Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Cristiano Ronaldo, şişeler ve sponsorlar

Tahminlere göre ünlü gazlı içecek devi Coca-Cola Şirketi, reklamlar için yılda yaklaşık 4 milyar dolarlık anlaşma yapıyor. Bu da şu an Avrupa milli takımlarının karşı karşıya geldiği Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) maçlarının ortasında düzenlenen basın toplantısında, dünyanın en büyük futbol yıldızları arasındaki Portekizli Cristiano Ronaldo'nun yorumlarından ve davranışlarından hemen sonra kaybettiği miktara tekabül ediyor.
Ronaldo veya “Don”, basın toplantısı sırasında önündeki masada duran iki adet Coca-Cola şişesini kaldırdı ve bununla da kalmayarak gazlı içeceklerden ziyade su içtiğini söyledi ve sağlıkla ilgili konularda “vaaz vermeye” devam etti.
Ronaldo'nun bu hareketinden bir gün sonra Fransız orta saha oyuncusu Paul Pogba da basın toplantısında önüne konulan Heineken tarafından üretilen bir bira şişesini kaldırdı.
Fransız oyuncunun şişeyi kaldırma sebebi sadece sağlıkla mı ilgili yoksa ortada başka sebepler mi var bilemiyoruz. Ancak bu tür hareketlerin gelmesi, sponsor ile sponsor olunan kişi ve kurumlar arasındaki ilişki hakkında bir tartışmanın fitilini ateşledi. Zira Coca-Cola ve Hollandalı bira üreticisi Heineken, EURO 2020'nin resmi sponsorları arasında yer alıyor.
İngiltere merkezli Daily Mail gazetesine göre Coca-Cola Şirketi, sözcüsü aracılığıyla Ronaldo'nun -bu arada Ronaldo dünyanın en etkili sosyal medya hesaplarına sahip kişilerden biri ki bu kendisi için başka bir güç kaynağı ve davranışından sonra şirkete zarar vermesi için yeterli bir durum- bu davranışı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Herkesin içeceğini seçme hakkı olduğunu ve kendine has bir damak tadı ve eğilimi bulunabileceğini söyledi.
Spor alanını, Ronaldo ve Pogba tarafından gündeme getirilen tartışmaları bir tarafa bırakırsak; reklamcıların ve büyük sponsorların sektörlerin içerikleri ve eğilimleri üzerindeki etkisi hakkında önemli sorular ortaya çıkıyor:
Reklamın medya üzerindeki etkisine ne dersiniz? Kim kime boyun eğiyor? Kim kimi çalıştırıyor?
Bu çok büyük bir pazar. Raporlara göre küresel reklam pazarındaki reklam harcamalarının yıllık 600 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Arapların bu pazardaki payı 3 milyar doları geçmiyor.
Ancak bugün, 2021 yazında televizyon, gazete ve radyo istasyonları gibi sıradan ve geleneksel medya, yeni ve kompleks medyatik davranışlar nedeniyle sendeliyor. Bu davranışlardan en önemlisi de Google ve Facebook gibi dijital devlerin bu pazara girmesi ve bunun “ünlü yıldız kişi” görüntüsünün ortaya çıkmasına sebep olması!
Ünlü olan kişiler -neden ünlüler bilemiyoruz, çok da önemli değil- Twitter, Snapchat ve diğer yeni araçlar üzerindeki hesaplarında reklam sayfalarına dönüştüler. Bu kişiler hükümetlere kanuni, güvenlik ve vergi açısından zorluklar çıkardı. Kuveyt’teki “fashionist” ünlülerin hikayesi bizden çok da uzakta değil.
Ronaldo ve Coca-Cola’nın hikayesi şu soruyu da gündeme getirdi: Dün medya kuruluşlarını yönettiği gibi bugün ünlüleri yöneten şey saf reklam mı? Bugün “bir birey olarak” Ronaldo, devasa reklam veren Coca-Cola’ya isyan ederse, kurumun reklamcıya karşı bağımsızlık alanı nedir?
Bunlar sadece ortak derin düşüncelerimiz.