Siyasette istifa etmek, erdeme açılan kapılardan biridir. Bir yönetici, bir hata ya da eksiklik veya yetersizlik nedeniyle istifa ettiğinde bu, onun sorumluluğunun farkında olduğu ve işin ahlaki boyutunu bildiği anlamına gelir. Bu konuda iki hikâye biliyorum. Birincisini tüm insanlar gibi okuyarak öğrendim, ikincisini ise bizzat tecrübe ettim.
İngiltere'de 1963'te dönemin Savaş Bakanı John Profumo'nun adı büyük bir skandala karıştı ve ardından istifa etti. Hayatının geri kalanını hayır işlerinde çalışarak geçirdi. Tesadüf bu ya diğer adam da İngiltere’nin savunma bakanlarındandı. Bay Jonathan Adkins. Adkins, Mısırlı ünlü işadamı Muhammed el-Fayed’den rüşvet almak suçlamasıyla hüküm giymiş ve hapse atılmıştı. O da yeri geldiğinde hapishanede fayansları sildi, banyoları temizledi. Cezası sona erdiğinde ise hapishanelerde hizmet edebilmek için rahip oldu. Ne zaman aklıma gelse pişmanlığın büyüklüğünü düşünürüm. Bununla birlikte haklarında yüzlerce hırsızlık, yolsuzluk ve sahtekârlık suçlaması yapılan Lübnanlı ve Arap politikacıları düşünüyorum. İsrailli başbakan ve cumhurbaşkanları da hapishanelere girdiler ve bir daha dönmemek üzere siyasetten ayrıldılar.
Lübnan’daki halk ayaklanması, hükümette ilk kez görev alan İletişim Bakanı Muhammed Şakir’in uygulamaya koyduğu ‘WhatsApp’ vergisine karşı başladı. Ancak elbette binlerce daha sebep vardı. Siyaset bilimi teorileri, her zaman ‘yakın ve geniş kapsamlı nedenlerden’ bahseder. Birinci Dünya Savaşı, Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand’a yapılan suikastla patlak vermemişti, ancak fitili ateşleyen kıvılcım olmuştu.
En basit siyasi düşünce dahi, Muhammed Şakir’in, hükümetin ülkenin ne kadar zor durumda olduğunun farkında olduğunu insanlara hissettirmek için derhal istifa etmesi yönündeydi. Ama o, protestoların geçici olacağına inandığından bunu yapmadı. Daha da kötüsü, Başbakan Hariri de ondan istifa etmesini istemedi ve bu siyasi cahilliğin bedelini ödedi. Bu nedenle protestolar, siyasetin tüm politikalarına, ahlaksızlıklarına, halkı küçümsemesine ve halkın onuruna, geçim koşullarına ve haklarına yapılan saygısızlığa karşı büyük bir isyana dönüştü.
Artık ‘WhatsApp Bakanı’nın istifa etse de halkı yatıştırabileceğini sanmıyorum. İnsanlar artık hükümetin tamamı istifa etmeden memnun olmayacaktır. Fakat bu durum, bir sonraki hükümetin kurulması için zor şartları da beraberinde getirecektir. Her Lübnanlı gibi ben de devletin bu sürecin kendiliğinden geçip gideceğine güvenmeyeceğini ve bazı insanların isteklerini yerine getirerek mağlup olmayacağını umuyorum. Aksi takdirde bu seçenek hepimizi yıkıp geçecektir. Tüm mesele uzak nedenler.
TT
Zamanlamanın anlamı
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة