Velid Haduri
Enerji konusunda uzman, Iraklı yazar
TT

Elektrikli otomobil ve petrol talebi üzerindeki etkisi

New York Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre arabaların tüketimi küresel petrol talebinin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
Bu sektör hükümetler ve medyadan büyük ilgi gördü. Çünkü petrol ürünleri yakan geleneksel araçlardan elektrikli araca hızlı geçiş, küresel ısınmayı ve petrol tüketimini azaltmak için gereklidir.
Bu bağlamda ‘hızlı geçiş’ tabiri şu anlama gelmektedir: Çin, Avrupa Topluluğu ülkeleri, İngiltere ve Kaliforniya Eyaletinde çıkarılan yasa ve yönetmelikler 2025, 2030 ya da 2050 yıllarıyla birlikte geleneksel otomobil satışını yasaklamaktadır.
Bazıları, söz konusu hızlı geçişi, ilgili ülkelerin sıcaklık artışını önlemek için Paris İklim Anlaşması’nın uygulanması yönündeki vaatlerini gerçekleştirme girişimi olarak görüyor.
Ayrıca bahsettiğimiz yasalar ve yönetmelikler, sanayileşmiş ülkeler arasında elektrikli otomobilin üretimi ve pazarlanması hususunda mevcut olan rekabeti yansıtmaktadır.
Enerji Politikası Merkezi’nin araştırması, petrol talebini azaltma ve küresel ısınmadaki artışa engel olma konusundaki ‘hızlı dönüşüme’ yapılacak katkıların potansiyeline ilişkin araştırmaların ve beklentilerin farklılığını da ortaya koyuyor.
Araştırma, elektrikli otomobiller dahil olmak üzere genel olarak otomobil satışlarının iki ana faktöre bağlı olduğu sonucuna varıyor: Nüfus artış oranı ve ekonomik büyüme. Söz konusu iki faktör olmaksızın otomobil satışları genel olarak düşecektir.
Araştırmaya göre gelecekteki elektrikli otomobil sayısı ile geleneksel otomobil sayısı arasındaki kıyasa ilişkin uzman kuruluşların yapmış olduğu tahminlerin farklılığını ortaya koyuyor. 2019'daki beklentiler, 2040 yılı itibarıyla elektrikli otomobillerin sayısının toplam otomobil sayısına oranının yüzde 10 ila 70 arasında olacağını gösteriyor. 
2018 yılında yapılan araştırmalar ve tahminler ise bu oranın yüzde 15 ila 50 arasında olacağını söylüyor. Bu rakamlar açıkça iki önemli farkı yansıtıyor. Öncelikle oranlar yıldan yıla değişmektedir. İkinci olarak bir yıl içindeki beklentiler de farklılık göstermektedir.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı, 2017 yılındaki elektrikli otomobil sayısının 2016'ya göre yüzde 54’lük bir artışla yaklaşık 3 milyona ulaştığını açıkladı.
Çin, elektrikli otomobil satışında dünyanın en büyük pazarı olmaya devam ediyor. Çin’in 2017'deki elektrikli otomobil satışı, 2016’ya göre yüzde 72 artışla yaklaşık 580 bini buluyor. ABD 2016'da 160 bin, 2017'de ise 280 bin elektrikli otomobil satışıyla ikinci sırada yer alıyor.
Ulaşımda elektriğin kullanımı sadece otomobilleri içermiyor. Nitekim 2016'da 345 olan elektrikli otobüs sayısı, 2017 yılında 370 bine yükseldi. ABD’nin en büyük toplu taşıma kuruluşu olan New York Toplu Taşıma Şirketi, şu anda yalnızca elektrikli otobüs kullanıyor.
Öte yandan elektrikli motosikletlerin sayısı 2016 yılında 250 milyona ulaştı. Çin pazarı, kendi türünün en büyük pazarıdır.
Elektrikli motosiklet ve otobüslerin yaklaşık yüzde 99'u Çin'de bulunmaktadır.
Hindistan ve Avrupa pazarlarında, gözle görülür bir genişleme görülmektedir.