Meşal Sudeyri
TT

11 Ayın Sultanı

Türkler, mübarek Ramazan Ayı’na kendilerinden önce kimsenin kullanmadığı güzel bir isim vermişler: 11 Ayın Sultanı.
Ramazan ritüelleri ülkeden ülkeye farklılık gösterse de kutsal ay boyunca Türkiye'de bazı örf ve adetler göze çarpıyor. Ramazan hilâlinin görüldüğünün duyurulması ile birlikte camilere, oruç ayını karşılayan ifadeleri taşıyan ışıklı yazılar asarlar. Bu ışıklı yazılara ‘mahya’ denir ve bu Türklerin nesilden nesile aktardıkları bir gelenektir. (Bu arada ‘mahya’ kelimesi aslen Arapçadır ve onunla sadece güzel tarif edilebilir. Bu güzellik Ramazan Ayı için geçerlidir.)
Türk aileleri, bazı hayır kurumları ve vakıflar, mübarek Ramazan Ayı’nın maneviyatı altında cömertliğin ve birlikteliğin pek çok alametini yansıtan bir manzarada, çoğu mahalleye ve sokağa yayılan iftar sofralarını hazırlar. Peki, Ramazan Ayı’nda ister halka açık iftar sofralarında ister evlerde ikram edilen en meşhur yiyecekler nelerdir?
Çorbalar sofralarda dikkat çekici bir konuma sahiptir ve her yerde iftar sofralarının başında gelir. İftar sofrasında bulunan en ünlü yemekler arasında ise ‘pide’ ve ‘Davud Paşa köftesi’ yer alır. Aileler bir gelenek olarak yemekteki köftelerden birinin içine değerli bir yüzük koyarlar. Sofradaki herkes iftar saatinde daha fazla köfte yiyerek yüzüğü bulmaya çalışır.Ramazan Ayı’nda Türkiye'de olduğum bir yıl arkadaşımla birlikte grup iftarlarından birine gittiğimizi unutamıyorum. (O arkadaşım benim tam tersimdi. Allah ona aşırı irilik ve yemek yemede sınırsızlık nasip etmişti. Onun mücevher sevgisi de konuşulması gereken bir diğer husus) Köfteleri sanki çetin bir savaş veriyormuş gibi yedi. Ne yazık ki ya da neyse ki yüzüğü bulamadı.
İftar ile sahur arasında geçen sürenin ortasında, iftar sofrasında bulunan yiyeceklerin aynısından oluşan bir yemek yemek de âdettendir. Akrabalar ve arkadaşlar sık ​​sık birbirlerini bu yemeği birlikte yemeye davet eder ve komşular, bir ünsiyet ve muhabbet atmosferi içinde yemek tabaklarını değiş tokuş ederler.
Sahur yemeği ise genellikle makarna ve bazı tatlılardan oluşur. Sütlaç, kayısı reçeli, zeytin, beyaz peynir, kuru hurma ve börekler sahur sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Sahur topunun ateşlenmesiyle, yeni bir oruç gününün başladığının habercisi olarak herkes avuçlarını açar ve Allah'ın sevdiği ve razı olduğu şekilde oruç tutmayı kendisine muvaffak kılmasını diler.