Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

‘Kara Altın’ Müzesi

Suudi Arabistan’da petrol, büyük bir endüstriyel ekonomi hikayesinden önce sosyal, edebi, medyatik, sanatsal ve ulusal bir hikayedir.
Buradaki ironi, Suudi uzman Dr.Macid  el-Munif'in de dile getirdiği gibi, Suudi Arabistan’ın krallık olarak kurulmasının, ABD’li imtiyaz sahibi şirketlerin, daha önce insan veya herhangi bir canlının elinin değmediği toprakların derinliklerinden kara altını çıkarmayı başarmasının ardından petrolden elde edilen mali gelir akışının hemen öncesine denk gelmesidir.
Bu yüzden ve bunun dışında Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ve Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Muhammed bin Ferhan tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada 2022 yılının Temmuz ayında Kral Abdullah Petrol Araştırmaları ve Araştırma Merkezi (KAPSARC) ile ortaklaşa ilk petrol müzesinin açılacağı duyuruldu. Söz konusu müzenin açılışının başkent Riyad’da KAPSARC’ın genel merkezinde yapılması planlanıyor. ‘Kara Altın Müzesi’ 200’den fazla çağdaş sanat eseri ile petrolün insan hayatındaki serüvenini anlatacak.
Müze, her yıl belirli süresi olan sergilere ve tüm gruplara yönelik eğitim programlarına ev sahipliği yapacak. KAPSARC binası, çağdaş sanatlar, görsel sunumlar ve multimedya gibi çeşitli sanatsal alanlar içermekte. Merkezde geçici sergiler için bir alanın yanı sıra, mağaza, kafe, konferans salonları ile eğitim ve danışma alanları için de yer ayrılmış durumda.
Suudi Arabistan basınında büyük yazarlar arasında petrol sorunu ve bunun olumlu ya da olumsuz etkisi hakkındaki tartışmanın üzerinde durmazsak petrol, çokluğundan dolayı kelimelerin arasında kaybolurdu.
Ya da Ammice ve fasih şiirlere baktığımızda petrol hakkında övgüler ve yergiler de bulabiliriz.
Belki de müzede yapılacak akşam etkinlikleri ve seminerler bu tür konuşmalar için en ideal ortamdır.
Suudi Arabistan’daki hikaye sadece petrolden ibaret değil.