Yasir Abdulaziz

Yasir Abdulaziz

Haber dünyası işte böyle değişiyor

Haber dünyasıyla ilgili en acil sorunlarımızdan bazılarının aksine haberlerin üretimi, dağıtımı ve tüketimi, her zaman ciddi ve aralıksız bir araştırma sürecine tabi olmuştur. Bununla ilgili çoğu standart saha çalışmalarına dayanan yüzlerce çalışma, analiz ve hakemli akademik araştırmaya sahibiz. …

İsrail medyası: Karartmanın en parlak dönemi!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, 3 Mayıs “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” dolayısıyla yayınladığı mesajda, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden askeri operasyonlarda çok sayıda gazetecinin öldürülmesinden duyduğu dehşeti dile getirmişti. Bu savaştaki gelişmeleri aktaran…

Büyük teknoloji şirketleriyle nasıl pazarlık yapmalıyız?

Ortak Arap eylemiyle ilgili yaygın düşünceler arasında, çıkar çatışmaları ve taraflar arasındaki temel ve ikincil ihtilaflar nedeniyle genellikle başarısızlıklar ve aksiliklerle karşılaşıldığı düşüncesi yer alıyor. Ancak güvenlik alanındaki iş birliğinin başarısı ve sürdürülebilirliği konusunda tüm…

Tik Tok uluslararası nüfuz mücadelesinin merkezinde

Geçtiğimiz hafta dünyanın gözü Amerika Birleşik Devletleri'ndeydi. Bu ülkeden, pek çok hızlı ve tartışmalı hadiselerle dolu, başkanlık yarışı yolunda görülen şiddetli mücadeleye ilişkin şaşırtıcı haberler gelmeye devam ediyor. Bu hadiseler arasında, Başkan Joe Biden'ın yarışa devam etmek…

Sosyal medya, çocuklar ve dopamin!

Geçen perşembe günü, "X" platformunun sahibi ünlü Amerikalı milyarder Elon Musk, çocukların ve ergenlerin aşırı sosyal medya kullanımı ile sağlık ve psikolojik sorunlar yaşamaları arasında açık bir bağlantı kuran seçkin uzman araştırmacı ve analistlerden oluşan gruba katıldı. Platformlardan…

Sky News ve El-Cezire arasındaki diyalogun akabinde

Kasım 2011'in başlarında ayaklanmaların ritmiyle kaynayan Arap dünyası, uluslararası toplumun ilgi odağı, kaygı ve endişe kaynağı haline geliyordu. Bu dönemde el-Cezire, bölgedeki medya oyununun kurallarını değiştiren ve onu yeni boyutlara taşıyan başlangıcının 15. yılını kutluyordu. Ben de o…

Demokrasiyi yeniden canlandırmak mı yoksa baltalamak mı?

Hayranlık uyandıran teknolojik atılımlar üzerine inşa edilen çağdaş medya patlamasının demokrasinin gelişiminde bir kısıtlamaya ya da geleceğine yönelik bir tehdide dönüşeceğini en aşırı kötümserler de düşünmüyorlardı. Ama yapay zeka şirketlerini ve sosyal medya platformlarını yönetenler, iş…

Kurumsal medya gerilerken yıldız gazetecilerin bireysel yayıncılığı yükseliyor

Dünya hâlâ Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu ayın başlarında ünlü ABD’li sunucu Tucker Carlson’la yaptığı röportajla meşgul. Yayınlanmasının üzerinden günler geçmesine rağmen hala bu röportajın çeşitli yönlerine ışık tutmayı amaçlayan binlerce yorum ve analiz görülebiliyor. Analistler ve…

Sosyal medyada yeni bir Arap şovenizmi yeşeriyor

Şovenizm siyaset dünyasına ait bir terim ama sosyoloji ile de hızla birleşti. Şovenizmi takip edebileceğimiz ve etkisini araştırabileceğimiz pek çok alan olmasına rağmen, sosyal medya etkileşimleri artık küresel düzeyde tercih ettiği yer ve seçtiği mekân haline gelmiş görünüyor. Çeşitli…

Haberler nasıl çarpıtılıyor?

Geçtiğimiz hafta benzersiz bir medya olayının 15. yıldönümü kutlandı. Bu olay, gürültülü, ilham verici ve parlak bir şekilde başlayıp sessiz, donuk ve fakir bir şekilde sona ermişti. 14 Aralık 2008 tarihinde eski ABD Başkanı George W. Bush, Irak'ı ziyaret ederek Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir…