğini bilir. İngiliz kültürünün doğası gereği en önemli kararlar alınırken düşünmenin hakkı yeterince…

Hakim olan gizli çalışma kültürleri

Maddi getirisi düşük olmasına rağmen işe sımsıkı sarılanlar var ve bunun nedeni de hakim olan gizli çalışma kültürüne olan sevgileri. Bu kültür, çalışma ortamlarında insanların ilişkilerinin direğidir. Ayrıntıları seven, günlükleri tehlikelerle dolu, bir yandan oldukça iddialı diğer yandan gevşek,…

Unutulmuş bir erdem: Dinlemek...

‘Dinle ki, İnsanlar Seni Sevsin’ isimli kitabımda bahsettiğim ve çok sayıda başka çalışma tarafından doğrulanan bir araştırmaya göre insanlar uyanık oldukları zamanın ortalama yüzde 40'ını dinleyerek ve yüzde 35'ini konuşarak geçirirken, zamanlarının yüzde 16'sını okuyarak ve yüzde 9'unu yazarak…

Tahammülsüzlük

İnsanların neden düne kadar kısa sayılan tartışmalara sabretmekte giderek daha tahammülsüz hale geldiği konusu her zaman aklımı kurcalamıştır. Artık kimse birkaç dakika bile dinlemeye tahammül edemiyor. Bu yüzden diyaloglardan usanır olduk. Bir keresinde BBC’nin eski parlak muhabiri Dr. Muhammed el…

​Liyakat sahibini seçmek

Bir haber var ki Arap dünyasında pek dikkat çekmedi. Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi kabinesinden bazı bakanları internet üzerinden başvuru yapan yüzlerce kişi arasından seçti. Adaylardan başvurularına özgeçmişlerini eklemeleri istendi. Başvuru sahiplerinden "başarılı liderlik" ve "ekipleri etkin…