Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

İki altın

Cenovalı gezgin Kristof Kolomb Amerikayı keşfettiği ilk yolculuğundan döndüğünde, yanında getirdiği nesneleri Sevilla pazarında sergiledi. Yüzlerce insan, Kolomb’un beraberinde getirdiği renkli papağanları, egzotik hayvanları, tuhaf bitkileri ve daha önce bilinmeyen meyveleri görmekten mutlu bir şekilde etrafına toplandı. Bu ürünler arasında en ilgi çekici olanlar ise; tütün ve Hindistan ceviziydi. Pazardaki halk, alkışlıyor seslerini yükselterek mutluluklarını ifade ediyordu.
Kral ve kraliçe de seyirciler arasındaydı, altın kutularının önünde durdular, Kolomb az miktarda altın getirmişti ve bu durum; kraliyet ailesini hayal kırıklığına uğrattı. Kolomb’un Yeni Hindistan’ı altın için keşfetmesi gerekiyordu, birkaç tuhaf kuş için değil. Kolomb ikinci seferinde ise altını bulacaktı. Bu yolculuğa maceraperestlerden tutun, sefillere, eski mahkûmlardan, azılı suçlulara kadar kalabalık bir grup iştirak etti. Hepsi de daha sonra Amerika olarak bilinecek olan bu meçhul dünyanın muhtemel olanaklarını düşlüyordu. Kristof Kolomb yeni dünyaya vardığında buranın Hindistan olduğunu düşünüyordu.
On dokuzuncu yüzyılın ortalarında petrolün Teksas eyaletinde keşfedilmesiyle birlikte;  bu sıvı ‘kara altın’ diye tanımlandı. O zamandan beri, zenginlik ve finansal güvenliğin alameti olan iki altın birlikte yürüdü. Ne zaman dünyayı savaş hayaletleri kuşatsa altın ve petrol fiyatları fırlamaktadır. General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından da böyle oldu. Dünyadaki yatırımcılar; büyük bir savaşın patlak vereceğini düşünerek, (hatta bazılarına göre ‘üçüncü dünya savaşı) paniğe kapıldılar. Her yerde her alanda hisse senetleri düştü, yine de yatırımcılar altın ve petrole yönelmekten vazgeçmedi.
Kolomb’un altın ülkesini keşfi ve daha sonra bu ülkede alternatif altının keşfedilmesinden bu yana, iki altının seyri değişmedi. Bazen arz fazlası nedeniyle biri inip diğeri yükseldi ancak her iki altının da tekrar toparlanıp değer kazandığı görüldü.
Ekonomi uzmanı Suudi Arabistanlı bir dostuma şöyle bir şey sormuştum; sence en güvenilir yatırım nedir? ‘ben’ dedi, hayatım boyunca petrolden başka alana yatırım yapmadım. Bu cevabı tuhafıma gitmişti, çünkü o zamanlar petrolün varil fiyatı 20-25 dolar bandında seyrediyordu. Yıllar sonra karşılaştığımda görüşleri hakkında yanıldığımı itiraf ettim, çünkü sürekli kazanıyordu. Bense onun aksine sürekli kaybediyordum.