Velid Haduri
Enerji konusunda uzman, Iraklı yazar
TT

Almanya'da doğalgaz krizinin yansımaları

Almanya'da doğal gaz talebi bu yılın ilk yarısında yaklaşık 47 milyar metreküp (geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 14,7) düştü. Talepteki bu düşüşün ana nedeni gaz fiyatlarındaki yüksek artış.
Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, artan gaz fiyatlarının en önemli Avrupa ekonomisi üzerindeki etkileriyle ilgili endişelerini dile getirdi, çünkü ekonomik durum “kırılgan” ve ekonomik tahminler gelecekteki büyüme oranlarını düşürüyor. Lindner ayrıca enflasyonun yüksek seviyeleri göreceği ve birçok insanın yüksek gaz, enerji ve gıda fiyatlarını karşılayamayacağı konusunda uyardı.
Almanya, devasa endüstrileri ile Avrupa ekonomisinin lokomotifi fakat resim değişti ve Alman ekonomisi bugün Avrupa'nın en zayıf merkezi haline geldi. Almanya’da ekonomik büyüme oranları 2022'nin ilk ve ikinci çeyreğinde gerilerken, aynı zaman diliminde diğer avro ülkelerinde ekonomik büyüme oranları yüksek geldi. Geçen ay IMF (Uluslararası Para Fonu), Almanya'nın 2023 büyüme tahminini yüzde 1,9'dan yüzde 0,8'e düşürdü. Bu, önümüzdeki yıl Avrupa ülkeleri için beklenen en yüksek düşüş oranı.
Almanya'da ekonominin kötüleşmesinde, özellikle tüketimde ve iç talepte düşüşe yol açan yüksek enerji faturaları başta olmak üzere birçok faktör rol oynadı. Dış ticaret aktivizmi de olumsuz etkilendi zira birçok fabrika, bitişiğindeki Ren Nehri boyunca yapılan nakliyeye bağımlı. Ancak nehrin su seviyesindeki düşüş, ihracat hacmini de düşürdü. Çin pazarlarında, pandemi kaynaklı kapanışlar nedeniyle dış ticaretteki gerilemelerden bahsetmeye ise gerek yok.
Almanya, iki ülke arasındaki boru hattı ağı üzerinden ithal ettiği ve gaz ithalatının yüzde 50'sini karşılayan Rus gazına güveniyordu. Aralarında inşa edilen son boru hattı Kuzey Akım-2 hattı idi. Dolayısıyla Ukrayna savaşı nedeniyle Rus gazının boykot edilmesi Almanya'yı hızlı bir şekilde alternatif gaz kaynaklarını bulmak gibi çok zor bir duruma soktu. Almanya, güney Avrupa'da olduğu gibi, özel tankerlerle sevk edilen LNG (sıvılaştırılmış gaz) ithal etseydi onun için daha kolay olurdu. Financial Times gazetesi geçen hafta, "Kış mevsiminden önce gaz arzını güvence altına almak için yaşanan yoğun rekabet nedeniyle, Avrupa'da gaz fiyatlarının megavat saat başına yaklaşık 251 avro (bir petrol varilinin 400 dolardan fazla olmasıyla eşdeğer) arttığını" bildirdi. İngiliz gazetesi, "fiyatların geçen Haziran'daki yüksek fiyat seviyesine göre iki katına çıktığını" ekledi. Bunun nedenleri, Ukrayna savaşı sebebiyle Rus gazı arzındaki kesintiler, Avrupa ve Asya pazarları arasında önümüzdeki kıştan önce gaz satın alımı için yaşanan yoğun rekabet.
Alman hükümeti şu anda gaz talebini yaklaşık yüzde 20 oranında azaltma programının ikinci aşaması üzerinde çalışıyor. Buna ilaveten 4 adet gaz depolama tankeri satın almayı, gaz tüketiminden alınan vergileri gözden geçirmeyi düşünüyor. Bazı elektrik üretim santrallerinde doğal gaz yerine kullanmak için çevresel zararlara rağmen kapatılan kömür madenlerini yeniden çalıştırmaya hazırlandığından bahsetmiyoruz bile. Kömürün yanı sıra elektrik üretmek için rüzgâr gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarına da başvuruyor.