Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Mecelle geri döndü

Günlük yayınlanan gazetelerin geleceği konusunun gündem olduğu bir dönemde haftalık meslektaşımız “el-Mecelle”, yayın hayatına geri döndü. Peki, günlük gazetelerin siyasi ve diğer ilginç materyallerle dolup taştığı bir dönemde haftalık bir dergiye hâlâ yer var mı?
Bütün sır tek kelimede; içerik. Buna istersek başka bir kelime de ekleyebiliriz, o da seviye. İçerik ve seviye olduğunda, sadece haftalık bir dergiye değil, duvar gazetesine, kara bir tahtaya tebeşirle yazılanlara dahi yer vardır.
Dünyanın dört bir yanında, New York, Paris ve Londra'da haftalık alışıldık ışıltısını yaymaya geri dönen birçok site var. Bunlar “haftalık sayı” ile yetinmeyip, neredeyse her gün ona eklemeler yapan mobil siteler ve Mecelle’nin şu anda zekice yaptığı şey de bu.
Bu da elbette farklı bir ritim ve farklı boyutlar anlamına geliyor. Örneğin son sayfada Tayyib Salih’i değil, bu mesleğin henüz ilk aşamalarında gibi görünen Sayın ChatGPT ile yapılmış ilginç bir röportaj buluyorsunuz.
Tarafsız ve dikkatli bir gazeteci ve analisti, bir görüşü veya pozisyonu benimsemeye sürükleyemezsiniz. Mecelle'nin önceki sayısında siyaset bilimi profesörü Dr. Gassan Selame ile bir röportaj vardı ve bölgemizin son derece tehlikeli olayların eşiğinde olduğunu söylüyordu. ChatGPT’e gelince, hiçbir şey söylemeden uzun uzun konuştu. Bir dilbilimci üslubuyla İran'daki durumu şöyle tahlil etti: "Şu olabilir, bu da olabilir, en doğrusunu Allah bilir." Şahsen gerekli birikime sahip olmalarına rağmen hayatlarını, zamanlarını ve mürekkeplerini tek bir yararlı cümle yazmadan geçiren çok sayıda "ChatGPT" benzeri yazar tanıyorum.
Üstadımız ve hocamız İbn Haldun, kısa yazmanın yazının temeli olduğunu söyler. İbn Haldun bunu Churchill'in arkadaşına yazdığı ve "Mektubu uzatmak zorundayım çünkü kısa yazmak için zamanım yok" dediği mektuptan yüzyıllar önce söylemiştir. Sayın ChatGPT ise ne nasıl kısaltılacağını ne de sevileceğini bilmeyecek. Kesin bir cevap vermeyecek. Puşkin veya William Faulkner'dan etkilendiği tek sayfalık bir roman yazmayacak ama yine de kendisi harika bir şey. ChatGPT sebebiyle dünya çapında 1 milyar insanın işini kaybedeceği söyleniyor. "Akıllı robot" ayrıca yüksek hassasiyet gerektiren ameliyatlar dahil olmak üzere çeşitli alanlarda başka milyarların da işlerini kaybetmelerine yol açacak.
Yeni "Mecelle", modern dünyada modern bir gazetecilik formülü, içinde bulunduğumuz koşullarda derinlemesine ve dikkatli okumalardan oluşan bir derleme. Günlük ritimden farklı bir lezzet.