İstemi Yılmaz
TT

Türkiye Kuzey Irak’ta KYB-PKK ittifakını parçalıyor

Seçimlere bir aydan kısa süre kala Türkiye diplomaside kritik adımlar atıyor. Her ne kadar Batı’yla ilişkiler rölantide seyretse de Ortadoğu’da özelikle terör örgütü PKK’nın alanını daraltacak hamleler sürüyor. Ankara, PKK ile ilişkileri nedeniyle Kuzey Irak’taki Talabani ailesinin kontrolündeki KYB’yi kıskaca almış vaziyette.
Mart ayı ortasında KYB denetimindeki bölgelere inmek üzere yola çıkan ve Duhok’ta düşen helikopterin ardından Ankara, Süleymaniye’deki uluslararası havalimanından kalkan uçaklara hava sahasını kapatmıştı. Nedeni, 9 teröristin öldüğü kazadaki helikopterin PKK’ya KYB tarafından tahsis edilmesiydi. Olayın sıcaklığı sönmeden bu sefer Nisan ayının 7’sinde TSK’ya bağlı SİHA’lar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın yakınlarında bir hava saldırısı düzenlendi. Saldırının hedefinde terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin lideri Mazlum Kobani vardı. (Bu bilgi, yani Kobani’nin Süleymaniye’deki varlığı, terör örgütü kaynakları tarafından da doğrulandı). Üstelik Kobani’nin kurtulduğu suikast girişimi sırasında hedef alınan konvoyda ABD’li askerlerin de yer aldığı ortaya çıktı.
Terör örgütü üyesi Kobani’ye yönelik suikast girişimi Ankara’nın PKK’yla mücadelenin Kuzey Irak ayağını halletmeyi arzuladığının göstergesi. Öyle ki saldırı sayesinde bir yandan PKK-KYB bağlantısı açığa çıkarken diğer yandan da ABD’ye de terörle arasına mesafe koymazsa “ne yaşanabileceği” mesajı verildi.
Peki Türkiye’nin KYB’yi çevreleyen hamleleri sonuç verdi mi?
Evet, Ankara’nın taktiği neticesinde KYB Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci ile iletişime geçerek arabuluculuk rolünü üstlenmesini istedi. Ancak aslında el-Araci sadece Tahran’ın araya girmesinden önceki bir duraktı. İran’ın araya girmesiyle taraflar ilk olarak Bağdat’ta bir araya geldi. MİT Başkan Yardımcısı Mutlu Tuka ile görüşmede, Ankara’yla doğrudan temas etmek isteyen KYB heyetine “PKK ile ilişkileri kesmesinin ön şart” olduğu belirtildi. Talababani ailesi toplantının gizli kalmasını arzuluyordu fakat Tahran yönetimi bilgiyi basına servis ederek KYB’nin PKK’yı rahatsız etmeme planını bozdu.
MİT-KYB toplantısında Türkiye’nin talepleri kabul görmüş olacak ki bir gün sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve beraberindeki KYB heyeti, Ankara’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüşmeyi başardı. Toplantıda masaya yatırılan konu elbette terör örgütü PKK ile KYB arasındaki ilişkilerdi. Örgüt, Erbil’i yöneten KDP’nin kontrolündeki bölgelerden kısmen kovulmuş, akabinde Süleymaniye gibi bazı KYB denetimindeki kentlerde yuvalanmıştı. Şimdi bu noktalarda da KYB’nin “terk et” baskısıyla karşı karşıya kalabilir. Dahası KYB Türkiye’yi hoş tutmak adına MİT’in bazı PKK’nın üst düzey isimlerine düzenleyeceği operasyonlarda istihbarat desteği sağlayabilir.
Sonuç olarak seçimlere kısa bir süre kala Kuzey Irak’taki dengeler sandıktan çıkacak sonuçları beklemeden şekillenmeye başladı. KDP’nin ardından KYB de Ankara’nın safında denkleme dahil olursa PKK’nın iyice Suriye’nin kuzeyine sıkıştırıldığı bir senaryoyla karşı karşıya kalabiliriz. Fakat böyle bir tablo, örgütün bölgede İran’a daha da yaklaşmasıyla sonuçlanabilir.