Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Uzayla bir buluşma ve uzayda bir buluşma

28 yıl sonra Suudi Arabistan bir kez daha dünyanın dışına, uzay alanına geri döndü. Daha önce pilot Sultan bin Selman bin Abdulaziz Al-Suud, uzaya çıkan ilk Arap ve Müslüman astronot olmuş ve bu olay Suudilerden önce Araplar ile Müslümanları heyecanlandırmıştı.

Prens Sultan bin Selman, 1985'te Discovery mekiği ile uzaya çıktı ve böylelikle Suudi Arabistan, Arapların ve Müslümanların uzay yürüyüşlerini başlattı. Bugün de iki astronot, Ali el-Karni ve meslektaşı Rayana Bernavi, Uluslararası Uzay İstasyonuna vararak bu büyük yürüyüşü sürdürüyorlar.

Gerçek şu ki, uzaya yapılan yatırımlar ve astronotların gönderilmesi bir gösteri ve medyatik bir olay değil, uzay endüstrisi adı verilen büyük bir ‘endüstriye’ erken bir katkı. Bu nedenle Suudi Arabistan, 2018 yılında Uzay Otoritesini kurdu ve geçen yıl uzaya astronot gönderme programını başlattı.

Amerikan televizyon ağı CNBC’nin uzay ekonomisi ve endüstrileri hakkında yaptığı zengin bir araştırmaya göre, şu anda uzay endüstrisinde aktif olan 10 binden fazla şirket ve yaklaşık 5 bin yatırımcı olduğu tahmin ediliyor.

‘Uzay ekonomisi’ terimi ne anlama geliyor?

Amerikan kanalının araştırmasına göre, uzay ekonomisi, maden ve hammadde aramak için yapılan ay veya asteroit madenciliği başta olmak üzere uzay faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla üretilen tüm mallar, hizmetler ve teknolojiler anlamına geliyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ise uzay ekonomisini ‘keşif, araştırma, anlama, yönetme ve uzayda kullanımları içeren herhangi bir ekonomik faaliyet” olarak tanımlıyor.’

Dünyanın dört bir yanındaki uzay projelerine devlet yatırımları arttı, öyle ki askeri ve sivil uzay programlarına yapılan hükümet harcamaları yüzde 19’a yükseldi.

O halde ‘büyük bir ‘uzay rönesansı’ ile karşı karşıyayız’ diyebiliriz ve Suudi Arabistan bu rönesansta kendine bir koltuk ayırıyor.

Güzel karelerden biri de, Ali ve meslektaşı Rayana'nın, farklı milletlerden diğer astronotlarla birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'na vardıkları zaman, BAE’li astronot Sultan en- Neyadi'nin Suudi Arabistanlı arkadaşlarını karşılama sahnesiydi.

Sultan, Twitter hesabında şunları yazdı:

"Meslektaşlarım Peggy Whitson, John Shoffner, Ali Karni ve Rayana Bernavi'yi karşılamayı heyecanla bekliyorum."

Neyadi şunu da ekledi:

"Birkaç saat sonra burada buluşacağız. Saatler sonra BAE ve Suudi bayrakları uzayda yan yana buluşacaklar. Güvenle ve başarılı bir şekilde ulaşırsınız inşallah."

Bu, Arap dünyasının tamamındaki öncü Körfez rönesansını ve bu ülkelerin kendi halkları için gözlerini diktikleri uzaklığın boyutunu gözler önüne seren bir sahne. Uzaydan daha uzağı var mı?!

Rayana ve Ali, ilk Arap Müslüman astronot olan Sultan bin Selman'ın çıktığı uzay merdiveninden yeniden çıktılar. Bu, gökyüzünü kucaklayan ve bakışlarını yükseklere diken Suudi Arabistan’ın azmi ve iddiasıdır.