Dr. Yasir Abdulaziz

Demokrasiyi yeniden canlandırmak mı yoksa baltalamak mı?

Hayranlık uyandıran teknolojik atılımlar üzerine inşa edilen çağdaş medya patlamasının demokrasinin gelişiminde bir kısıtlamaya ya da geleceğine yönelik bir tehdide dönüşeceğini en aşırı kötümserler de düşünmüyorlardı. Ama yapay zeka şirketlerini ve sosyal medya platformlarını yönetenler, iş…

Kurumsal medya gerilerken yıldız gazetecilerin bireysel yayıncılığı yükseliyor

Dünya hâlâ Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu ayın başlarında ünlü ABD’li sunucu Tucker Carlson’la yaptığı röportajla meşgul. Yayınlanmasının üzerinden günler geçmesine rağmen hala bu röportajın çeşitli yönlerine ışık tutmayı amaçlayan binlerce yorum ve analiz görülebiliyor. Analistler ve…

Sosyal medyada yeni bir Arap şovenizmi yeşeriyor

Şovenizm siyaset dünyasına ait bir terim ama sosyoloji ile de hızla birleşti. Şovenizmi takip edebileceğimiz ve etkisini araştırabileceğimiz pek çok alan olmasına rağmen, sosyal medya etkileşimleri artık küresel düzeyde tercih ettiği yer ve seçtiği mekân haline gelmiş görünüyor. Çeşitli…

Haberler nasıl çarpıtılıyor?

Geçtiğimiz hafta benzersiz bir medya olayının 15. yıldönümü kutlandı. Bu olay, gürültülü, ilham verici ve parlak bir şekilde başlayıp sessiz, donuk ve fakir bir şekilde sona ermişti. 14 Aralık 2008 tarihinde eski ABD Başkanı George W. Bush, Irak'ı ziyaret ederek Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir…

Arap medyasının Gazze savaşına ilişkin haberciliğinde kayıp olan neydi?

Gazze’de devam eden savaşın büyük kısmı halen bir bilinmez. Önümüzdeki günler, bu savaşla ilgili pek çok olay ve kavramı yeniden şekillendirecek tehlikeli sırların ortaya çıkmasına neden olabilir. Buna paralel olarak halen sıcak, yoğun ve çeşitli alanlara hakim olan savaşa ilişkin gerek Doğu…

Batı medyasının çöküşü ve Arap medyası

Gazze Savaşı, karmaşık dinamikleri ve şok edici yansımalarıyla güvenlik, jeopolitik ve insani durumlar üzerinde büyük bir etki yarattı. Söz konusu etki medyada da ortaya çıktı. Bu, insanların uzun süre hakkında konuşacağı birçok tartışma ve anlaşmazlığa yol açacak bir etkidir. 7 Ekim'de başlayan…

Gazze nasıl ‘gazeteciler mezarlığı’ haline geldi?

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana yaşanan acımasız savaşa paralel olarak, sahadaki gazetecilere ve savaşın gerçeklerini aktaran ya da savaşın her iki tarafı hakkında fikir beyan eden diğer kişilere karşı amansızca sürdürülen bir savaş daha var. Basın ile fikir ve ifade özgürlüğünü hedef alan bu…

Batı'nın hesaplanamaz kayıpları

Anlaşılması için büyük çaba harcanan Batı kavramını tanımlamaya çalışmaktan ziyade ‘medeni ve kültürel ‘temelleri’ ve demokrasi, modernite ve insan haklarına ilişkin konumları uğruna coğrafi kökenlerini dışlamayı kabul etmeden önce, bugün bu Batı'yı ‘iddialı’ olmakla ve çifte standartlara saplanmış…

Objektiflik talep ediyorlar... Peki bunu kaldırabilirler mi?

Gazze Şeridi’nde halen devam eden kanlı çatışmalar ve dünya kamuoyunun dehşet içinde bunları takip etmesiyle eş zamanlı olarak ‘geleneksel’ ve ‘yeni’ medya platformlarında başka savaşlar da yaşanıyor. Bunlar, fiziksel bombardımana, füze ve kurşunlara, çocuk katliamlarına tanık olmasa da en az…

İki medya arasındaki savaş

Ekim ayı tam bir savaş ayı gibi görünüyor. Son günlerde 1973 Arap-İsrail Savaşı’na dair analizler peşinde koşarken, geçtiğimiz Cumartesi sabahı Filistinliler ile İsrailliler arasında yeni bir savaşın başladığı haberiyle uyandık. Son çatışmanın patlak vermesinden bu yana, medyanın buna tepkisini…