Dr. Yasir Abdulaziz
TT

“Medya sektörü ve medya devrimi”

Yukarıdaki başlık bana ait değil. Arap bölgesinde ve dünyadaki çok sayıda medya patronunun, yapımcının ve medya sektörüyle ilgilenenlerin katılımıyla 4-5 Ekim tarihlerinde Dubai’de gerçekleştirilen 20. Arap Medya Forumu’nun oturumlarından birinin başlığı.
Bu oturum, özellikle ‘influencerlar’ ve ünlülerden oluşan yeni bir sınıfın oluşmasının ardından günümüz medya sahnesinde sosyal medyanın etkisini ve boyutlarını incelemeye odaklandı.
Oldukça değişen ve teknolojik gelişmeleri özümseyip bunları içerik üretimi ve dağıtımında kullanma konusunda büyük bir güce sahip olan medya sektöründe bu sınıf gittikçe büyüyor ve etkisi durmaksızın artıyor.
Kıdemli gazeteci Independent Arabia Genel Yayın Yönetmeni Advan el-Ahmeri, bu oturumda konuşma yaparken özellikle doğruluk, denge ve mesleki kurallara saygının belirleyicileri ile ilgili olarak performanslarını denetleyecek mekanizmaları benimsemeleri konusundaki yetersizlikleri nedeniyle ‘yeni platformların’ genişleyen rolü ve etkisi konusundaki endişelerini dile getirdi.
Ahmeri konuşmasına başlarken birçok hızlı değişim ve gelişmeye rağmen medyanın rollerinin zaman içinde değişmediğini vurguladı. İçeriklerinin güvenilmezliğine rağmen sosyal medya platformlarının hızla yaygınlaşması karşısında, şu anda gazetelerin popülerliğinde bir nevi düşüş olduğunu söyledi.
Bunun özellikle birçok kurum ve kuruluşun geniş kitlelere ulaşmak adına haberlerini ve reklamlarını bu platformlar üzerinden yapmaya yönelmesinin, gereken ilgiyi göremediklerinden ötürü meslekte çalışanlar için büyük bir sıkıntıya yol açtığını söyledi.
Ahmeri, medyanın ve özellikle basının rolünün eleştiri, değerlendirme ve gerçekleri ortaya çıkarmak olduğunu vurguluyor ve bunu hiç değişmeyen bir rol olarak addediyor. Bazı ‘geleneksel’ medya kuruluşlarının ‘sadece kazanımları aktarmaya’ odaklanarak propaganda rolü oynama eğilimlerini eleştiriyor. ‘Farkındalığı sağlama’ rolüne bağlılığın, medya kuruluşunun temel misyonunu oluşturduğunu söylüyor.
Bu önemli oturumda, Ahmeri iki önemli terime dikkati çekti.
Bunlardan birincisi, ‘içerik yönetimi’. Ahmeri sosyal ağ ‘influencerlarının’ büyük bir kesiminin gazetecilik ve medya içeriği üretmediğini, daha çok incelemeden, kanıtlamadan veya özel bir yaratıcı çaba eklemeden içerikleri dağıttığını söyledi.
İkinci terim ise ‘entegre medya’ terimi. Ahmeri bunun, alıcının güvenini kazanabilecek ve ihtiyaçları ile önceliklerini karşılayabilecek bütün bir medya mesajı sağlamak için bir yandan medya içeriği üretiminde profesyonel gereksinimleri, diğer yandan yeni teknolojilerin ve yeni platformların kullanımını birleştirmesi gereken medya endüstrisi için mantıklı bir yatırım olduğunu düşünüyor.
‘Medya sahnesi ve medya devrimi’ oturumunun, Arap Medya Forumu'nun 20. çalışmaları kapsamında boyutlarını göstermeye özen gösterdiği kapsamlı bir yaklaşımın parçası olduğu söylenebilir. Bu yaklaşım, genel olarak iletişim ortamında meydana gelen hızlı gelişmeler ve keskin değişimler ile sektöre hemen hemen her gün yeni bir şeyler getiren beraberindeki teknolojik devrim ışığında Arap medyasının geleceğini incelemekle ilgilenir.
Bu yaklaşım çerçevesinde oturumlardaki tartışmalara üç ana fikir hakim oldu. İlki, özellikle sosyal medyanın büyük bir ilerleme kaydetmesi ışığında, ‘geleneksel medyanın’ genel medya sahnesindeki payıyla ilgiliydi. Bu fikirlerden ikincisi, ‘geleneksel kanalların’ aleyhine olacak şekilde yeni platformlara maruz kalmadaki kesintisiz artışa ve işlerinde kurumsal kuralları takip etmeyen veya çoğu durumda mesleki literatüre uymayan ünlülerden ve ‘influencerlar’dan oluşan yeni bir ‘seçkin’ sınıfın ortaya çıkmasına paralel olarak, ‘influencer’ sınıfında ve kamuoyunda farkındalık yaratmakla ilgilenenlerin safında meydana gelen değişim ile ilgiliydi.
Bu fikirlerin üçüncüsü, hızlı teknolojik gelişmeye dayalı olarak medya endüstrisinin gelecekteki atılımlarına odaklanıyordu. Bunlar, insan unsurunun rolünü azaltabilecek veya bozabilecek şekilde makineye, teknolojiye ve yapay zekaya geniş roller veren, yeni çalışma kalıplarıyla dolu atılımlardır.
Forum’un yönetimi, tartışmada gerekli dengeyi sağlamak için konuşmacıların çeşitliliğine oldukça dikkat etti. Bu arzu edilen denge içinde, yeni mecralar aracılığıyla bazı içerik üreticilerine ve yeni medyanın trendleri ve tartışmalı mekanizmaları üzerine ün ve etkilerini inşa eden bazı ‘influencerlara’ fırsatlar verildi.
Tartışmaların çoğunun, bugün dünyamızda etkili olan medya kuruluşları arasında bir denge kurulması gerektiğini ortaya koyduğu söylenebilir. Bunun gerçekleşmesi için profesyonel gazetecilerin, baskılar ve zorluklar ne kadar büyük olursa olsun, rasyonel gazeteciliğin gerekliliklerinden vazgeçmeden içerik üretimi için mesleki standartlara uyması, içeriklere cezbedici faktörler eklemeye çalışması ve üretimlerini ve dağıtımlarını geliştirmek için ileri teknolojik ürünleri kullanması gerekecek.