Dr. Mustafa Eraslan
Fitoterapi Uzmanı
TT

Sağlıklı yaşam için fitoterapi

İnsanlık var olduğundan beri sağlıklı ve uzun yaşam ve mutluluk için çabalamıştır. Hastalıklar şu anda olduğu gibi binlerce yıl öncesinde de mevcuttu. Ve insanlar doğadan farklı bitkiler, akupunktur, kupa tedavisi, müzik ve birçok farklı tedavi yöntemi ile şifa bulma arayışındaydı. Yıllar içinde süregelen bu gelenekler günümüz fitoterapisine de yol göstermektedir. Fito(bitki) terapi(tedavi) yani bitkilerle yapılan tedaviye verilen isimdir. Fitoterapi ile bazı hastalıkları tedavi etme, günümüz modern tedavilerine destek olmanın yanı sıra sağlığın korunması da amaçlanmaktadır. Bu sebeple fitoterapi sadece hastaların tedaviye yardımcı olması amacıyla değil aynı zamanda sağlıklı kişilerin de sağlıklarını koruması ve geliştirmesi için başvurduğu bir sağlıklı yaşam biçimidir.
Modern tıbbın gelişmesi ve tedavi yöntemlerinin değişmesi ile bir dönem geri plana atılan fitoterapi, özellikle kronik hastalıkların tedavisinde yaşanan güçlükler ve bazı modern tedavilere bağlı yan etkilerin artması ile tekrar popüler hale gelmeye başlamıştır.
Fitoterapide en büyük iki yanlış düşünce mevcuttur. Bir bitkinin yararsız olacağı ve bir bitkinin zararsız olacağı. Bir bitkinin yararsız olacağı düşüncesi aslında günümüz modern tıbbını da inkâr etmeye eş değerdir, çünkü şu anda kullanılan birçok ilaç da bitkisel içeriklidir ya da daha köken olarak bitkilere dayanmaktadır. Bitkilerin aktif maddelerini standardize edilmiş ve kapsül ya da likit halde kullanabileceğimiz gibi evde hazırlanan yöntemlerle de kullanmak mümkündür.
Aslında fitoterapi kavramı standardize bitkisel ilaçlardan evde yaptığımız çaylara kadar uzanan geniş bir yelpazedir. Ve kuşkusuz ev yapımı şifa kaynağı tarifler geleneksel olarak kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır. Evlerimizde nane, limon ve daha birçokları şifa niyetine tüketilir geleneksel olarak bu bitkilerin nelere iyi geleceği bilinirdi.
Evde sık kullanılan fitoterapi yöntemlerinden nane limonun, zencefilin mide bulantısında kullanılması, ıhlamurun boğaz ağrısına iyi gelmesi, portakalın vücut direncini arttırması, melisa çayının kişiyi rahatlatması, sarı kantaron yağının yaralarda kullanılması yüzyıllardır kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Basit hastalıklarda bu şekilde ev reçeteleri faydalı olabilmektedir.
Ancak uzun süreli ve yüksek doz kullanılan bitkisel ürün ve gıda takviyelerinde ise mutlaka fitoterapi alanında bir uzmana danışılması gerekmektedir. Fitoterapide de diğer tedavilerde olduğu gibi kişinin yaşı, cinsiyeti, hastalığı, kullandığı diğer ilaçlar da göz önüne alınarak hastanın değerlendirilmesi ve tedavinin kişiye özel düzenlenmesi gerekmektedir.
Sağlıklı yaşam denildiği zaman ise bazı genel kuralların olduğunu görmekteyiz. Su tüketimine dikkat etmek ancak gazlı ve yoğun şeker içeren içeceklerden uzak durmak, beslenmeye dikkat etmek işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak, taze gıdalar tüketmek sağlıklı olmanın en temel şartlarından sayılabilir.
Sağlıklı yaşamın diğer temel şartları ise günümüz modern dünyasında oldukça artmış olan stres düzeyini dengelemek ve en aza indirebilmektir. Bunun için gün içindeki stresli olaylara karşı pozitif düşünce tarzı ile yaklaşmak ve çözüm odaklı olmak önem arz etmektedir. Kaliteli düzenli bir uyku ile iyi bir dinlenme de sağlıklı yaşam için dikkat edilmesi gereken konulardır.
Bundan sonraki yazı dizisinde sizlere daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için önerilerimi paylaşacağım.
Sağlıkla ve mutlulukla…