Abdurrahman Raşid
Suudi Arabistan’lı gazeteci. Şarku’l Avsat’ın eski genel yayın yönetmeni
TT

Bilmediğimiz Harris

Trump uçağın merdivenlerinden inerken tökezlerse, bu onun kazanma ve kaybetme hesaplarını gözden geçirmesi için yeterli olabilir. ABD'deki başkanlık oylamasına üç aydan fazla süre kaldı ki bu da oldukça yoğun geçecek.

Trump'ın kulağını kurşun sıyırdıktan sonra kürsüde gösterdiği benzeri görülmemiş cesareti, hayatının belirleyici bir anı oldu ve bu da kendisi hakkında şüpheleri olan, onunla geri çekilen aday Biden arasında seçim yapmakta tereddüt edenler arasında ona büyük bir sempati ve güven oluşturdu.

Ancak kürsü olayı tarih oldu; çünkü aday geniş ve değişmez bir popüler tabana sahip olmadığı sürece, hızlı olaylar adayın kredisini tüketiyor. Partilerin kitlesel tabanı genellikle nadiren fikrini değiştiren seçmenlerden, bir davası olanlardan ve partizan olarak bağlı kişilerden oluşur. Her adayın kendi tabanı ve her partinin sadık takipçileri vardır. Seçimlerde genellikle ortada duran, şüpheleri ve tereddütleri olan kitleyi kazanmak için rekabet edilir.

Beklenen Demokrat başkan adayı Kamala Harris'in ne büyük bir popülariteye sahip olduğunu, ne medyada yeterince var olduğunu, ne de onun bağlı olduğu fikirleri biliyoruz. Ama bu onun önemini azaltmaz. Harris hukuk kökenliydi, Trump ise emlak geliştiricisiydi ve Amerika Birleşik Devletleri'ni yöneten 46 başkandan 26'sı hukukçu ve avukat, yani hukuk kökenli. Harris, Kaliforniya'nın ve ondan önce de San Francisco'nun başsavcılığını yaklaşık 13 yıl boyunca yaptı. Yani siyasi alanda çalışanların doğal alanından geliyor ve kariyerine dört önemli yıllık bir görev daha eklendi, o da Kongre’nin en önemli meclisi olan Senato üyeliği.

Joe Biden, Trump'ın popülaritesi ve sağlık durumunun ortaya çıkmasının ardından Cumhuriyetçi Parti’nin medya makinesinin yürüttüğü kampanya nedeniyle yarıştan çekildi. Harris onun yerine aday gösterildi ve kesinlikle parti tarafından aday olarak seçilecek, ancak büyüklerin dünyasında neredeyse tanınmayan bu kadının Trump gibi dev bir figürün yanında parlayan bir yıldız haline gelmesi mümkün mü? Ne var ki yarışı kazanırsa bu önemli bir olay olacak ve Harris'e duyulan sevgi değil, Amerikalılar arasındaki keskin bölünmenin başını çektiği sebeplerden ötürü onun zaferini göz ardı etmeyenler de var.

Takip ve endişe konusu olan Amerikan seçimleri, büyük gücün etkisi ve üstünlüğü nedeniyle yerel değil, küresel bir meseledir. Bazı insanların inandığının aksine, Çin ile çatışma, Ukrayna'daki savaş, İran ile düşmanlık, İsrail-Filistin dosyaları, terörizm, NATO ve diğerleri dahil olmak üzere, Amerikalıların oylarında dış meseleler belirleyici değil. Amerikalı seçmenin önceliği, genellikle seçim programlarına hâkim olan yerel meselelerdir. Bu, Yahudi, Ermeni, Türk ve Latin lobisi gibi dış uzantıları olan iç güçlerin önemini ortadan kaldırmıyor, ancak iş yaşam pahalılığı gibi ekonomik sorunlar, kadınlar, silah taşıma, eğitim gibi toplumsal konular ile aynı konumda değiller. Kürtaj Çin ile yaşanan çatışmadan ya da Gazze savaşından daha önemli.

ABD seçim sürecini, sorunlarını ve kişilerini öğrenmeye çalışmak, gençler arasında bile giderek daha çekici hale geldiğini fark ettiğimiz siyasi kültürün gerekliliklerinden biri. Bizi ilgilendiren adayların ve partilerin enerji, İran etkisine ve ajanlarına karşı mücadele, Filistin-İsrail çatışması, Afrika Boynuzu, askeri ittifaklar, ikili ilişkiler, uluslararası dengeler ve diğer konularda siyasi programları hakkında bilgi edinmeye daha fazla odaklanmamız doğal. Ama bu konuda çok az bilgi var.

Çoğumuzun seleflerinden daha iyi olduğunu keşfettiğimiz Trump'ın ilk başkanlığı hakkında çok şey biliyoruz. Ama seçimleri kazanması halinde programları ve onunla birlikte Beyaz Saray'a taşınacak kadro hakkında pek bir şey bilmiyoruz. Jared Kushner gibi tanıdık ve daha önce etkili olan yüzleri görmezsek, ikinci Trump dönemi birinci Trump döneminden farklı olabilir. Potansiyel aday Harris’in bölgemizdeki sorunlar hakkındaki görüşleri ile ilgili ise çok az şey biliyoruz ama Demokrat Parti’nin programından çıkarımlarda bulunabiliriz.

Bana göre, başkanlığa ulaşan herhangi bir aday büyük olasılıkla ABD'nin en yüksek dış politikasını benimser. Başkanlar, sadece ayrıntılar konusunda birbirinden ayrılırlar ve bu ayrıntılar önemli olabilir. Örneğin, İran ile mücadelede Suudi Arabistan Krallığı'na verilen ABD desteği, ABD'nin yüksek çıkarlarını ilgilendiren bakış açıları nedeniyle, ister Trump ister Harris olsun, kazanan tarafından benimsenecek. Peki, Trump veya Harris, Biden'ın müzakere ettiği ve miras bıraktığı askeri anlaşmayı destekliyor mu? Bu o zamana bırakılacak bir konu. Peki, her ikisi de bir Filistin devlet projesi ya da Lübnan ile nihai bir çözüm için baskı yapacak mı? Bunların yanı sıra, Suriye ve Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin kaderi ve Kızıldeniz'de İran-Husi tehdidiyle mücadele ne olacak? Adayların bu meselelerin hepsinde bu aşamada net taahhütleri yok ve bunlar, adayların seçim programlarının bir parçası değiller.