Bazıları tarafından kötülenen ve gizlenen şeyleri ara sıra hatırlatmak ve bunlara işaret etmek güzeldir.
Suudi Arabistan’ın ve hatta Arap çıkarlarının en büyük düşmanı; Irak, Suriye, Lübnan, Arap ve Arap olmayan Afrika, Körfez, Katar, Umman, Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bozgunculuk çıkartan İran’daki Humeyni rejimidir.
Humeyni rejimi; Haşdi Şabi, Hizbullah ve mezhepçiliğe gömülmüş Husiler gibi devleti yiyip tüketen çeteler yetiştiriyor. Rejimin ideolojisinin temeli, devrimi ihraç etmeye, başta Suudi Arabistan olmak üzere ülkelerine özellikle de Suudi Arabistan’a müdahale edip iç güvenliğini bozmayı mubah gören bir anlayışa dayanıyor. Öyle ki Humeyni, devrimi ihraç etmenin hayırlı olduğunu söyledi.
Bu rejim tek başına çalışmıyor. Humeyni rejiminin çıkarlarına ya da bazı Arap ülkelerine hatta bu ülkelerin tüm yöneticilerine yönelik öfkeye ortak olan gizli ve açık müttefikler var. Bazı yöneticiler, isteyerek ya da istemeyerek Humeyni rejimine yakın duruyor.
Katar’ın şu anki yöneticileri, Humeyni rejiminin müttefikleridir. Bu, ekonomik, politik ve medya olarak açık ve net bir durumdur. Katar-İran ortaklığı, daha çok Yemen dosyasında kendini gösterdi. Aden olaylarının ardından Al Jazeera kanalının ve diğer İhvan (Müslüman Kardeşler) merkezli platformların Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nu kötülediğini ve yurt dışında kampanyalar düzenleyip bu kampanyaları finanse ettiğini görüyoruz. Bunu yapanlar, farklı uyruklardan olan İhvan’a bağlı aktivistlerdir.
Bu durum, bizi Suudi Arabistan’ın yüksek çıkarlarına yönelik tehlikenin kaynakları hakkında bu günlerde hatırlatmada bulunmanın güzel olduğu ikinci bir parametreden bahsetmeye sevk ediyor. Tehlikenin kaynağı, zaruretlerin -ki zaruretler haramı helal kılar- dikte ettiği şeyler hariç istisnasız tüm İhvan örgütüdür. Bu teşhisin sebebi şudur: İhvan düşüncesi, tam olarak Humeyni düşüncesi gibidir. Her ikisi de Suudi Arabistan’ı ana düşmanları olarak görüyor ve Suudi Arabistan’ın kendi projelerine ters düştüğünü düşünüyor.
Unutmayınız ki Suudi Arabistan, Haremeyn’in koruyucusu, İslam’ın kaynağı, Peygamberin meskeni ve ilk Arapların yurdudur. Dahası Suudi Arabistan, küresel enerji piyasasında en büyük oyuncudur. Bu ve diğer faktörler nedeniyle Suudi Arabistan, Humeyni ve İhvan örgütlerinin projelerini engelliyor. Tarih derslerinin farkında olan Suudi Arabistan, düşmanları ve müttefikleri nasıl tasnif edeceğini öğrendi. Bugün Suudi Arabistan’ın gözleri daha keskin.
Bunu hatırlatıyoruz, çünkü sosyal medyanın gürültülü ortamında doğru görüşü ve keskin bakışı kaydedenlerin nezdinde bu bilinci ve girdabı kökten yok etmeye bel bağlamamız anlamsızdır.
İşte bugün Yemen’deki yapay toz bulutunda kaybolması istenen gerçek pusula ve sabit yön budur.
TT
Suudi Arabistan'ın düşmanları kim?
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة