Yasir Abdulaziz
TT

Sahte hesaplar ve sahte bahaneler!

Şöyle meşhur bir atasözü var:
“Afrika’da her sabah bir ceylan düşmanı olan aslandan daha hızlı koşması gerektiğini, aksi takdirde öleceğini bilerek güne başlar. Aslan ise en yavaş ceylandan daha hızlı olması gerektiğini yoksa açlıktan öleceğini bilerek güne başlar. Aslan ya da ceylan olmuşsun fark etmez; sabah ilk yapman gereken şey koşmaya başlamaktır.”
Bu günlerde söz konusu atasözü sosyal medya platformlarında yükselen rolleri ve önemleri yansıtacak şekilde tekrar düzenlenecek ve yeni versiyonu şu şekilde olacaktır:
“Söyleyeceğiniz şeyin ne olduğu fark etmeksizin her sabah yapabileceğiniz en iyi şey Twitter’da paylaşım yapmak ve paylaşımlarınızla takipçilerinizi mesaj yağmuruna tutmaktır.”
İletişim uzmanı Alexandra Gomez, her yeni iletişim teknolojisinin yeni bir şöhret, etki ve statü oluşturma imajı inşa ettiğini ve bu yüzden günümüzdeki iletişim dünyasına hakim olan sosyal medya platformlarının, şöhret yaratmak ve dijital bir statü oluşturmak için yeni dinamikler geliştireceğini savunuyor. Bu bağlamda Gomez’e göre kullanıcılar, mikro ünlü, makro ünlü ve mega ünlü şeklinde sınıflandırılacak. Bu kullanıcıların hangi kriterlere göre sınıflandırılacağı, takipçi ve etkileşim sayıları değerlendirilerek ölçülebilecek.
Tartışmalara yol açan milyarder Elon Musk, uzun zamandır ‘dünyanın en zengin insanı’ olarak tanımlanıyor. Buna, dünya zenginlerini kayıtlı servetlerinin büyüklüğüne göre sıralamayı kendisine rol edinen saygın kurumlar tarafından karar verildiği için bunu fazlasıyla hak ediyor denilebilir.
Ancak Musk birçok kişinin bildiği üzere dinamik, göz önünde bulunmayı seven ve tartışmalara yol açan bir karakter. Muhtemelen istediği veya uğrunda çabaladığı tek şey zenginlik listelerinde yükselmek değil. Zira dikbaşlı kişiliği, kendisinden önce kimsenin edinemediği bir statüye ulaşma eğiliminde olacaktır. Bu yüzden her sabah rakiplerinden daha ünlü, etkili ve prestijli olmak için çaba gösterecek ve bunu yaparken de çağdaş iletişim araçlarını, yani sosyal medyayı kendisine araç edinecektir.
Twitter’da 131 milyondan fazla takipçisi olan Barack Obama'ya göre 93 milyon takipçisi ile Musk’ın statüsü ne? Ünlü pop şarkıcısı Justin Bieber'a, hatta şarkıcı Rihanna'ya nasıl üstünlük sağlıyor?
Musk, 'mega' bir ünlü olarak sosyal medya dünyasında belirli sayıda takipçiye, etkileşime ve hayrana ulaşmanın, otomatik olarak nüfuz ve statü elde etmeye yansıyacağının bilincinde. Söz konusu platformların dinamiklerini iyi okuduğu ve bunlarla oynamakta usta olduğu için bu, tartışma yaratma, durmadan Twitter’da paylaşım yapma ve dünyaya varlığını, sözde önemini, onunla etkileşime geçmenin gerekliliğini, hayat hikayesini ve eylemlerini hatırlatma eğilimini güçlendirecektir.
Buradan hareketle dünyanın Elon Musk’ın ‘eğer gizemli koşullarda ölürse bizleri tanımanın güzel’ ya da ‘iletişim kuranlar arasında telepatiye izin verecek şekilde insan beynine elektronik çipler yerleştirme planı’ olduğunu veyahut ‘Coca-Cola'yı satın alıp içine tekrar kokain koyacağını’ söylediği Twitter paylaşımları ile güne başlaması garip olmayacak!
Musk, Twitter'ı satın almak için büyük bir anlaşma yaptığını ve bununiçin yaklaşık 44 milyar dolar ayırdığını açıklayarak dünyayı ve ve insanları meşgul ettikten sonra işte buyrun şimdi tekrar Twitter’da paylaşım yaptı. Bu platformdaki sahte hesapların yüzdesini ve Twitter yetkililerinin dediği gibi bunların sadece bütün kullanıcıların yüzde 5’ini mi oluşturduğunu yoksa daha fazla mı olduğunu doğrulamak için anlaşmayı askıya aldığını duyurdu.
Ben Musk'ın anlaşmanın askıya alındığını duyurmasının asıl sebebinin bu olduğunu sanmıyorum. Uzmanlar arasında, tüm bu platformların sahte hesaplar yuvasına dönüştüğünü ve platformları işletenlerin iddia ettiğinden çok daha fazla olduğunu bilmeyen yok.
Örneğin Facebook 2019'da platformundan 5,4 milyar sahte hesabı sildiğini duyurmuştu. Bu açıklamadan, o zamanlar aylık 2,5 milyar aktif kullanıcıdan oluşan bir kullanıcı tabanına sahip olan platformun, silme işleminden önce sahte olduğu kanıtlanmamış her bir hesaba karşılık iki sahte hesaba ev sahipliği yapmış olduğunu anlayabildik.
Deutsche Welle (DW) medya kuruluşuna dört ay önce konuşan Twitter yetkililerinden biri, platformun kötü amaçlı hesapların üçte ikisini otomatik olarak silmesine rağmen her hafta 8,5 ila 10 milyon arasında bot hesap tespit ettiğini söylemişti.
Sahte hesaplar, sosyal medya dünyasının ayrılmaz bir parçası ve önemli bir bileşeni. Elon Musk bunu çok iyi biliyor. Bugün, bu bahaneyi Twitter’ı satın alma anlaşmasındaki son tavrını haklı çıkarmak veya kendisini nüfuz ve prestij sahibi kişilerin yer aldığı listelerin başında tutacak yeni bir küresel tartışma yaratmak için kullanıyor.