Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Bonjour Gazze Rivierası

Hayaller güzeldir ama bazıları korkutucudur; yeni bir gerçekliği şekillendirmek için olasılıklar olarak kalırlar. Hayaller, gerçekliğin kendisi değildir.

Saçma sapan, yıkıcı psikolojik genler taşımayan, aklı başında her insan kalbinin perikardından (perikard: kalbi çevreleyen kese) Gazze Şeridi'nin tüm dünyanın yatırımlarını ve turistlerini çeken, müreffeh ve güvenli bir bölge olması geçer. Trump'ın dediği gibi Doğu Akdeniz kıyısında Ortadoğu'nun Rivierası olmasını ya da yeni bir Singapur olmasını diler.

Trump'ın Gazze Şeridi'yle ilgili hayalleri yeni değil. Zira Gazze'yi Singapur'a dönüştürme fikri 1993'te ABD Başkanı Bill Clinton döneminde Oslo Anlaşmaları’ndan sonra ortaya atılmıştı. Bu anlaşma Gazze'yi Doğu'nun Singapur'u haline getirme konusunda büyük şeyler vadediyordu.

1990'ların sonunda Şimon Peres, Gazze Şeridi'ni Singapur'un gelişimine benzer şekilde müreffeh bir bölgeye dönüştürme vizyonunu ifade etmek için ‘Gazze'yi Singapur yapma’ ifadesini kullandı.

Trump'ın kendisi de daha önce Gazze'yi bir şekilde hayal etmişti. Monte Carlo Radyosu'na verdiği ve 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırının birinci yıldönümüne denk gelen bir radyo röportajında Trump, Gazze'nin kaybettiği fırsatlardan bahsetti. Gazze hakkında şeffaf bir şekilde konuşan Trump, “Bundan hiç faydalanmadılar. Bilirsiniz, bir geliştirici olarak söylüyorum, Gazze en güzel yer olabilirdi. Havasıyla, suyuyla, iklimiyle, her şeyiyle... Çok güzel olabilirdi... Dünyanın en iyi yerlerinden biri olabilirdi” dedi.

Bir dizi küresel siyasi topluluk, lider ve kurum, Trump'ın bu fikrini küçümsedi. Küçümseyenler arasında yer alan eski İsrail Başbakanı Ehud Barak Trump'ın Gazze Şeridi'yle ilgili fikirlerini İsrail Ordu Radyosu'na değerlendirirken şu ifadeleri kullandı: “Bu kimsenin üzerinde ciddi olarak çalıştığı bir plan gibi görünmüyor. Bir deneme balonu ya da belki de İsrail'e destek gösterme çabası gibi görünüyor.”

Her halükârda, her biri kendi yörüngesinde yüzdüğü için bir durumu diğeriyle, bir devleti diğeriyle, bir toplumu diğeriyle, bir deneyimi diğeriyle karşılaştırmak ve eşleştirmek imkansızdır.

Singapur deneyimi Gazze Şeridi gibi bir bölgede bütünüyle tekrarlanamaz. Çünkü Gazze tarihi, siyasi, insani ve dini bir medeniyetler çatışmasının parçasıdır.

Bu çatışma sadece Gazze halkını değil, aynı zamanda Filistin halkını, Yahudileri, Hıristiyanları ve Müslümanları da ilgilendiriyor. Hepsi bu meseleyi kendi meseleleri olarak görüyor ve derin duygular taşıyor.

Bu nedenle başlangıç noktasına, yani uluslararası kararlarla da desteklenen Arap çözümüne, iki devletli çözüme tekrar dönüyoruz. Filistin ve İsrail topraklarının özgünlüğüne ve istisnai durumuna uygun özel ve yaratıcı bir kaftan biçerek geri dönüyoruz...

Aksi takdirde Gazze Şeridi'nde Riviera ya da Singapur'u değil; boğulma, kan, gözyaşı ve yıkımı göreceğiz... Yeni Hamaslar ve Fethi Şikaki grubunu göreceğiz... Ben-Gvir ve Smotrich'i göreceğiz... Bonjour Riviera!