Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Tarihin ihmal ettiği tarih:Suudi İKLAA Forumu

Suudi Arabistan’ın Twitter’dan önce faaliyet gösteren en ünlü tartışma platformu İKLAA’nın 20 yılın ardından yayın hayatına veda ettiği haberi, bir zamanlar Suudi Arabistan’da internet üzerinden yönetilen forumları tekrar hatırlattı.
Bana göre 90’ların sonundan itibaren Suudi Arabistan’da internet üzerinden yürütülen bu forumlar hak ettiği ilgiyi görmedi.
Örneğin ben bu forumlarda çokça etkileşimde bulunup, bir şeyler öğrenip öğretmiştim, o mecralarda seyreden fikri, siyasi ve kültürel tartışmaların yarattığı atmosferi hiç unutmam.
Düzeyli, ilkeli, karşı tarafı reddetmeyen ve fikri platformda yarışan “El Sahat, İlaf Platformu, Tawa , Forum Evi, Liberaller’’  gibi daha bir çok mecra da vardı.
İKLAA platformu sorumlusu Fahd Muhammed al Sudeyri,  El Arabiya.net’ in yayınladığı haberde şöyle konuştu : ‘’20 yıl sanki bir yıl gibi geçti. İKLAA’yı  zihinlerimizden hiç çıkmayacak olan çok değerli anılarla uğurluyoruz. İKLAA platformu. Bir milyon 740 bin 806 üye tarafından yazılan bir milyon 378 konuyla dolu zengin anılar…’’
Fahd bey bu forumun değerinden bahsederken müdavimleri ve yazarları arasında bakanlar, büyükelçiler, değerli yazar ve fikir insanlarından bahsetti.
Bu forumlar fikri tartışmaların yapıldığı, mesajların iletilip alındığı çok değerli platformlardı.
Şöyle düşünün Türki Al Hamad gibi bir yazarın bu platformda Selefi el Kaide sempatizanı Louis Atayetullah’la tartıştığını hayal edebiliyor musunuz?
3 Mart 2003’te sosyal medya iletişim uzmanı Dr.Fayez Al Şuhri, Riyad Gazetesine verdiği demeçte, internet ortamında 600’e yakın Arap forumunun olduğunu ve bu forumların özgür sohbet ve tartışmalara açık olduğunu aktardı. Henüz o dönemlerde bile akademik çevrelerin ve kurumların bu olgunun önemini kavraması gerektiğini söyleyip incelenmesi çağrısında bulunmuştu.
Fahd al Sudeyri’ye dönersek konuyla ilgilenenlere sevindirici bir haber verdi; İKLAA forumunun tüm içeriğinin arşivlenip okuyucunun erişimine olanak sağlanacak.
Bu hususta Mısır’daki İskenderiye Kütüphanesindeki bir sorumlu tarafından, internet üzerinde yıllar içinde biriken tüm forumlardaki yazılıp tartışılan bilgiler özel bir programla arşivlenip korunacak. Bu gerçekten ilgi çekici görünüyor.
Sanırım Suudi Arabistan’da da internet üzerinde Twitter öncesinde varlık gösteren forumların fikri içeriğinin korunup arşivlenmesi bilimsel, siyasi, tarihi, sosyal ve mesleki bir önem taşıyor.
Zira o dönem, çağımız Suudi insanının hayatında çok önemli bir dönemi temsil ediyor.