Dr. Mustafa Eraslan
Fitoterapi Uzmanı

Bağışıklık sistemi ve koronavirüs

Genel olarak dış etkenler, özel olarak koronavirüs ile savaşabilecek en güçlü silahımız; bağışıklık sistemimizdir. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması, bizi bakteri, virüs, mantar… gibi dışarıdan gelen saldırılara karşı korur. Bu yüzden, sağlık için olmazsa olmaz silahımız bağışıklık…

Bebeklerde diş çıkartma döneminde bitkisel destekler

Diş çıkarma dönemi bildiğiniz üzere bebekleriniz için zor bir süreç olarak geçer. Bebeğinizde bitmek tükenmek bilmeyen salya (resmen musluk gibi), ağlama, ishal, uyku bölünmeleri, kulağını çekme, diş yerinde kaşıntı hatta bazen subfebril ateş bile görülebilmektedir. Bu dönem aile için de zor…

Badem kabuklarını atık olarak düşünmeyin

Prunus Dulcis boyu 10 metreye kadar uzayabilen; yapraklarını döken ve meyvesi tüketilen (badem) bir ağaçtır. M.Ö 2000-3000 yılına eski tunç çağına dek uzanan bir geçmişi olup; meyveleri eski Mısır’da Tutankhamun’un mezarında dahi bulunmuştur. Besin olarak tüketilebilmekle birlikte; bademin sabit…

Yoğurt, sırf süt ve kazein içermesinden dolayı zararlı mıdır?

“Yoğurtta süt var, sütte kazein var; kazein sağlığa zararlıdır” derken yoğurdun faydasını kanıtlar nitelikte yeni bir bilimsel epidemiyolojik çalışma daha yayınlandı. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya’daki 10 kohort çalışması birleştirildi. Toplam 627 bin 988 erkek (ortalama yaş = 57.9…

​Kinoa ve bebekler

Kinoa Chenopodioideae ailesinden bir bitki grubuna ait; budğayiller familyasından olmayan ıspanak ve pancara daha yakın bir ailenin besinidir. Yalancı tahıl, yani pseudocereal olarak bilinir, ancak tahıl olarak kullanılır. Kinoa tohumları özellikle gluten içermeyen, protein içeriği yüksek ve…

​Güzelleşmek mi istiyorsunuz? Şimdi ayvayı yemenin tam zamanı!

Ayva reçeli, ayva tatlısı hatta ayva yemeği… Ayvanın meyvesi, kabuğu, çekirdeği her parçası ayrı ayrı şifalı ve değerlidir. C vitamini deposu olan bu meyveyi soğuk kış aylarında evde tutmakta fayda vardır. Ayva düşük kalorisi ve düşük şeker oranı ve yüksek vitamin, mineral ve lif oranı ile en…

Şifa deposu muşmula ve 'muşmula peyniri' yapımı

Muşmula ya döngel, töngel, beşbıyık, ezgil (Mespilus germanca) olarak da bilinen rosacea gulgiller ailesinden ağacın meyvesidir. Crategeus medlar olarak da bilinir. Meyve kış dönemi bulunur eski Roma’dan beri kültürü yapılır. Yaklaşık 3 bin yıldır bilinir (M.6700) Meyvesi İran, güneybatı Asya ye…

Her derde deva: Cennet hurması

Boşu boşuna cennet hurması demiyorlar ona; ebenaceae ailesinden nam-ı diğer diospyros kakiye. Binlerce yıllık geçmişi olan cennet hurması kökenini Çin’den alan bir bitkidir. Cennet hurmasının yaprakları ve meyvesi tıbbi amaçlı kullanılabiliyor. Özellikle meyvesi çocuklarda ek gıdaya geçiş…

​Tam mevsimi, tam zamanı: Balkabağı

Bu güzel turuncu sebze hem tadı ile hem de muhteşem rengi ile sonbahara en yakışan yiyeceklerden. Peki, balkabağının görünümünden ve lezzetinden başka ne marifetleri mevcut? Balkabağı içeriğinde bulunan A vitamini, lutein ve zeaksaltin ile göz sağlığını korumaya yardımcıdır. İçeriğindeki…

Baharatların kraliçesi: Kakule

Medeniyet kadar eski olan kakule zamanının en pahalı baharatlarından biriydi. 1600’lü yıllarda bir avuç kakule fakir bir adamın neredeyse yıllık maaşına denk gelir ve baharatların kraliçesi olarak bilinirdi. Geleneksel olarak kalp problemleri, astım, bronşit, epilepsi, ağız kokusu, kolik,…