Abdullah Raddadi
Suudi araştırmacı ve ekonomi uzmanı
TT

Yenilenebilir Microsoft

Microsoft, benzeri teknoloji şirketlerine kıyasla teknoloji dünyasında "yaşlı" bir şirket olarak kabul edilir. Kendisinden bir yıl küçük “Apple” dışında, mevcut teknoloji şirketlerinin çoğu 1990'ların ortasında kuruldu ve çoğu 2000'deki Dot-com balonu krizinde iflas etti. Microsoft, kuruluşundan bugüne kadar 45 yıl boyunca piyasalardaki dalgalanmalara tanık oldu ama yenilenebilir stratejisi bu dalgalanmalara dayanmasını sağladı. Hatta Microsoft, piyasadaki bu değişikliklerden kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde yararlandı. Ne kadar faydalandığını öğrenmek için Microsoft hisselerinin son on yıldaki performansına bir göz atmak yeterlidir. Şirketin 2010 yılında 30 doları geçmeyen hisse birim fiyatı şimdi 200 dolar sınırını aştı. Bu artış, şirketin bir önceki 10 yılın ortasından beri sürdürdüğü ve Microsoft'u çok sayıda hızlı büyüyen sektörde en büyük oyuncularından biri haline getirmeyi hedefleyen stratejisinin bir sonucudur.
Bugün Microsoft'un yatırım portföyüne göz atanlar, "Amazon", "Facebook" ve "Google" vb. diğer birçok teknoloji şirketinde olduğu gibi çok çeşitli olduğunu göreceklerdir. İşletim sistemleri ve bilgisayar cihazlarındaki bilinen faaliyetine ek olarak Microsoft, bugün en büyük ve karlı sektörlerinden biri olan bulut hizmetlerine de yatırım yapıyor. Ayrıca reklam satışları, oyunlar, artırılmış gerçeklik yazılımı, arama motorları, sosyal medya yazılımları ve temelde teknolojiye dayalı diğer alanlara da yatırım yapıyor.
Microsoft, 1975'teki kuruluşundan bu yana yılda 6 satın alma oranıyla 225 satın alma gerçekleştirerek yatırım portföyünü çeşitlendirdi. Bu satın alma operasyonların belki de en ünlüsü, Microsoft'un 2016'da yaklaşık 26 milyar dolar karşılığında Linkedin'i ve 2009’da 8.5 milyar dolara Skype’ı satın almasıydı. Bu ikisi şirket tarihindeki en büyük satın alma operasyonlarıydı. 2014 yılında da şirket, 5 milyar doları aşan bir anlaşmayla "Nokia" akıllı telefon şirketini satın aldı. Son satın alma operasyonu, belki de Microsoft'un satın alma stratejileri hakkında bir fikir verebilir. Geçen haftadan itibaren "ZeniMax" şirketi, yaklaşık 7,5 milyar dolar karşılığında "Microsoft" un oldu ki bu, şirketin tarihindeki üçüncü en büyük satın almaydı. ZeniMax, 2.300’ü geçmeyen çalışan sayısına rağmen en ünlü oyun şirketlerinden ve stüdyolarından biridir.
Microsoft, oyun sektöründe umut verici bir gelecek görüyor ve gerçek şu ki, bu sektör artık inanılmaz derecede büyüdü. Bugün oyun sektörünün boyutu, "Hollywood" ile müzik sektörünün toplam boyutundan daha büyük ve bu yılki satışları 160 milyar doları aşabilir. Önümüzdeki yılda ise 200 milyarı aşması bekleniyor. 15 yıl önce elektronik oyunları oynayanların sayısı 200 milyonu geçmezken, bugün çoğunluğu bunun için akıllı telefonlarını kullanan 2,7 milyardan fazla oyuncu var. Apple’ın uygulama mağazasından İPhone cihazlarına indirilen uygulamaların toplam yüzdesi içinde oyunların oranı yüzde 72. Microsoft, 2001'den beri popüler Xbox konsolu ile oyun sektörüne büyük yatırımlar yapıyor ama ZeniMax’a yaptığı yatırımın farklı anlamları var. Oyun konsolu satışları, son zamanlarda gerçekten gerilemeye başladı. 10 yılda satılan oyun konsolu sayısı bir yılda satılan akıllı telefon sayısına eşit. Dolayısıyla Microsoft’un "ZeniMax" gibi bir oyun yazılım şirketini satın alması, teknoloji geliştikçe zamanla değişebilen oyun için gerekli donanımlardan ziyade içeriğe yatırım yapacağı anlamına geliyor. Nitekim Microsoft daha önce de 2,5 milyar dolara satın alarak popüler oyun Minecraft'a yatırım yapmıştı.
Microsoft’un kendisini sürekli yenilemesi, 45 yıldır pazardaki konumunu korumasının nedenidir. Şirket, işletim sistemleri ve ofis yazılımı gibi rakipsiz özelliklere sahip olmasına rağmen yatırımlarını yenilemeye ve çeşitlendirmeye devam ediyor. Teknoloji sektöründeki köklü tecrübesi ile şirket, bu sektörde yerinin sağlam olduğuna ve kendisini yenilemesine gerek olmadığına inanan her şirketin kaderinin pazarın dışında kalmak olduğunun farkında ve bu nedenle son olarak oyun donanımları yerine içeriğe yatırım yapıyor. Microsoft yatırım portföyünü çeşitlendirmeyi sürdürüyor, nitekim bu yöndeki son girişimi, Çinli TikTok uygulamasını satın alma rekabetine katılmak oldu. Bu, Microsoft’un oyunlara ek olarak eğlence alanına da yatırım yapmaya başlayabileceği anlamına geliyor. Hatta kim bilir, Apple ve Amazon gibi gelecekte film sektöründe de yatırımları olabilir.