Necib Sab

Necib Sab
Arap Çevre ve Kalkınma Forumu (AFD) Genel Sekreteri ve “Çevre ve Kalkınma” dergisinin editörü

Yapay Zeka: Sürdürülebilirlik için mi yoksa yıkım için mi?

Yapay zeka gelişmelerine ayak uyduramayan hükümetler, şirketler, üniversiteler, bilimsel ve endüstriyel araştırma merkezleri ile finans kurumları rekabetin dışında kalacak ve geleceğe dair bahislerini kaybedecekler. Bu, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'ndaki tartışmaların ve Riyad Ekonomik Forumu…

Çevre adaleti ve insan hakları

Bu makaleyi yazmaya başlamadan birkaç dakika önce, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’ndan (UNEP) "yerli halkların insan hakları açısından çevre haklarını desteklemeyi" amaçlayan proje önerilerinin toplanmasına yardımcı olmam için bir davet aldım. İlk anda bu girişimin motivasyonunun Filistinlilere…

Halkla ilişkiler, karayı aklamak için değil, yeşili teşvik etmek içindir

Dört aydan kısa bir süre sonra Dubai’nin ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 28. Taraflar Konferansı (COP28) yaklaştıkça, halkla ilişkiler şirketleri özel sektör ve kamu sektöründen müşterilerine hizmetlerini sunmak için hızlanıyor. Zirvenin Birleşik Arap…

Çevre ve iklim için Arap Fonu

Arap Kalkınma Fonu’nun iklim değişikliği üzerine Kuveyt’te düzenlediği bölgesel konferans, Arapların çevreye ilişkin faaliyetlerinde bir kilometre taşıdır. Bu konferans, sorunu kabul edip tanımlamanın ötesine geçerek büyük Arap kalkınma finansman kurumlarının katılımlarıyla pratik çözümler…

Bomba sesleri arasında iş birliği

Savaş ve barış zamanlarında Arap iş birliği, Avrupa Birliği'nden ve dünyadaki diğer birçok bölgesel gruplaşmadan onlarca yıl önce 1945'te Arap Birliği’nin kurulmasının arkasındaki sebepti. O zamanlar bölgesel ittifaklar iyi bir seçenek iken, dünyanın, savaş ve barışın yanı sıra siyaset ve ekonomiyi…

Çevre Bakanlığı bir STK değildir

Bir çevre bakanı bana bir keresinde “Biz çevre bakanlığıyız, bu yüzden siyasetle işimiz yoktur” demişti. O an anlamıştım ki, bakanlığı ciddi hiçbir görevi yerine getiremeyecekti. Çünkü bakanlık, görevi tüm çevre ve iklim konularıyla ilgili uluslararası ve ikili müzakereleri yönetmenin yanı sıra…

İklim ve felaket, yıkım ve büyük olaylar tehdidi

BM’ye iklim değişikliği konusunda danışmanlık hizmeti sunan bilim heyetinin birkaç gün önce yayınladığı rapor, yeni bir şey söylemeyip yıllardır bilinen şu gerçeği tekrarladı: İklim, öngörülenden daha hızlı değişiyor; acil çözümler bulunmazsa sonuçları yıkım ve felaket olacak. Çözümse hala çok…

Engelleyici değil düzenleyici yasalar

Çevreye özen göstermek, doğal kaynakların mantıklı bir şekilde yönetimi ile başlar. Bu çerçevenin dışında, çözümler sorunun kökenine inmeden belirtilerin koşullarına ve görüldükleri yerlere bağlıdır. Su yönetimi; verimliliği artırmak, israfa engel olmak ve kirliliğin kaynağını önlemekle başlar…

İklim faaliyetine hizmet eden petrol

Bu yılın son çeyreğinde BAE’de düzenlenecek 28. İklim Zirvesine (COP 28) başkan olarak Dr. Sultan el-Cabir’in atanması, Britanya başta olmak üzere Batıdaki bazı basın organları ile bir grup çevreci aktivisti kışkırttı. Çevre ve iklim faaliyetleri gruplarının çoğunun tepkisi masum olsa da Büyük…

Çevre ve kalkınma yardımları ziyan edilmeye devam ediyor

Geçenlerde uluslararası bir kuruluşun eski bir üst düzey yetkilisi ile tanıştığımda bana 23 yıl önceki ‘Avrupa Birliği (AB), kalkınma yardımlarını israf etme konusunda Birleşmiş Milletler'in (BM) izinden gidiyor’ başlıklı bir yazımı hatırlattı. Onlarca yıllık uluslararası kalkınma çalışmasından…