Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

G20 Zirvesi, ‘kasvetli gece’ için bir umut ışığı oldu

Suudi Arabistan Krallığı tarafından Kovid-19 salgınıyla mücadele amacıyla Riyad'ta düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, dünyaya bir umut işareti gönderdi. 
Koronavirüsün kasvetli varlığı nedeniyle liderler zirveye, modern iletişim araçlarıyla uzaktan katılım sağladı. G20 Zirve’sinin sonuç bildirgesinde, koronavirüs salgınıyla nasıl başa çıkılacağı ve zararlarının nasıl minimize edileceği üzerinde duruldu. Zirvede, küresel ekonomi ve küresel sağlık güvenliğinin iyileştirilmesi için neler yapılması gerektiği hususunda bir dizi karar alındı.
Zirveye ev sahipliği yapan Suudi Arabistan ‘küresel bir sorumluluk’ üstlenerek, salgınla mücadelede kolektif uluslararası bir ortak duruşun sağlanması için çaba gösterdi. Nitekim şu ana kadar ülkeler, salgınla büyük ölçüde bireysel olarak mücadele ediyordu, Washington ve Pekin birbirini suçlama yoluna gitmişti. Avrupa ülkeleri de birbirlerini, Çin’i ya da ABD’yi salgının yayılmasından sorumlu tutuyordu.
Gerçek şudur ki, endişe müşterektir, felaket ülkeleri birleştirmiştir, küresel ekonomik hareket birbiriyle ilişkilidir. Nitekim salgın, uluslararası tedarik zincirlerinde bir dengesizliğe neden olmuştur.
Birçok yazar, yeni tip koronavirüs salgınından sonra dünyanın o eski dünya olmayacağına dair şeyler yazdı. Şimşek hızıyla hareket eden koronanın, küreselleşmeyi sona erdireceği, açık sınır politikalarının değişeceği, ulus-devletlerin rolünün tartışılacağı konuşuldu.
G20 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, G20 üyelerinin, uluslararası ticaret özgürlüğünü ve koronadan önceki uluslararası ticaret ve tedarik zincirlerini koruma sözü verdiği açıkça vurgulandı. Yeni olan, sağlık meselesinin ön plana çıkarılmasıydı. Nitekim G20 üyeleri, Dünya Sağlık Örgütü'nün desteklenmesi ve yetkilerinin genişletilmesini onayladılar. Korona salgını dolayısıyla zor koşullardan geçen gelişmekte olan ülkelerin de desteklenmesi kararını aldılar.
Zirve’nin açılış konuşmasını yapan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, en kısa sürede mal ve hizmet akışının başlatılarak, küresel ekonomik sisteme olan güvenin yeniden sağlanması için bir işaret fişeği yakılması gerektiğini söyledi. Koronavirüs salgınının ‘gelişme oranlarını’ olumsuz etkilediğine de değinen Kral Selman, ‘’Gelişmekte olan ülkelere salgınla mücadele hususunda ve altyapılarını iyileştirmeleri için destek vermek sorumluluğumuzdur’’ dedi.
G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, küresel ekonomiyi korumak için 5 trilyon dolarlık bütçe oluşturulacağı taahhüt edildi. Ayrıca koronavirüs salgınının, sağlık, ekonomi ve sosyal alanlarda yaptığı tahribat ile mücadele edilmesi kararı alındı.
Korona salgınından çıkarılacak en önemli ders; birbiriyle doğrudan bağlantılı olan dünya ülkelerinin, salgınla tek başına mücadele edemeyecek olduğunun anlaşılmasıdır. Dolayısıyla Kral Selman bin Abdulaziz’in, ‘korona tünelinden’ çıkılabilmesi için salgınla mücadelede müşterek hareket edilmesi mesajı son derece önemliydi. Son G20 Liderler Zirvesi’nde, ‘karanlık korona gecesinde’ dünyaya, bir umut ışığı yakılmış oldu.