Hüseyin Şubukşi
TT

Afrika zamanı

2020’nin ilk günleri oldukça sıcak geçti.  Dünya gündemini takip edenler ve neler yaşandığından haberdar olmak isteyenler nefes nefese kaldı.
21. Yüzyılda, akıllı telefonların devreye girmesiyle birlikte özellikle medya alanında adeta ikinci bir iletişim devrimi yaşanmıştı. Yeni on yılda ise; coğrafi eğilimlerin ön plana çıkması öngörülüyor.  
Önümüzdeki dönemin Afrika’nın zamanı olduğuna dair hafife alınamayacak ve reddedilemeyecek işaretler var.
Birkaç gün önce, ‘kara kıtanın’ en önemli ve en büyük ekonomisi olan Güney Afrika yolculuğundan döndüm. Mandela’nın mucizesi ülkesinden. Bu büyük adam, modern zamanlarda eşine az rastlanır siyasi ve insani bir miras bıraktı. Güney Afrika’daki siyasi istikrar, tüm kıtanın ekonomik yatırım haritasına olumlu yansıdı. Kıta içindeki bu bağımsız örnek, Afrika’nın diğer ülkelerinde de liberal ekonominin uygulanmasına imkan sağlayan demokratik bir model oluşturdu. Daha önce güvenlik sorunlarıyla öne çıkan kıta ülkelerinde, yargının bağımsızlığı ve medya özgürlüğü, kurumsal bir atılım yaşanmasına ve güçler ayrılığının pekişmesine olanak sağladı.
Güney Afrika’nın aykırı yazarı Alan Paton’un da doğup büyüdüğü ülkedir. Paton ‘Ağla Sevgili Yurdum’ ve ‘Ah Artık Çok Geç’ romanlarıyla tanındı. Baskıcı beyaz ırkçı  "apartheid" rejimine başkaldıran İskoçya asıllı şair Paton’un sözleri, ülke anayasasının temel kaynaklarından birini oluşturdu.
Aynı şekilde,  ‘Barbarları Beklerken’ romanının yazarı J. M. Coetzee,  Nobel
Edebiyat Ödülü ile Booker ödüllerini kazanmıştır. Coetzee’nin romanları da ülkesindeki siyasal ve sosyal reformlar için ilham kaynağı oldu.
Son dönemlerde Afrika’da yıldızı parlayan ülkeler arasında Etiyopya da yerini aldı. Etiyopya bölgedeki barışın sağlanması için ciddi çabalar gösterdi. Böylelikle 2019 Nobel Barış Ödülü, Başbakan Abiy Ahmed Ali'ye verildi. Bugünlerde Çin, Japonya ve İsrail bu ülkeye dev yatırımlar yapıyor.
Tabi ‘geleceğin kaplanı’ olarak tanımlanan Gana da yükselen ülkeler arasında yer almış durumda. Kara Kıta’nın en şaşırtıcı ülkesi ise muhakkak; Ruanda. Bu ülkenin yaşadığı değişim gerçekten ilham verici. Dünyadaki en çirkin iç savaşın yaşandığı ve yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği Ruanda, bugünlerde olağanüstü eğitim seviyesi ve ekonomik gelişimiyle öne çıkıyor. Ruanda ayrıca gelişmiş ülkelerdeki çevre standartlarını da yakalayabilmiş durumda.
Afrika müstakbel dünyanın vazgeçilmezidir. Yatırım şirketlerinin Afrika’yı, finansal yatırım için en umut verici bölge olarak sınıflandırılmasına şaşmamak gerek. Artık sömürgecilik dönemi bitmiş ve Afrika’nın çağı başlamıştır.