El Kaide’nin Lideri, Usame bin Ladin’in halefi ve Mısır İslami Cihad örgütünün sembolü Eymen ez-Zevahiri’nin öldüğüne dair haberle yayıldı.
Eymen, Şeyh Eymen ya da Dr. Eymen’in, Katar’ın başkenti Doha’da bulunan evinde karaciğer kanseri sonucu öldüğü söylendi. İran’da öldüğü söylentisi de çıktı. Suriye’deki ‘El Kaide’ örgütüne bağlı Hurras ed-Din (Din Muhafızları) isimli gruba ait bir sosyal medya hesabından yayınlanan bir haber Zevahiri hakkındaki haberlerin doğruluğunu teyit etti. Haberi ilk yayan bu örgüt oldu. ABD ve uluslararası medya platformları da haberi paylaştı.
Zevahiri, 2011 yılında öldürülen selefi Usame bin Ladin’in hemen ardından El Kaide örgütünün lideri oldu. Ancak Şeyh Ebi Abdullah’ın sahip olduğu karizmayı elde edemedi. Onun başka bir hikayesi var.
Eymen ez-Zevahiri, 20. Yüzyıldaki Arap krizlerine özellikle de Mısır toplumunun canlı bir örneği ya da örneğiydi. Aynı zamanda, ekonomik yoksunluğun veya sosyal marjinalleşmenin, radikalizm ve tekfirin nedenleri olduğu yalanının kesin kanıtıdır.
Amerikalı bir gazeteci ve Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde eski öğretim görevlisi olan Lawrence Wright, ‘The Looming Tower’ isminde dikkat çekici bir kitap kaleme aldı. Wright, bu kitapta etkileyici bir araştırma ve akıcı bir üslupla Seyyid Kutup, Usame bin Ladin ve Eymen ez-Zevahiri’nin hayatlarını ele aldı.
Bu biyografide, Zevahiri’nin Mısır’ın Kahire kentinin en prestijli ailelerinden birinden olduğunu görüyoruz. Şehrin lüks banliyösü ola Maadi’deki bir okulda genç bir öğrenciydi. İhvan-ı Müslimin’e mensup Mutezili Hüseyin Sıddıki’ye benzer bir şekilde düzenli olarak sabah namazlarına devam ediyordu. Eski el-Ezher Şeyhi merhum Muhammed el-Ahmedi ez-Zevahiri, babasının amcasıydı. Annesinin babası Kahire Üniversitesi Rektörü Dr. Abdulvehhab Azzam’dı. Dr. Abdulvehhab’ın amcası ise Arap Birliği’nin ilk Genel Sekreteri Abdurrahman Azzam’dı.
Azzam ailesinden devam edecek olursak Eymen’in dayısı radikal avukat Seyyid Kutub takipçisi Mahfuz Azzam’dı. Eymen, ondan etkilendi. Ez-Zevahiri, Mısır İslami Cihad örgütünün sembolü olduktan sonra dayısını desteğini aldı.
Lawrence Wright’a göre hepsi birbiriyle bağlantılı…
Kutub’un Eymen’in dayısı Mahfuz Azzam ile bağlantılı.
Seyyid Kutub, 1936’da Mahfuz’un hocasıydı. Söylenene göre Eymen’in dayısı Mahfuz, Kutub ile son görüşen kişi oldu. Kutub’un Mahfuz’a kendi eliyle yazdığı bir Kur’an-ı Kerim nüshası hediye ettiği biliniyor.
Genç Eymen, 1980’lerin başında Enver Sedat’a gerçekleştirilen suikast ve diğer meselelerden sonra ünlendi. Daha sonra Müslüman Kardeşler'in siyasi ve askeri kanatları ile grupların yeni kurucuları arasındaki iç tartışma arenalarında daha ünlü oldu.
Eymen’in kaleme aldığı en ünlü çalışmalarından biri, 1988 yılında yayımlanan ve Müslüman gençler arasında doğru bilincin geliştirilmesinde ‘öncü’ olduğu için Müslüman Kardeşler tarafından övülen ‘el-Hisad el-Mırr’ (Acı Hasat) kitabıdır. Sonra onu siyasetteki çalışmaları nedeniyle ‘acı bir şekilde’ eleştirdi. Maadi'den Afganistan dağlarına uzanan yüksek sınıfa ait ez-Zevahiri ailesinin soyundan gelen Doktor Eymen'in biyografisi ve değişimleri, incelemeye ve tefekkür etmeye değer.
Bu biyografi, radikal teröristlerin nasıl toplum içinde yetiştiğine dair birçok yanlış yorumu çürütüyor.
TT
Eymen ez-Zevahiri, Maadi’nin çatık kaşlı genci öldü mü?
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة