Yasir Abdulaziz

Gazze savaşının kurbanlarından biri: Tarafsızlık

Şu an Gazze’de meydana gelen kanlı olaylarda çok sayıda mağdur var ve bu mağdurların arasında medyanın tarafsızlığı da yer alıyor. Bir medya kuruluşunun, gazetecinin veya yazarın söz konusu gergin ortamda bu değeri koruyabilmesi çok zor görünüyor. Bu kanlı çatışmanın çok sayıda tarafı,…

Sosyal medya, Türkiye'den Sudan'a etkisini artırıyor

28 Mayıs'ta ikinci tura gidilecek olan Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimleriyle meşguliyetin ortasında, pek çok çağrışım taşıyan ve sonuçları çeşitli ve etkili uluslararası jeopolitik çıkarlarla kesişen bu olaya, bölgesel ve uluslararası medyanın büyük ilgisi göze çarpıyor. İlk turda ülkenin yeni…

‘Selfie’ tartışması bitmiyor

Geçtiğimiz hafta Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nde 2 bin 113 katılımcıdan oluşan bir örneklem üzerinde yürütülen bir araştırmanın sonuçları yayınlandığında, selfie severler net bir destek aldı. Çalışmanın danışmanlığını yürüten Zachary Niese şu sonuca vardı: “Kişisel fotoğraflar, insanların…

Sudan savaşıyla ilgili bilgi afeti

Sudan'da yaşanan trajik savaşın medya takibi konusunu derinlemesine incelediğimde, boyutlarını anlamaya, motivasyonlarını ve kaynaklarını analiz etmeye ve savaşan tarafların ve konuyla ilgilenenlerin durumundaki etkisini görmeye çalışırken, bu takibin durumunu mükemmel bir şekilde özetleyen iki…

Twitter BBC hakkında nasıl yanlış yaptı?

Geçtiğimiz Cuma günü, farklı dillerde yayın yapan birçok İngiliz Yayın Kuruluşu (BBC) platformunda en çok okunan haberin manşeti şöyleydi: “İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde görevli eski bir kadın çavuş, askerlik görevi sırasında nasıl cinsel tacize maruz kaldığını anlatıyor” Bu ayın başında…

Sosyal savunma internet üzerinde gelişiyor

Sosyal medya ağlarıyla ilgili bir suç duymadığımız neredeyse hiçbir gün olmuyor. Söz konusu ağların mevcut insan yaşamında genişleyen rolü göz önüne alındığında bu anlaşılabilir bir durum. Ancak bu genişleme aynı zamanda birçok suçu ortaya çıkarmak ve bazı yönlerindeki belirsizliği netleştirmek…

Yapay zekâ, gazetecinin işini bitirecek mi?

İtalyan gazetesi Al Foggio, geçen ayın ortasında okuyucuları arasında ilginç bir yarışma duyurusu yaptı. Gazete, düzenli olarak yayınladığı hikayelerinin arasına ‘yapay zekâ’ tekniklerini kullanarak elde ettiği bazı hikayeleri de koymaya karar verdi. Buradaki asıl zorluk okuyucunun insan ürünü ile…

TikTok çatışması hakkında söylenmeyenler

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yaşayan yüz milyonlarca insan, şu an Çin ile bir dizi büyük Batılı ülke arasında TikTok uygulaması üzerinden yaşanan çatışmadan, maddi çıkarlar açısından doğrudan etkilenmeyebilir. Büyük olasılıkla bu uygulamanın avantajlarından ve zengin özelliklerinden…

‘Muz cumhuriyeti’ değil!

2021 yılında ABD eski Başkanı Donald Trump, başkanlık seçimlerinin sonuçlarına itiraz ederek destekçilerine protesto çağrısı yaptı. Bu çağrının ardından Kongre binasına düzenlenen saldırı olayları sonrası sosyal medya şirketlerinin kendisini yasaklaması üzerine Trump, ana ‘sosyal medya’ mecralarını…

Arap haber ajansları yol ayrımında

“Geleneksel” Arap medyası geleceği ile meşgul olurken, kendi dünyasını ve fırsatlarını sınırlayan küresel iletişim ortamının artan baskıları altında sürdürülebilirliğini sağlamanın pratik yollarını ararken, birçoğu bu yöntemlerden en öne çıkan ve en güvenilir olanına dikkat etmedi. Akademik,…