Rus paralı asker grubu Wagner’in komutanı Yevgeniy Prigojin ve üst düzey yardımcıları bir uçak kazasında öldü.
Geriyeyse Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kaldı. Bu normal bir durumdur.
Zira yemek yansa da gerçek aşçı Putin, Rus oyun kurallarına göre siyasi yemek pişirme konusunda uzman olduğu için halen ayakta.
Prigojin'in yemekleri, akılsızca Rus ruleti oynadığında yanıyordu.
Putin’e isyan edip Moskova'ya doğru ilerlerken Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko tarafından hayatına yönelik potansiyel tehditler konusunda uyarılan kişi oydu.
Ancak o şu yanıtı verdi: “Umurumda değil, öleceğim.”
Elbette Rusya Devlet Başkanı Putin, kalbi olmadığı için değil, beyni olduğu için Rusya'nın gerçek şefi oldu.
Rakipleri onu ya da yönetiminin doğasını nasıl tanımlarsa tanımlasın, o, Sovyet sonrası Rusya'nın ancak oyunun kurallarına göre yönetilebileceğini anladı.
Prigojin, Barack Obama ve Donald Trump'tan sonra CNN ekranının illüzyonu üzerinden siyaseti izleyen saf bir hayalperest gibi oyunun kurallarını unuturken, Putin iktidara giden yolda hiçbir dostunun olmadığının farkındaydı.
Putin'in ‘karmaşık yolları olan bir adam’ olarak tanımladığı Prigojin cesur ve aynı zamanda cahildi. Ve her cahil cesurdur.
Ateş edip daha hızlı koştuğu, Putin'den özür dilediği ve Belarus'un arabuluculuğunu kabul ettiği için Prigojin de hem cesur hem de cahil bir adamdı. O, cahilliğinden dolayı hayatını kaybetti. Burada şu sözü hatırlayalım: “İntikam, soğuk yenen bir yemektir.”
Aslında Prigojin'in ölümü ertelenmişti.
Önce uçağa binmesi için ona bir ip uzatıldı ve ardından gökyüzünde ‘ipi çekildi’.
Eğer Machiavelli aramızda yaşıyor olsaydı, Prigojin'in yaptıklarına gülerdi ve bunu bir kitabın son sayfasının kenarına bile koymaz, aksine buna politik bir şaka olarak bakardı.
Peki buradan çıkaracağımız dersler neler?
Putin kazandı mı? Tabii ki hayır.
Çünkü bir iç mücadele vardı, yani baş edemediği bir kriz yaşadı. Bu olaydan çıkarılacak asıl ders şu: Yalnızca ona itaat ederseniz Putin’in arkadaşı olabilirsiniz.
Putin'in içerde ve dışarda savaşı var. İçeride güçlü olan dışarıda da güçlüdür.
Wagner’i destekleyenler Putin'in düşmanıdır ve Putin destekçileri siyasette ateş edenin savaşı kaybettiğinin farkındalar.
Güçlüler siyasette ‘kurşun’ kullanmaz, aksine ‘hile’ kullanırlar. Hileler, Putin'e Ukrayna savaşında ve Wagner lideriyle arasında yaşanan süreçte yardımcı oldu. Çünkü milislerin cinini kim şişeden çıkarırsa onu tekrar şişeye koyamaz. Ve eğer milislerin liderleri tasfiye edildiyse, o zaman devlet başka bir şeydir.
Prigojin öldürüldü ve Moskova'daki prestij sarsıldı. Siyasette prestij bir kez sarsılır, iki kez sarsılmaz.
Her olayın bir sonucu vardır ve günler sürprizlere gebedir. Rusya'da sürpriz yoktur, daha çok sonlar ve başlangıçlar vardır ve bunların hepsi bir rulet oyunudur.
Bu terimi merak edenler için Rus ruletinde tabancaya tek bir kurşun yerleştirilir ve kurşunun yeri belli olmayacak şekilde top çevrilir. Oyuncular sırayla tabancayı şakaklarına dayarlar ve tetiği çekmek suretiyle şanslarını denerler.
Kurşun bu kez Prigojin ve adamlarının uçağına isabet etti, ancak ihanet devam ediyor.