Suudi Arabistan'da heyecan verici yeni bir gelişmenin açıklanmadığı bir hafta bile geçmiyor. Bu hafta sıra spor alanında. Suudi Arabistan, spor pazarını geliştireceği yeni bir strateji açıkladı. Bu stratejiye göre kulüpler şirketlere dönüşecek ve yıldız futbolcular, dört büyük spor kulübünü satın alan dev yatırım fonuna ait olacak. Yatırım fonunda, El-Ula Kraliyet Komisyonu’nun yanı sıra, Aramco, Diriye Kalkınma İdaresi ve NEOM şirketi bulunuyor. Söz konusu bu yeni organizasyondan önce kulüpler, bağışçıların cömertliğine dayanan ve Spor Bakanlığı'nın himayesinde rekabetçi faaliyetler içerisindeydi.
Genel izlenim, sporun modern bir hobi olduğunu düşündürse de aslında Suudi Arabistan'da geçen yüzyılın ortalarından beri tarihsel olarak eskidir. Son seksen yıl boyunca, toplum yaşamının önemli bir parçası olmuştur ve dünyanın çoğu ülkesinde de durum böyledir. Ancak çok az ülke sporu kurum, endüstri ve ticari pazar olarak geliştirmiştir. Spor, gelişmiş ülkelerde gelişip sadece bir hobi olmaktan çıkıp önemli bir endüstri haline geldi ve bu nedenle o ülkelerde üstünlüğünü sürdürdü.
Spor pazarının başarılı olabilmesi için, spor ürünlerinin korsanlığıyla mücadele, hakların korunması, spor medya kurumlarının geliştirilmesi ve onlarca yıl pazara hizmet edecek daha ileri teknoloji ve eğlence tesislerinin inşası için operasyonları tamamlayarak gelirleri artırmaya yönelik çalışmaları sürdürmesi gerekiyor. Spor stratejisi, gençlerin refahı, rekreasyon, yerel ekonomi ve turizmin yanı sıra vatanseverlik duygularının geliştirilmesi ile de kesişir.
Peki, Suudi Arabistan'a astronomik rakamlarla transfer edilen Ronaldo, Benzema ve belki de Messi ve diğer ‘süper yıldızlar’ ile sözleşme yapmanın fahiş maliyetleri ne olacak? Spor bugün pahalı, yarın daha da pahalı olacak. ABD’de Super Bowl turnuvası sırasında televizyonda otuz saniyelik reklam ödemeleri yedi milyon doları aşıyor. Toplam reklam ödemeleri ise yıllık 250 milyar doları buluyor ki bu elbette bugünkü pazarlarımızla karşılaştırılamaz büyüklükte. Katar, Dünya Kupası organizasyonuna iki yüz milyar dolardan fazla para harcadı ve kısa süreye (kırk gün) rağmen hedeflerini gerçekleştirdi. Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yeni projesi, Suudi Arabistan Futbol Ligi'ni dünyanın en iyi on futbol liginden biri haline getirmeyi amaçlıyor. Eğer Suudi Arabistan gibi yükselen bir ülkede spor ekonomilerinin gelişimi başarılı olursa, bu ülkedeki yatırımlarının büyük bir kısmını kademeli olarak telafi edebilecektir. Gençler, ülkelerimizin nüfusunun ezici bir yüzdesini oluşturuyor ve spor ve eğlence, onların yaşamlarında önemli bir rol oynuyor. Suudi Arabistan, göç veren bir ülke değil, gençleri ve genel olarak nüfusu kendisine çeken bir ülke olacak. Yaşam tarzında refahı teşvik eden, çeşitlendirilmiş ekonomilere sahip öncü bir ülke olmayı hedefleyen Suudi Arabistan’ın spor alanındaki girişimleri toplum katılım oranını yüzde 13'ten yüzde 40'a çıkarmayı vaat eden 2030 Vizyonu’nun temel direklerinden biridir. Son yıllarda ülkede, çeşitli sporların kapsamı genişlemiş, kadınlar spora dahil olmuş, kulüpler ve ligler kurulmuş, spor faaliyetlerine yönelik markalar geliştirilerek ekonomik alanlar genişlemiştir.