Fahd Süleyman Şukeyran

Fahd Süleyman Şukeyran
Suudi Arabistanlı araştırmacı yazar

Demokrasi sihirli bir çözüm değil

Seçim ve demokrasi hakkında koparılan gürültü ile bunların okuma yazma bilmeyen toplumlarda uygulanma olasılıkları hakkındaki bir önceki yazımıza devam edeceğiz. Karl Popper bu konuda şöyle der: "Demokrasi, demokrat olmayanlardan korunmalıdır." Filozoflar arasında demokrasinin toplumlara…

Filozoflar Gazze savaşı hakkında ne yorum yaptı?

Son yazımda yaşlı filozof Edgar Morin'in “Yitik Paradigma” hakkındaki görüşünü değerlendirmiştim. Yaşı onu olayları takip etmekten alıkoymayan bir filozof olduğundan, pek çok filozof gibi o da Gazze'de İsrail ile yaşanan olaylar hakkında görüşlerini dile getirdi. Bundan önce BBC'de birkaç gün…

Fas ve şiddet içeren radikalizmi yönetme deneyimi

Kuzey Afrika'daki radikalizm artık ne Maşrık’ın (Levant) etkilerinden ne de Afrika kıyılarındaki artan büyümeden izole bir durumda. Günümüzün açık cepheleri ciddi bir tehdit oluşturuyorlar. Nijerya'da devam eden huzursuzluğun, bileşenlerin kıtanın dört bir yanında yeniden konumlanmaya hazırlanması…

Olayın okunması ve ‘hipergerçeklik’ tezinin miadını doldurması

Jean Baudrillard, ismi felsefi bir çalışma ve analiz olarak olaylarla ilişkilendirilen kavgacı bir Fransız filozoftur. Burada onun yeni analizler ve modern teorilerle dolu ürünlerini ve mirasını gözden geçirmeye çalışacağız. Post modern filozofların ileri gelen isimlerinden biri olan Baudrillard,…

Radikallerin rehabilitasyonu ve şiddetten arınma hakkında

Terörle boğuşan hükümetler, radikallerin şiddet ile ilişiğini kesmek için ince ölçütler bulmakta zorlanıyor. Radikallik eğilimleri ve terörizm dalgası bir kitapçıkla, nasihat eden bir din adamıyla ya da geçici bir kendini sorgulama ile ortadan kaldırılamaz. Bunun delili, hükümetin rehabilitasyon…

İletişim siyaseti ve ahlak eksikliğinin etkileri

Dünyayı kasıp kavuran tüm bu krizlerin gölgesinde günümüz toplumlarının eksikliğini hissettiği en önemli şey: eğitim. Çocuklardan önce yetişkinleri şaşırtan hareketler ve vicdansız, kaba saba teknik iletişim üzerine bir arkadaş şaka yollu, koronavirüs salgınından sonra insanların vurulduğu aşıların…

Fransa ve ‘Sünni terörizm’ söylemi

New York'ta AFP'ye konuşan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in Fransa için en büyük tehlikenin ‘Sünni terörü’ olduğunu özetleyen açıklamaları ortalığı karıştırdı. Darmanin, gerçekleştirdiği ABD ziyareti sırasında, özellikle Paris’in 2024 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmasından önce…

Reşid el-Hayyun ile İbn Haldun üzerine

Arkadaşım Dr. Reşid el-Hayyun, 7 Haziran 2023 tarihinde İttihad dergisinde “İbn Haldun’u Değersizleştirme ile Kutsallaştırma Arasında” başlığıyla bir makale yayımladı ve değerlendirmem yapmam için beni teşvik etti. Dr. Reşid’in görüşlerini şu iki söz özetler: Birincisi: “Onu kutsayanlar…

Gannuşi'nin tutuklanmasının ardından Nahda Hareketi üzerine

"Gannuşi’nin tutuklanması, Tunuslu Nahda Hareketi'nin ölüm belgesinin yazılması mı?!" Bu soru, yaşanan bir dizi siyasi ve mali felaketin ardından Nahda Hareketi’ne yöneltilen hukuki darbelerin akabinde, “el-Siyak” web sitesi tarafından yayınlanan bir haber dosyasının başlığı. Benzer sorular, Mısır…

İslamcıların buluşmasına dair bir söz

Araştırma dünyasında “uyanış”, İhvan-i Müslimin (Müslüman Kardeşler) ve Selefilik içinden çıkan bir unsur olarak biliniyorsa da Şiilerin de uyanışı var. Amerikalı akademisyen ve siyasetçi Veli Nasr’ın “Şiilerin Uyanışı” adlı kitabı, örgütsel temelleri bakımından Sünni dünyanın uyanış yönündeki…