Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Londra’nın Sesi… Rüzgarlara karışıp gitti

Sonunda, yaklaşık bir asırlık yolculuğun ardından BBC Farsça Radyosu’nun yanı sıra Arapça Radyosu da kapılarını kapatıyor. BBC, Farsça da dahil olmak üzere bir dizi dildeki radyo hizmetlerinin yanı sıra 84 yıldır hizmet veren BBC Arapça Radyosu’nu kapatma kararı aldığını duyurdu.
Köklü BBC kurumunun açıklaması, kriz bölgelerinde daha fazla etkili olma ve dijital platformlar aracılığıyla -tabi ki- başta Çince olmak üzere yeni dillere odaklanma yöneliminin yanı sıra finansal ve ekonomik gerekçelerle doluydu.
Dijital içeriğe yatırım yapmak ve dünya çapında takipçi etkisini artırmak istediklerini söylüyorlar.
Kârlılık açısından BBC, gelirlere, hizmetlere, ‘yayın vergilerine’ ve Netflix vb. dijital platformlara yöneliyor.
BBC Uluslararası Yayınlar ve Dünya Servisi Direktörü Liliane Landor, “BBC, özellikle profesyonelliğe değer verilen ülkelerde, sunduğu haberlerde profesyonellik ilkesine dikkat etmesinden ötürü dünya çapında yüz milyonlarca kişi tarafından güvenle takip edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Burada BBC’nin üzerinde duralım. BBC, babalarının ve dedelerinin zamanından beri Arap halklarının zihinlerinin temel direklerinden birini temsil etmektedir. Big Ben Saat Kulesi’nin sesi ve doğru haber ve analizin yeri ‘Londra Burada’nın bağırışı hala kulaklarımızda. Arapların kalbinde BBC’nin dürüst bir imajı vardı. Biri arkadaşına bu haber ‘Londra’nın Sesi’nde verildi dediğinde tartışma biterdi. Atasözünde geçen Hüzam’mış gibi kimse bu kuruma karşı çıkmazdı:
“Hüzam bir şey demişse ona inanın. Zira Hüzam’ın söylediği sözün üstüne söz yoktur!”
Macid Serhan ve Hüda er-Raşid gibi sesleri, Hasan el-Kermi’nin programını (Kavl ala Kavl) kim unutur?
Evet, başından beri BBC'nin yolunda bir sol nefes olsa da ılımlıydı. Ancak Arapça Servisi, Arap Baharı günlerinden beri sanki İslami Davet Partisi’nin, Husilerin, İhvan-ı Müslimin’in (Müslüman Kardeşler) veya ‘feminist grupların’ ve kaotik radikal sol akımların platformlarından biriymiş gibi İslamcı, sol ve devrimci grupların tamamen yanında olarak BBC'nin prestijini düşürüyor.
Ne kadar profesyonel olduğunu sadece BBC Arapça servisi değil, aynı zamanda BBC Farsça servisi de ortaya çıkardı. Rejim muhalifi bir grup İranlı eylemci, Arap dünyasındaki halkların ve devrimlerin yanında olduğunu iddia eden bu hizmetin İran halkının davasına adil bir şekilde yaklaşmaması nedeniyle Farsça servisinin genel merkezinin önünde gösteri yaptı.
BBC'nin bu adımdan sonra radyo yerine Arapça ve Farsça dijital servisler inşa etmeye yatırım yapmak istediği açıklandı.
Yani Arap ‘yıldızları’ yaratmak istiyorlar ancak bu süreci ‘podcastler’ aracılığıyla tamamlamak istiyorlar. Ama şimdiden kendilerine şunu diyoruz: Yeni dijital nesliniz BBC Arapça Radyo ve Televizyonu'ndaki ‘kibirli mücadelecilerin’ yolunu izleyecekse, boşuna kürek çekmiş olur!