Malum olduğu üzere televizyon kanalları Ramazan ayında ‘oruç’ tutmaz ve para kazanmaya da ara vermez. Bu ay onlar için de önemlidir, çünkü insanlar genelde, yılın hiçbir vaktinde olmadığı kadar, iftardan sahura kadar televizyon karşısında vakit geçirmektedir. TV yöneticileri, insanların bir gün önce izlediği dizi ve filmin diğer bölümünü izlemeleri için türlü reklam hilelerine başvurur.
Ramazan ayına özel yayınlanan dizilerin hepsinin arkasında kötü niyet ve komplo aramak vehim dünyasında yaşamaktır. ‘Ramazan dizilerindeki’ benzerliğin başlıca sebebi, seyircilerin tercihi ve talebi doğrultusunda hazırlanıyor olmalarıyla ilgilidir. Bu yayınlar arasında ‘sert politik’ mesajlar veren diziler de yer almaktadır. Her Ramazan’da bir trend vardır; geçmiş yıllarda dizilerde, terör, kadının toplumdaki yeri, Katar-İran gibi yozlaşmış siyasi sistemler, vatandaşlık sorunları, nesiller arası farklılıklar vesaire işlenmişti.
Bu sezon ise, birden fazla dizide İsrail, Yahudiler ve birlikte yaşama dair konulara rastlanıyor. Çünkü bu durumun, günümüzün toplumsal gerçekliğinde bir karşılığı var. Sadece ‘çatışma cephesinin’ uzağında olan Araplarda değil, Filistinli gençler arasında bile İsrail ile politik ilişkiler kurulması, müşterek spor faaliyetleri yapılması ve pazarların açılması konuşuluyor. Siyasiler bunu alenen dillendirmiyor olabilir, ancak televizyon dizileri toplumun bakış açısını yansıtıyor. Dolayısıyla burada işlenen konuları hafife almanın bir manası yok. Bu aynı zamanda bir toplumsal değişimin de yaşandığını gösteriyor. Televizyon dizileri geçmişte, ‘terörün kaynaklarının’ sınırlandırılması ve toplumun gelişimini engelleyen alışkanlıkların değiştirilmesi hususunda son derece etkili olmuştu. Diziler sayesinde birçok genç aşırılık yanlısı düşüncelerden korundu.
Kuveyt yapımı ‘Harun’un Annesi’ dizisi, Yahudi ve Araplar arasında iyi ilişkilerin olduğu bir tarihsel dönemi işlemektedir. Mısır yapımı ‘Nihayet’ ise tam tersine İsrail’i yok etme fantezisi içermektedir. İsrail ile bugüne kadar devam eden bir ‘barış antlaşması’ imzalamış bir ülkede böyle bir yapımın üretilmesi tuhaftır, ancak sonuçta bu eser, temenni babından, senaristin kurgusundan ibarettir.
Tarihi Türk dizileri gibi bir insanı ya da ideolojiyi yücelten doğrudan politik eserler de vardır. Ortadoğu’daki televizyon dizilerinde genelde toplumsal olaylar işlenir. Türk dizilerinin MBC gibi büyük televizyon kanallarında yayınlanması son bulduğu için, Türkiye yıl boyu ve özellikle de Ramazan ayında reklam fırsatını kaybetmiş durumdadır.
Önemli olan özgün eserler yaratabilmektir, seyirci ise yargıçtır.
TT
Ramazan dizileri
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة