Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Denize dönüş

Almanya'nın silkinip savaşçı devlet haline gelmesinin nedenlerinden birinin, İngilizlerin dünya üzerindeki hakimiyeti karşısında kendilerini kepaze hissetmesi olduğu söylenir.
Alman gemileri, ister Singapur, Aden veya Avrupa kıyılarında seyrediyor olsun, geçiş işlemlerine boyun eğmek zorunda kalmıştır. Bu küçük insanlar dünya üzerindeki denizleri hakimiyetleri altına aldığında, topraklarını da kontrol altına almıştır. Nitekim İngiliz devleti, insanlar bu imparatorluğun sonu gelmeyeceği kanaatine varana dek genişlemeye devam etmiştir. Avusturyalı bir düşünür, İngilizlerin bu performansına duyduğu hayranlığı “Bilinen tüm sanatlara, bir de kimsenin iyi olmadığı devlet sanatını eklediler” kelimeleriyle özetlemiştir.
Ey tarihteki dönüşümler ve garip yollar. İngilizler, benzersiz bir kutlamayla Perşembe günü Avrupa'dan müphem çıkışlarını kutladılar. Denizlerin egemenliğine, üzerine güneşin hiç batmadığı mülklere ve geçmiş zamana veda ediş. Zirâ bunların günümüzde hiçbir önemi kalmadı. Brexit üzerine bir anlaşma, tersini ilan etse de, her şeyi yerinde tutan rızaya dayalı bir anlaşmadır. Kimse kimseden açıklama talep etmeyecek; nitekim mesele kapandı. İngiltere ve Avrupa, hiçbir şey söylemeyen işlemler, belgeler, yorum ve incelemeler kaosuna batmadı. Adalarını geçmişin bağlarından ve hayallerinden muaf tutmak isteyen İngilizler, Avrupa’yı yutan mülteci dalgasının kendilerini de yutacağı korkusuyla aslen dışında bulundukları kıtadan çıkış yapmaya karar verdiler.
Korku filmlerinde ve koronavirüs mutasyonları seviyesine ulaşmayan efsanelerde olduğu gibi insanlık karşısında çoğalan, kendi kendini klonlayan, servetin kapsamlı nükleer silahlara dönüşmesi gibi yayılan koronavirüs salgını ise, İngilizlere salgın hastalık haricinde hiçbir şeyin bu modern dünyayı kapatmaya yetmeyeceğini öğretti. Saçları darmadağın olmuş lider, halkına bunun şimdiye kadar alabilecekleri en iyi Noel hediyesi olduğunu söyledi. Açıkçası dünyanın geçip gittiği böyle bir zamanda herhangi bir hediye de en iyi hediyedir.
Eskiden denizler ve kıtaların anahtarlarına sahip olan bir halk için kutlamalar yüzünü nereye döndü. Fransızlar Süveyş Kanalı'nı inşa etmek için onlardan önce davrandığında, İngiliz kurnazlığı tüm şirketi satın almıştı. Şimdi ise İngiltere, Mısır'ın kanalı kamulaştırmasını önlemek için kayıp ve kusurlu bir savaşa girecek. Ancak savaşa gitmek, kanalın yalnızca İngiltere için değil; Fransa, Almanya ve insanlarının doğanın arzularına meydan okuduğu, gemilerin seyir mesafelerini efsanevi bir şekilde azaltmak için milyonlarca ton kum boşaltan
tüm dünya güçleri için de ne anlama geldiğinin bir kanıtıydı.
Ne yenilgi, ne de bir zafer. Böyle olağanüstü bir zamanda sıradan bir hediye. Anlaşmanın ardından milyonlarca insan, Brexit’in hayatlarını çok da değiştirmeyeceğinden, korktukları gibi onları alt üst etmeyeceğinden mutmain bir şekilde uyudu. Dediğimiz gibi, herkes için rahat. Her halukarda, bu sefil dünyada eksik olan başka bir sefalettir. Brexit anlaşması, bu uğursuz yılda bir uğursuzluğu kırmış oldu.