Velid Haduri
Enerji konusunda uzman, Iraklı yazar
TT

Suudi Arabistan enerji merkezi

Riyad'daki Kral Abdullah Petrol Çalışmaları ve Araştırma Merkezi'nde (KAPSARC) 4-9 Şubat tarihleri ​​arasında uluslararası bir konferans düzenlendi. “Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin 44. Uluslararası Yıllık Konferansı”na dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce enerji ekonomisi uzmanı ve ilgili kişi katıldı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da türünün ilk örneği olan Riyad’daki konferansın hazırlıklarına Suudi Arabistan Enerji Ekonomisi Derneği de katıldı.
Konferansın teması “Temiz, İstikrarlı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Enerjisine Giden Yol” idi ve hidrokarbon ağırlıklı mevcut enerji aşaması, yüzyılın ortasında hibrit bir enerji sepetinin ortaya çıkmasıyla karbon nötr yönünde enerji geçişi aşamasıyla ilgilenmek, tartışmaların ve araştırmaların odak noktasıydı. Uzmanlar çeşitli konuları tartıştılar. Bunlar arasında enerji finansmanı ve yatırımları, kalkınma, enerji ve iklim değişikliği, enerji ile su, gıda, madenler arasındaki ilişki, teknoloji ve enerji değişkenleri, elektrik sektörünün sorunları ve fırsatları, enerji talep güvenliği ve Arap ülkelerinde denizden enerji üretiminin zorlukları vardı. Ayıca yeşil ekonomi ve diğer deneyimlerle karşılaştırıldığında bunun Suudi Arabistan Krallığı'ndaki sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkisi, hidrojen ve gelecek, konut sektörü için güneş enerjisi fiyatlandırma sistemleri ve sıfır emisyon çağında hidrokarbon yakıtların rolü de tartışıldı.
Konferans, küresel petrol endüstrisinin tarihi üzerine Pulitzer Ödüllü “Ödül” kitabının yazarı ve enerji uzmanı Dan Yergen ile Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman'ın diyaloglarını içeren bir genel oturumla başladı. Diyaloga Yergen’in sorduğu sorular ve Prens Abdulaziz'in verdiği cevaplar damga vurdu. Sorulardan biri, Suudi Arabistan'ın petrol tüketimini azaltmaya yönelik küresel kampanyayla yüzleşme gücüyle ilgiliydi ve Prens Abdulaziz, Suudi Arabistan'ın bu zorlukla ciddi şekilde yüzleştiğini söyledi. Petrol fiyatlarını istikrara kavuşturma sorumluluğuna ek olarak, emisyonları nötralize etmek için karbon yakalama ve depolama endüstrisinin yanı sıra hidrojen üretimi projeleri, sürdürülebilir (güneş) enerjilere ek olarak nükleer reaktörlerin inşası planlamaları ve tüketimde tasarrufa teşvik gibi şu anda uygulamakta olduğu birkaç projenin bulunduğunu belirtti. Suudi Arabistan'ın gelecekte de temel bir küresel enerji rolü oynamaya devam etmek için imkanlarını, doğal ve beşeri zenginliğini hazırladığını da sözlerine ekledi. Prens Abdulaziz, dünyanın karbon nötr olması için çizilen yol haritasına ilişkin şüphelerini de yineledi ve yol haritasına dair şüphelerine rağmen, Suudi Arabistan'ın 2060 yılına kadar karbon nötr hale gelmeye hazır olacağı yanıtını verdi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı, “OPEC+” Grubunun politika ve kararlarının, siyasi kararlar değil, grup ülkelerinin pazar arzı ve talebine ilişkin mevcut çalışma ve araştırmalarından doğduğunu, arzu edilen hedefin, ham petrol fiyatlarının ve piyasalarının istikrarı olduğunu kaydetti.
Enerji dönüşümünün birçok gerekliliği göz önüne alındığında, Hindistan ve bazı OPEC ülkelerinin 2070 yılında karbon nötr hedefine ulaşabileceklerini açıkladıklarını belirtmekte fayda var.
Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği, yılın en önemli enerji ekonomisti ödülünü Kuveytli bir Arap enerji uzmanı olan Dr. Adnan Şihabeddin’e verdi.  Bilimsel komitelerin konferanslarına önemli bir grup Arap uzman, Suudi Arabistanlıların yanı sıra diğer Arap enerji uzmanları katıldı. Suudi Arabistanlı kadınlar bileşeni, karbon ekonomisi ve depolama endüstrisi dahil olmak üzere bir dizi oturuma hakimdi. Saudi Aramco ve Kral Abdullah Petrol Çalışmaları ve Araştırma Merkezi, diğer kamu ve özel sektör enerji kuruluşlarından Suudi Arabistanlı kadın akademisyenlerin geniş katılımı konferansta yer alanların dikkatini çekti.
Konferansın başarılı bir şekilde düzenlenmesinde ve yönetilmesinde Kral Abdullah Petrol Çalışmaları ve Araştırma Merkezi'nin büyük rolü oldu. Merkez, birçok ülkeden seçkin enerji uzmanlarını içeriyor ve buradaki araştırmalara Suudi Arabistanlı kadın ve erkek uzmanlar da katılıyor. Söz konusu uzmanlar, dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco’nun yanı sıra Enerji Bakanlığı, çevre ve sürdürülebilir enerjiler konusunda uzmanlaşmış şirketler ve departmanların temsil ettiği Suudi Arabistan’ın enerji alanındaki geniş uzmanlığının bir parçasını oluşturuyorlar. Tüm bunlar, yalnızca elindeki devasa petrol rezervlerinin mevcudiyeti nedeniyle değil, aynı zamanda ülkedeki sanayinin dümenini yönetmekte ve enerji geçişi süreciyle esnek bir şekilde başa çıkmakta üniversite mezunlarına güvenmek konusunda da Suudi Arabistan'a duyulan güveni yansıtıyorlar.
Konferansın mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan " Kral Abdullah Petrol Çalışmaları ve Araştırma Merkezi”nin konferans binasında düzenlenmesi, çalışmanın ve modern mimarinin tadını çıkarmak için bir fırsattı.