Yemen krizinde Birleşmiş Milletlere(BM) bağlı kuruluşların taraflı ve dolandırıcı olduğu skandalının ortaya çıkması ilk değil ve maalesef son da olmayacak. Bu kuruluşlar, meşru Yemen hükümetine ve Husiler, DEAŞ ve el-Kaide örgütlerinden Yemen’i kurtarmak için kurulan Arap Koalisyonu’na karşı politik arzulara dalmış görevliler tarafından ihlal ediliyor.
BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer’in Husi yanlısı ve Husilere başkaldırmadan önce de Salih yanlısı olduğunu hatırlıyoruz. Cemal bin Ömer’in görevden alınmasının ardından Yemen krizindeki taraflı tutumları daha da belirginleşti.
Batılı ülkelerde nitelikli olarak adlandırılan kuruluşlar, özgürlük ve insanlık adına Husi aktivsitler ya da Husi müttefikleri tarafından ihlal edilip kontrol ediliyor. Yemenli araştırmacı Hamdan el-Ali, bu ihlaller hakkında dikkat çekici pek çok yazı kaleme aldı. Bu konuda Radiyye el-Mütevekkil’in verdiği örneği okumanız yeterlidir.
Bugün Associated Press ajansının BM Yemen heyetinin skandalını deşifre etmesinin ardından bu skandala karşı gerçek, katı ve ciddi bir tutum sergilenmelidir.
Husilerin işgal ettiği Sana’da Dünya Sağlık Örgütü Ofisi’nin Başkanı İtalyan yolsuz Nevio Zagaria, Yemen’deki bazı BM kuruluşlarının yol açtığı zararlara apaçık bir örnektir.
Yardımların çalınması, adam kayırmacılık, niteliksiz personeller… Örneğin İtalyan Zagaria, Dünya Sağlık Örgütü’nde(WHO) profesyonel oldukları gerekçesiyle Filipinli iki kişiyi görevlendirdi. Associated Press ajansının raporuna göre bu Filipinli iki kişinin tek görevi, Nevio Zagaria’nın köpeğine bakmaktı.
Bunlar, küçük yolsuzluklar. Daha büyük yolsuzluk ise Husilerin, yardımları kendi savaşçılarının lehine kullanması ve BM araçlarının koalisyondan gizlenmek için hareket eden Husi liderlerine verilmesidir.
Evet, meşru Yemen hükümeti, bu durumu Yemen Yerel Yönetim Bakanı ve Yüksek Yardım Komitesi Başkanı Abdurrakib Fetih’in BM Yemen İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande’ye yönelttiği konuşması aracılığıyla resmi bir şekilde protesto etti.
Fakat bu yeterli değil. Biz, uluslararası yolsuzluğun ve Husilerle işbirliğinin cürmümeşhut olduğu bir durumla karşı karşıyayız. Öyle ki uluslararası kurum tarafından Husilerin yasadışı bir örgüt olduğu belirtildi. Bu durum, gerçek ve ciddi bir şekilde nasıl değerlendirilecek?
Burada nakledile gelmiş bir duayı hatırladım: Allah’ım! Zalimin zulmünü ve müminin acziyetini sana şikâyet ediyorum.
TT
BM'nin Yemen'deki İtalyan görevli skandalı… Sırada ne var?
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة