Dr. Mustafa Eraslan
Fitoterapi Uzmanı
TT

Mutlu bağırsaklar, mutlu insanlar!

Bu yazıda size toplumun neredeyse yarısını ilgilendiren bir problemden bahsedeceğim: Kabızlık! 
Dışkılama sayısının 3 günde birden az olmasına kabızlık adı verilir. Bu durum ara ara birçok kişide olabileceği gibi bazı kişilerde ise çok uzun süreli devam eder. Kadınlar bağırsak problemlerine daha çok yatkınken, erkeklerde de çok yüksek oranda bağırsak problemleri görülmektedir. 
Kabızlık ile mücadelede en önemli basamak yaşam tarzı değişikliğidir. Bağırsaklarımızın çalışması beslenme düzenimiz ile tamamen ilişkilidir. Posalı gıdalar ve yeşil sebzeler mutlaka bağırsak hareketinin sağlanması için gereklidir. Elbette kabızlığı önlemek için mutlaka bol bol su da tüketilmelidir. 
Eğer uzun süredir devam eden kabızlığınız varsa bu durumda altta yatan ciddi bir sağlık problemi olabilir. Özellikle de kabızlığa makattan kanama, kilo kaybı, kansızlık gibi bulgular eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Gerekli durumlar halinde ileri tetkikler doktorunuz tarafından istenecektir. Bunun haricinde başka hastalıklar (tiroid hastalıkları, şeker hastalığı vb.) ve kullanılan bazı ilaçlar (bazı ağrı kesiciler, demir ilaçları, bazı şeker ilaçları, antidepresanlar) da kabızlığa sebep olabilmektedir. 
Kabızlık için yapılması gerekenler: 
1. Mutlaka günde en az 2 litre su için.
2. Sabah kahvaltısından yarım saat önce iki bardak ılık su için. 
3. Hayatınıza hareket katın, hayatınıza hareket katmak bağırsaklarınıza da hareket katacaktır.
4. Rafine ürünlerden beyaz unla yapılmış makarna, börek, tatlılardan, hamur işlerinden uzak durun.
5. Mutlaka posalı gıdalar tüketin, özellikle yeşil sebzelerin posa oranı yüksektir.
6. Karın egzersizleri yapın, güçlü karın kasları karın şişkinliğini ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olmaktadır.
7. Uygunsuz kullanılan antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri de öldürerek kabızlık, ishal gibi bağırsak problemlerine sebep olabilir. Lütfen doktorunuz tarafından reçete edilmeden antibiyotik kullanmayın.
8. Prebiyotik ve probiyotikleri beslenme düzeninize dahil edin. Özellikle yoğurt, kefir, ayran, sirke, kombu çayı gibi gıdalar bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri arttırarak bağırsak düzenini sağlamaya yardımcı olmaktadır.
9. Stresten uzak durun! Unutmayın ki bağırsaklar duygular durumumuzdan çok etkilenir. Nasıl heyecanlandığımızda hemen karnımız ağrıyorsa, stres altındayken de bağırsaklarımızın düzgün çalışmasını bekleyemeyiz.
Ancak ara ara olan kabızlıklarınız için kullanabileceğiniz bazı bitkiler var. Bunlar:
- Sinameki çayı
- Yeşil çay 
- Mısır püskülü çayı
- Kuru kayısı (suyun içinde bekletilerek de tüketilebilir)
- Kuru incir
- Kuru erik 
- Keten tohumu (salatalarda, yoğurt ile karıştırarak da tüketilebilir)
Bu tedavilerin yanı sıra kolon hidroterapi de bağırsak düzensizliği olan kişilerde önemli bir tedavi metodudur. Kolon hidroterapi bağırsaklara vücut ısısında ve uygun basınçta su vererek bağırsakların yıkanması metodudur. Özellikle bağırsak problemi olan kişilerde kolon hidroterapi uygulanabilirken hasta olmayan kişilerde de sıklıkla uygulanır. Vücutta toksinleri atmanın önemli yollarından biri de bağırsaklardır. Kolon hidroterapi bağırsakları uygun basınç ve sıcaklıkta temizleyerek vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Kolon hidroterapi seans sayısı kişiden kişiye ve hastalıktan hastalığa göre değişim göstermektedir. Ancak bu tedavi mutlaka uygun bir klinikte profesyonel bir ekip tarafından yapılmalıdır. 
Bağırsak sağlığı doğrudan kişinin mutluluğu ile ilişkilidir. Bu sebeptendir ki, mutlu bağırsaklar mutlu insanlara, mutlu insanlar da mutlu bir topluma dönüşür. Mutlu bir toplum için bağırsaklarınızı sevin ve koruyun.
Dikkat! 
Bu metinde yazılanlar genel bilgilendirme amacı taşır. Uzun süreli, geçmeyen bağırsak şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza danışınız. 
Sağlıklı günler dilerim.