Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Hangi Obama’yı okudun?

Bir yazar, çoğu insanın görüşüne hitap etmediğini anladığında mesleki bir ikileme girer. Barack Obama’nın kitabı, ilk gün 800 bin küsur satmıştı. Belli ki bu çok satan bir siyasi kitap olacak. Ancak “A Promised Land” (Vaat Edilmiş Bir Toprak) kitabını birden çok kez gözden geçirdiğimde, Beyaz Saray’a vardığı gün tarihe geçen Barack Obama'yı bulamadım. Köleliğe dair ırkçı mücadelesinde en korkunç iç savaşları veren ABD Başkanlığı’na oylama ile gelen Müslüman Afrika kökenli o adam yoktu. Seçildiği gün, uzun mesafeleri ve yüksek engelleri aşarak kazanan Afrikalılara duyduğum duygusal bağı saklamamıştım. Herkes gibi ben de tüm dünyayı ilgilendiren, İsveç veya Danimarka gibi sınırlı etkileri olan bir ülkede değil de bilhassa ABD’de gerçekleşen bu zafere şahit olmuştum.
Obama'nın zaferi yalnızca önemli değil, aynı zamanda Kenya'daki teyzelerinin hikayeleri veya başkentindeki yoksul kardeşinin haberleri dolayısıyla ‘garip’ idi. Bir de Afrikalı bir baba ile beyaz bir anne, sık sık evlenen bir babadan uzakta Endonezya’da anne ile birlikte geçirilen çocukluk yılları, ardından Harvard ve Senato’ya geliş hikayesi… Başta biyografisinin ilk kısımları olmak üzere her şey etkileyiciydi.
“Vaat Edilmiş Bir Toprak (bazılarının tercüme ettiği gibi ‘belirli bir toprak’ değil), söz konusu Obama tarzından uzakta kuru bir rapordan ibaret. Şuraya veya oraya biraz renk katmaya çalışmış olsa da aradığımız adamı, yani yazarı, yaklaşık 750 sayfa içerisinde bulamıyoruz.
Görüşümün, Obama'nın bölgedeki başarısızlıklarına ya da savaşları uzatan tökezlemesine dayanmadığından emin olmaya çalıştım. Ve sanırım oldum da. Obama, anılarının en önemli bölümünü belki de ikinci kısma bırakmış. Ancak “Vaat Edilmiş Bir Toprak”ın satıştaki başarısı kitabın siyasi ve edebi değeriyle orantılı değil. Her halükarda, tek başına Obama ailesinin imzası, milyonlarca basım yapmak için yeterli. Michelle Obama'nın bir siyahi ABD’linin gerçekten ilginç ilk biyografisi olan “Becoming” (Benim Hikayem) kitabında da böyle olmuştu. Okunacak ve kaydedilecek bir hikaye...