Husam İytani

Husam İytani

Taliban Afgan toplumunu kendi imajına göre tasarlıyor

Taliban hükümetinin kadınların eğitimini yasaklamakta direten Yüksek Öğretim Bakanı Muhammed Nedim'in meydan okumasına karşılık olarak hiç kimse Afganistan'a atom bombası atmayacak. Büyük ihtimalle Afgan kadınları, rejimin topluma karşı ısrarlı savaşına tek başlarına karşı koyacaklar. Örtünme…

İran ve Çin: Yasal olarak beklenmeyen

Tuhaf zamanlar. Öngörülemeyen, gücünü bir kez daha gösteriyor. İran'ın ani protestoları ve rejime ve sembollerine meydan okuyan gösterilerin cüretkarlığının ardından Çinliler, liderlerinin ülkeyi yönetme tarzını protesto etmeye başladı. Ekonomik krizi ve rejimin milli serveti sınır dışı…

Herson, Kremlin’in birliğine darbe mi indirdi?

Bir Rus füzesinin Polonya'ya düştüğünün söylenmesinin ardından füzenin gerçek kaynağı tespit edilmeden önce saatler süren bir gerginlik yaşandı. Olay, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşındaki birçok muğlak olaydan biri. Bu, Kremlin’de olup bitenlerin belirsizliği ışığında benzer olayların trajik bir…

Hristiyanlar, Avn’dan sonra  Lübnan’ı yönetebilir mi?

Mişel Avn’ın, partisinin ve damadının cumhurbaşkanlığı dönemi sona erdi. Avn’ın altı yıl süren iktidarının özellikleri iki kategoriye ayrılabilir: Küçümseme ve şeytanlaştırma. Avn ve çevresi, başarısızlıklarının üstünü örtmek ve kendilerini temize çıkarmak adına, Lübnan’ın tanık olduğu eşi…

İranlı kadınların protestosundan neden rahatsızız?

Dürüst olalım. Liberal-muhafazakar, muhalif-ılımlı, dindar-laik gibi farklı mensubiyetlerimizle Araplar ve Müslümanlar olarak çoğumuz, İranlı kadınların mevcut otoriteye karşı protesto ve gösterilerinden hoşnut değiliz. Bilakis bu durum bizi biraz rahatsız ediyor. Bu çoğunluğun, İran Dini Lideri…

Rusya, Donbass'ta belirleyici bir savaş istiyor

Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreni sona erdi ve dünya açmazlarına geri döndü. Ukrayna'daki savaş giderek daha da karmaşık hale geliyor. Barış ihtimali çok uzak ve her gün yeni engeller yükseliyor. Rus güçlerinin Ukrayna'da işgal ettiği dört bölgedeki Kremlin'e bağlı yönetimlerin çağrı yaptığı…

Siyasetin incisi ve siyasetçilerin hazinesi: Kerbela

Bu yılki Aşura anma törenleri, en azından Lübnan ve Irak'ta, siyasi açıdan bariz bir ilgi ile öne çıktı. Irak Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin Şii temsilinin meşruiyeti konusunda Sadr Hareketi’ndeki rakipleriyle rekabeti ışığında düzenlediği kitlesel gösterilerin yanı sıra petrol, doğalgaz, iç…

Mezhep savaşlarından sonra Arap ikilikleri

Musul'un düşüşü ve DEAŞ’ın Suriye'deki başkenti Rakka'yı kaybettikten sonra Irak'ta hezimete uğraması, şiddete başvurarak alternatif otoriteler kurma girişimleri döneminin sonu oldu. Şiddet yoluyla ve hükümet sistemi haricinde iktidar olma veya paralel devletler kurma girişimleri, Irak ve Suriye’de…

Lübnan seçimleri ve Direniş Ekseni

Lübnan'da yaklaşan parlamento seçimlerinin amacı “Direniş Ekseni” ve onun bölge projesiyle olan bağını sıkılaştırmaktır. Seçim sürecini son anda alt üst edebilecek riskleri artıran bu hedefe ulaşmanın önünde çeşitli zorluklar bulunuyor. “Hizbullah” ve müttefiklerinin Özgür Yurtsever Hareketi ve…

Lübnan seçimleri: Hıristiyan ve Sünnilerin performansına dair bir değerlendirme

Lübnan'daki gelecek parlamentonun en iyi ihtimalle 2018'de seçilen parlamentonun kötü bir kopyası olacağı kuvvetle muhtemel. İçlerinden pek çoğunun dikkatlerden kaçtığı kamuoyu yoklamaları ve seçim meselesiyle ilgilenenlerin tahminleri, önümüzdeki mayıs ayında yapılacak seçimlerin sonuçları…