Fahd Süleyman Şukeyran
Suudi Arabistanlı araştırmacı yazar

Gannuşi'nin tutuklanmasının ardından Nahda Hareketi üzerine

"Gannuşi’nin tutuklanması, Tunuslu Nahda Hareketi'nin ölüm belgesinin yazılması mı?!" Bu soru, yaşanan bir dizi siyasi ve mali felaketin ardından Nahda Hareketi’ne yöneltilen hukuki darbelerin akabinde, “el-Siyak” web sitesi tarafından yayınlanan bir haber dosyasının başlığı. Benzer sorular, Mısır…

İslamcıların buluşmasına dair bir söz

Araştırma dünyasında “uyanış”, İhvan-i Müslimin (Müslüman Kardeşler) ve Selefilik içinden çıkan bir unsur olarak biliniyorsa da Şiilerin de uyanışı var. Amerikalı akademisyen ve siyasetçi Veli Nasr’ın “Şiilerin Uyanışı” adlı kitabı, örgütsel temelleri bakımından Sünni dünyanın uyanış yönündeki…

Laiklik sorunu ve kullanım faydaları

Birkaç gün önce, Abdulvahhab el-Messiri'nin "kapsamlı laikliğe” karşı öne sürdüğü "kısmi laikliğin" anlamı yeniden gündeme getirildi. Kısmi laiklik eksik bir önerme ve dostumuz Hamad er-Raşed kendisine karşılık olarak sağlam bir bilimsel argüman olan “Messiri'ye Karşı Laikliği Savunmak” başlıklı…

Körfez’in istikrarı, yalan haber yayanları şaşırtıyor

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri içindeki her titiz kurumsal yetki geçişinde, bazı kalemler ve sesler fitne, kötü sözler ve ilkel analizler için pusuda bekliyor. Bu, tüm Körfez ülkelerindeki yetki geçişleri tarihi boyunca böyle oldu. Asılsız söylentiler, akla yatmayan içerikleriyle hikayeler…

Batı üniversitelerindeki İslam araştırmaları ve eksiklikleri hakkında

Siyasal İslam, Avrupa üniversitelerinde uzun bir süredir çeşitli kalıpları, organları ve ittifaklarıyla yayılıyor. Bazen Uluslararası Enstitü'de ​​olduğu gibi Amerikan soluyla, bazen de tiranlık dedikleri şeyden vazgeçme ve Ortadoğu'da demokrasiyi yayma fikriyle anlamlı bir şekilde genişliyor. El…

Teknoloji alametleri ve ahlak tartışmaları

Bu aralar, meşhur robot, pratik özellikleri ve ahlaki tehditleri hakkında uzun bir tartışma söz konusu. Faaliyetlerinin örneklerini birçok tıp ve medya kurumunda gördüm; çok akıllı ve yüksek yanıt verme becerisine sahip bir cihaz. Bazıları, robotun insan çıkarlarını, özellikle de geçim kaynağını …

Doğu ve Batı'da kimlik kavramının meydan okumaları

Birkaç gün önce MTV kanalı devlet, mefhumu ve kimliğin anlamları üzerine önemli bir sempozyum yayınladı. Sempozyumun tüm katılımcıları şu tartışmacı sorunun meydan okumasına karşılık verecek düzeyde değildi; kimliklerin dağıttığı ve hatta Amin Maalouf'un tanıdık kitabı “Katil Kimlikler”in başlığı…

Terörizm ve çağdaş gerçekliklerinin ötesi hakkında

Eymen el-Zevahiri suikastı, dünyadaki teröre yönelik güçlü bir darbe olabilir, ancak dünyadaki terör kurtları için yeterli değil, terörün Doğu'yu ve Batı'yı vurmaya devam etmesi de bunun delilidir. Terörizmi, ondan önceki aşamaları hesaba katmadan tasavvur etmek mümkün değildir. Terörist geçtiği…

İran, dış politika ve iç sorunlar

İran rejimi, herksin Dünya Kupası ile meşgul olmasından oldukça mutlu görünüyor. Ülke içindeki büyük sarsıntı rejimi ciddi derecede etkiledi. Bu kadar büyük bir protesto beklemiyordu. Tüm bunların sebebi rejimin teokrasisi ve dini despotizmidir. Başörtüsü takmadıkları için kadınları sokak ortasında…

Veliaht Prens’in diplomasisi: Bölgesel dönüşümler ve diyaloglar

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın turu, değişken bölgesel ve uluslararası koşullar altında gerçekleşiyor. Uluslararası düzeyde, şu anda dünyayı ikiye bölen bir savaş var. Rusya-Ukrayna krizi, büyük değişimlerle ilgili birçok siyasi fikri gün yüzüne çıkardı. Eski ittifakların kırılması veya…