Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Sonsuz kimlik savaşları

2. Dünya Savaşı'nın başlangıcı 1 Eylül 1939, bitişi ise 2 Eylül 1945 olarak tarihlendirilir. Ancak bitiş tarihi sadece savaşçılar arasındaki askeri operasyonların durduğu zamanı gösteren sembolik bir sayıdır.
Aslında pratikte savaşların bir sonu yoktur. Nitekim Almanlar, uzun yıllar Avrupa ve ABD’de dışlanmış olarak kaldılar. Çin’e, Kore'ye ve daha sonra ABD’ye savaş açan Japonlar da öyle.
2. Dünya Savaşı en derin yaralarını Rusya'da bıraktı. Rusların öfkesini uyandırmak için Devlet Başkanı Putin, hatıralar arasında onun için anlam ifade eden şeylerden ötürü 70 yıl sonra Ukraynalıları Nazizmle suçladı.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş geçtiğimiz şubat ayında patlak verdiğinde, aslında ortada yüzyıllardır bitmemiş bir savaş vardı. Aynı evde bazen baba Ukraynalı, anne Rus ve çocuklar da melez oluyor. Ancak birçok durumda bir bölünme meydana geliyor ve her biri kendi dilini konuşmakta ısrar ediyor. Onlar artık iki savaşan dildir. Tarih boyunca tüm savaşlarda olduğu gibi, efsaneler ve olağanüstü kahramanlık hikayeleri ortaya çıkar. Şu anda Ukrayna'da Kiev semalarında sayısız Rus uçağı düşüren bir pilotla ilgili bir efsane yayılmış durumda. Büyük ihtimalle ortada adam yok.
Birkaç gün önce Cezayir ve Fransa, iki taraf arasındaki savaşı sona erdiren Evian Anlaşmaları’nın 60. yıldönümünü kutladı. Ancak birkaç ay önce, iki ülke arasında savaş hakkında sert bir tartışma çıktı. Tartışmaya ülkelerin başkanları da karıştı. Ardından Emmanuel Macron, 60 yıl sonra bir yanardağ patlaması yaşanır korkusuyla geri adım attı.
İşte böyle...
ABD’de Kuzey ve Güney savaşı onlarca yıl sürdü. İrlanda'da kuzey ve güney arasında da devam etti.
Aynı şekilde Fransa'da Protestanlar ve Katolikler arasında…
Savaşlar asla bitmez.
Rus-Ukrayna savaşının şu anda bir sonu yok gibi görünüyor. Köyler, şehirler, yollar ve limanlar yanmış tanklar ve makinelerle dolu. Hepsi bir süre sonra ‘demir pazarında’ satılacak. Birkaç yıl öncesine kadar dünya savaşının en şiddetli çatışmalarının yaşandığı Libya'da çölde topların atıldığı borular vardı.
Rusya ve Ukrayna'da olduğu gibi, iç içe geçmiş kimlikler içerisinde hiç kimse savaşın dışında kalmıyor. Biterse bittiğinde karşılıklı kışkırtmalar kapanmayan yaralara ve unutulmaz bir şiddete yol açmış olacak.
Nitekim çatışma, tüm savaşlarda olduğu gibi geçim kaynaklarını, ekonomiyi ve parayı etkiledi. Ukrayna, özellikle gıda sektöründe ciddi hasar aldı. Ancak aynı zarara Rus tüketicisi de uğradı.
Ayrıca normal bir Rusya vatandaşı yaptırımlar, rublenin kan kaybetmesi ve dört bir yandaki savaşlardan kaynaklanan ekonomi faaliyetlerindeki durgunluktan ötürü geçim düzeyinde zarar gördü.
Burada savaşların etkileri sanki reenkarne olmuşlar gibi birbirine benziyor. Karaborsa ticareti, kaçış ve sığınma komisyoncuları, yoksulların ve muhtaçların sömürülmesi ile ilgili şu anda kim bir şey okusa, Lübnan iç savaşını takip ettiği zannına kapılır. Özellikle de başta kibir ve aşağılama dili olmak üzere savaş henüz bitmediği için…