Tarihin büyük olayları ve büyük dönüşümleri bize bir şey öğrettiyse o da bu olayların ve dönüşümlerin her zaman basit işaretlerle başladığı ve daha sonra bulundukları düzeye ulaşana kadar yavaş yavaş büyüdüğüdür.
Eski Avrupa Kıtası, bugün görevdeki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kazandığı Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına uyandı. Ancak en önemli haber şu ki Fransızların yüzde 42’si Marine Le Pen’e oy verdi. Kendisi, ırkçı eğilimleri olan, İslam ve göçmen karşıtı, ırkçı ulusal bir perspektiften aşırılıkçı ve politikalarında Putin’den özür dileyen bir politikacı. Batılı siyaset ve toplum sisteminde özgürlük, liberal özgürlükler, eşitlik, adalet ve kardeşlik platformu olmakla övünen ve dünyanın en saygın demokratik sistemlerinden birine sahip olan bir ülkede Fransızların yüzde 42’si Le Pen’e oy verdi. Öyle ki tüm bu değerler, bugün Fransa’daki siyasi sistemin en radikal unsurlarına oy verilmesini engellemedi. Bu sonuçlara bakıp Fransa’nın aşırıcılığı yendiğini rahatlıkla söyleyemeyiz. Avrupa’nın kalbinde yeni bir şey büyüyor: aşırılıkçılık ve nefret dolu ırkçılık. Fransa’nın büyük ve ciddi bir sorunu var. Bu, derinlemesine incelemenin gerekli olduğuna dair en önemli ders ve işaretlerden biridir. Çünkü Fransa’yı etkileyen şey, şüphesiz Avrupa Kıtası’nı da etkileyecektir. Öyle ki Fransız seçmenlerden Avrupa Kıtası’nda duyulacak yankılı bir mesaj var.
Bugün dünyada meydana gelen gelişmelerin, farklı ekonomik sistemler üzerinde ‘düşünülmesi ve tehlikeli boyutlarının idrak edilmesi gereken’ beklenen etkileri olabilir.
Kovid-19 pandemisinin yansımalarından kaynaklanan mevcut küresel krizin ve Rusya- Ukrayna arasındaki savaşın alevlenmesi nedeniyle Arap dünyasının, karşı karşıya kaldığı zorlukları ve tehditleri ciddi şekilde izlemesi gerekiyor.
Uzmanlar bugün Arap dünyasının karşı karşıya olduğu tehditleri üç kategoriye ayırıyor: Kısa vadeli zorluklar, kısıtlayıcı finansal önlemlerden kaynaklanan zorluklar ve son tehdit olarak ise küresel zorluklar…
Kısa vadede gıda güvenliği sorunu ilk sırada yer alıyor. Ayrıca her alanda hissedilebilen devasa yaşam maliyetinin yanı sıra özellikle gıda fiyatlarındaki büyük artış nedeniyle ithal ve üretim enflasyonun takibine ihtiyaç var. Bu zorluk, özellikle gıda ve petrol ithal eden ülkeleri ilgilendiriyor. Ayrıca bu durum ise yoksullar ile zenginler arasındaki uçurumun genişlemesine yol açacak. Sonuç olarak elbette ekonomiyi normal durumuna döndürme oranları çalkantılı olacak ve bu oranlar, uzun süre devam edecek.
Finansal kısıtlamalar ve politikalarından kaynaklanan tehditlere gelince; bunlardan ilki yüksek borç maliyeti olacak. Bu da tabii ki kredi notu düşük olan ülkeleri daha çok etkileyecek ve kullanılmayan borçların maliyeti de bununla birlikte artacak. Durum, özellikle turizme ve seyahate ya da gayrimenkul geliştirme sektörüne dayanan ülkelerde ve ayrıca para birimi ABD dolarına bağlı olan ülkelerde yüksek faiz maliyeti açısından da geçerlidir. Bu, özellikle para birimleri güçlü kalmaya devam edecek olan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri için, bu önemli dönemde doların gücü nedeniyle satın alma güçlerini artıracak büyük bir fırsat olduğu anlamına gelmektedir.
Küresel zorluklar açısından ise Kovid-19 vakalarının yeni, daha güçlü ve daha öldürücü varyantlarla yayılmasını takip etmek oldukça gerekli. Koronavirüs pandemisiyle mücadele politikasının, ‘vaka sayısını sıfırlamakla’ sonuçlanması için ısrar eden Çin politikasını takip etmek de önemli. Çin’in uyguladığı politika, pratikte büyük şehirlerinin sürekli olarak kapatılması anlamına geliyor. Durum, üretimi etkileyecek ve bir şekilde petrol üretimini de etkileyecek. Nihayetinde dünyanın ekonomik açıdan pandeminin etkilerinden kurtulma, normal ve ekonomik yaşama dönme kabiliyeti de etkilenmiş olacak.
Etkisini gösterecek olan önemli tehlikelerden biri de savaşın devam etmesi ve üçüncü ayına girmesidir. Öyle ki savaş, yıl sonuna kadar devam edebilir. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, geçtiğimiz günlerde Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın beklenenden uzun süreceğine ve dünyayı ürkütücü bir ekonomik durgunluğa ve çok yüksek enflasyona sürükleyebileceğine karşı uyarmıştı.
Çok yüksek enflasyonla ilgili olarak enflasyon oranlarının dünyanın değişim, yatırım ve harcama kabiliyetini yansıtacak ve ticaret hareketini acı bir şekilde engelleyebilecek başka bir artışa tanık olacağı bir aşamayla karşı karşıya olduğumuzun açık göstergeleri bulunuyor.
Ardı ardına haberlerin bize gösterdiği gibi bu faktörlerin iç barışı olumsuz etkileyeceği Lübnan, Libya, Irak ve Sudan gibi ülkeler var. Dünyanın farklı yerlerinde Çin ve ABD arasında sert dilin ve birbirlerine karşı sert açıklamaların artmasıyla birlikte sarsıcı ve sürekli küresel jeopolitik durum göz ardı edilemez.
Artık kelebek dünyası çağında yaşıyoruz. Bunun mükemmel etkisi bize, dünyanın uzak bir yerinde yaşananların, er ya da geç dünyanın geri kalanını da öyle ya da böyle etkileyeceğini gösteriyor. Bu nedenle gizli anlamlar taşıyan işaretler, çeşitli şekillerde gözümüzün önüne gelecektir.
TT
İşaretler!
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة