Dr. Mustafa Eraslan
Fitoterapi Uzmanı
TT

Doğanın mucizevi tohumu: Kakule

Kakule (Elettaria cardamomum) kullanımı çok eski yıllara ve medeniyetlere dayanan kakule hem zamanının en pahalı baharatlarından biriydi hem de birçok sağlık problemi için kullanılmaktaydı.
O kadar pahalıydı ki 1600’lü yıllarda bir avuç kakule fakir bir adamın neredeyse yıllık maaşına denk gelirdi.
Kullanılan kısmı içindeki kahverengi tohumlardır. Doğrudan yenebileceği gibi kullanılmadan hemen önce öğütülerek de tüketilebilir.
Çok yoğun aromatik bir kokusu ve zengin bir tadı vardır.
Tıbbi kullanımının yanı sıra baharat olarak da yoğun şekilde kullanılmaktadır.
Tıpkı yemeklerden sonra kullanılan karanfil gibi yemek sonrası çiğnenebilir.
Ağız kokusu ve ağız hijyeni açısından etkilidir. Kakule ekstresinin tükürük örneklerindeki bakteri sayısını azaltabildiği gösterilmiştir. Bu sebeple hem ağız ve diş bakımı açısından iyi bir seçenek olduğu manasına gelir hem de ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilir.
Yemeklerden sonra tüketilen kakule tohumları ağız ve diş sağlığını korurken aynı zamanda sindirime yardımcı olabilmektedir.
Yemekten sonra tüketiminin bir diğer avantajı da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmasıdır. Kakule kan şekeri düzenlenmesinde önemli bir baharattır.
Zencefil, tarçın ve kakule içeren ve 200 kişiyle yapılan klinik çalışmada kan şekerini düşürdüğü görülmüştür. Bu da kakuleyi yemekten sonra neden kullandıklarını çok daha net göstermektedir.
Yemek sonrası tüketmek için yanınızda sürekli kakule taşıyabilirsiniz.
Kakuleli kahveler de popüler bir tattır.
Mide bulantısını önlemeye yardımcı olabilir.
Kakule demir, magnezyum, selenyum ve çinko açısından zengindir. Yani besleyici özelliği de oldukça yüksektir.
Kakulenin kadınlarda kullanımı da oldukça yaygındır. Adet dönemlerinde oluşan rahatsızlık hissini, ağrıları, krampları azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Özellikle menopoz dönemi ve sonrası kadınlarda da menopoza bağlı bulguları azaltmaya yardımcı olabilir.
Kakulenin esansiyel yağı da tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Esansiyel yağındaki ana kimyasal madde sineoldür. Sineol koklamanın vücuttaki oksijen alımını arttırdığı düşünülmektedir.
Yapılan çalışmaya göre esansiyel yağı özellikle aerobik egzersiz sırasında vücudumuzun oksijen kullanımını arttırmaktadır. Yapılan klinik çalışmada koşu bandından önce 1 damla kakule solutulması kontrol gruba göre oksijen alımını arttırdığı görülmüştür.
Her yönü ile güzel olan bu bitkiyi sofralarınızdan ve çantanızdan eksik etmeyin.
Sağlıklı günler dilerim…