Cibril Ubeydi
Libyalı araştırmacı yazar
TT

Bingazi’nin Logos Hope’la ilgili bir çekincesi yok

Bingazi Libya kültürünün başkenti addedilir, bazılarının vehme kapıldığı üzere misyonerlik faaliyetlerinin bırakacağı etkiye dair hiçbir çekincesi yoktur. Bingazi tüm dünya kültürlerini dağlar gibi sarsılmaz bir inanç ve güvenle karşılayabilir. Bu şehrin içinden her yıl binlerce Kuran-ı Kerim hafızı çıkmaktadır. Bu gençler dünya genelindeki Kuran-ı Kerim yarışmalarında nice ödüller kazanır, Dubai Kuran-ı Kerim yarışmasında da defalarca birincilik elde etmeleri bunun kanıtıdır. Dolayısıyla, bugünlerde, ‘kitap gemisi’ Logos Hope’un Bingazi’ye gelmesinin, halkımızın inancını sarsmaya yönelik bir girişim olduğu yönündeki safsatalara katılmıyoruz ve herhangi bir endişe taşımıyoruz. Logos Hope (Umut Sözü) ‘yüzen kitap fuarının’ Bingazi’ye gelmesini çoğu insan memnuniyetle karşıladı, bazıları ise Hristiyan bir kuruluşun organizesi olduğu için ‘misyonerlik faaliyeti tehlikelerini’ gerekçe göstererek karşı çıktı. Oysa ‘yüzen kütüphanenin organizatörleri’ tam bir işbirliği içinde Libya Kültür Bakanlığı’nın kitap denetim bölümüne, hangi kitapları okuyucuların ilgisine sunacaklarına dair bir liste takdim etti. Kültür Bakanlığı heyeti ise ülkemizin kültürüne uymayan ve değerlerimizle uyuşmayan kitapların listeden çıkarılmasını talep etti ve bu talep uygulandı. Logos Hope ‘yüzen kitap fuarı’ şu anda Bingazi limanında demirlemiş durumda. Libya Ulusal Ordusu bu limanı yıllar önce tekfirci çetelerin elinden kurtarmış ve onarmıştı. DEAŞ ve El-Kaide ile müttefik olan bu çeteler, limanı silahlar ve tanklarla doldurmuştu, gıda taşıyan gemilerin dahi limandan çıkmasına ya da limana girmesine izin vermiyorlardı.
Bingazi öteden beri, Libya bilim ve kültürünün yanı sıra Akdeniz için de bir deniz feneri mesabesindedir. Libya Üniversitesi ilk olarak bu şehirde kuruldu, Libya Tıp Fakültesi geçen yüzyılın ikinci yarısında bu şehirde inşa edildi ve şehir modern çağlarda ülkedeki en önemli kültürel etkinliklere ev sahipliği yaptı.
Logos Hope ya da  ‘Word of Hope’ gemisi, ‘Arap Baharı’nın’ yarattığı kaostan önce de 2005, 2007 ve 2010 yıllarında Bingazi’yi ziyaret etmişti. Yani bu dördüncü ziyareti oluyor, bununla birlikte ilk defa böylesi bir tartışma patlak verdi. Yüzen kitap fuarının kar amaçlı olduğu ve misyonerler tarafından finanse edildiği tartışmaların odağındaydı. Gemide İslami ve bilimsel kitaplar da bulunuyor, tartışmalı kitapların ise satış ya da okuma listelerinden çıkarılması talepleri organizatörler tarafından kabul edilmiş durumda. Bu nedenle gemi hakkında bir tartışma koparmanın hiçbir makul gerekçesi bulunmuyor. Hatta bu geminin Bingazi limanına demirlemesi adeta bir ‘kültürel festival’ havası estirdi, insanlar yıllar önce buralarda yaşanan çatışmaları bir nebze unuttu. Bingazi yıllar önce, kurşunların havalarda uçuştuğu, bombaların patladığı ve suikastların olduğu ‘karanlık bir şehre’ dönüşmüştü. Libya ordusu şehri teröristlerden temizledi, aynı ordu ‘yüzen kitap fuarının’ güvenliğini sağladı ve vatandaşların böylesi bir imkana ulaşabilmesini sağladı. Misrata’da ‘Siyasal İslamcı’ örgütlere bağlı olan silahlı milisler, bahsi geçen geminin limana yanaşmasına izin vermemişti.  
Yüzen kitap fuarının boykot edilmesi çağrısında bulunan ve Logos Hope gemisini ‘misyoner gemisi’ olarak addedenlerin varlığına rağmen, kimse geminin yanaşmasına engel olmadı, ya da şiir dinletisi, konser gibi faaliyetlerini şiddet kullanarak baltalamaya çalışmadı. Libya Ulusal Ordusu hem ziyaretçilerin hem katılımcıların güvenliğini başarıyla sağladı.
Afrika ve Ortadoğu'nun en büyük katedrali, Hıristiyanlığı yayma politikasını benimseyen işgalci İtalyanlar tarafından Bingazi'de inşa edilmişti. Bununla birlikte hiçbir Libyalı Hristiyan olmadı, Libya tüm halkı Müslüman olan nadir ülkelerdendir, bununla birlikte tüm dinlerin mensuplarına kucak açar, ayinlerine izin verir ve saygı duyar.