Abdullah Utaybi
Suudi Arabistanlı yazar. İslami akımlar araştırmacısı
TT

Korona sonrası dünya

Birçok felaket koronadan daha tehlikelidir. Kimyasal ve nükleer silahlar olmadan bile ölümcül silahları ile modern savaşlar, koronadan çok daha tehlikelidir. Siyasi ve ekonomik güç mücadeleleri koronadan daha tehlikelidir. Bu bağlamda iki dünya savaşını ve diğer savaşları hatırlamak yeterlidir. İran rejiminin içinde bulunduğumuz çağda düşmanlarının yanı sıra kendisine bağlı olanları da öldürmesi, imha etmesi ve sabote etmesi de buna örnek olarak verilebilir.
Ancak bu, korona tehlikesine son verebilir yahut azaltabilir mi? Elbette hayır. En nihayetinde insanları öldüren veya sağlığını tehdit eden her şey tehlikelidir. Sonuçları ve etkilerinin yanı sıra istatistikler ve rakamlar arasında ‘kötü ve daha kötü’ gibi karşılaştırmalar yapmak, bu risklerden birini risk olmaktan çıkarmaz.
İnsanlık tecrübesinin bize gösterdiğine göre bu tür salgınlar uzun sürmez. Nitekim birkaç ay veya birkaç yıl içinde hasat edeceği eder ve sonra nihayete erer. Bazen uzun aralıklarda başka salgınlar da meydana gelebilir. Yeni tip koronavirüse (Covid-19) dair bilgimiz çok az. Fakat göstergeler sıcakların gelmesi ile birlikte virüsün zayıflayacağı yönünde. Bazı kimseler gelecekteki muhtemel bir ikinci bir dalgadan söz ediyorlar. Her iki durumda da bu hastalığı tedavi edecek bir ilacı veyahut etkili bir aşıyı bulmaya henüz yakınlaşmış değiliz. ABD Başkanı Donald Trump, cuma günkü açıklamasında, koronavirüs salgınının bir aşı bulunmadan sona ereceğini söyledi.
Bu tehlikeli virüs hakkındaki bilgi eksikliğimiz birkaç farklı nedenden kaynaklanıyor. Mesela virüsün değişken birçok değişken seviyesi bulunuyor ve durmaksızın dönüşüyor. Virüsün etkisi de tek derecede değil. Bununla birlikte insanların buna karşı koyacakları bağışıklık sistemleri birbirinden farklıdır. Diğer taraftan virüsün yayıldığı ortamda onun gücünü etkiliyor. Bununla birlikte test araçlarının çoğalması ve ülkelerin bunları temin etme gücüne sahip olması da salgını etkilemektedir. Dolayısıyla hızlı bir şekilde bazı sonuçlara varmak genellikle yanlış olarak neticelenir.
Çin'de yerel düzeyde olan korona salgını, küresel bir salgına dönüştü. Bu kapsamda, insanlık tarihinde daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde ulaşım araçlarındaki gelişmeler oldukça etkili oldu. Modern medeniyet ayrıca virüse karşı dünya çapında bir farkındalık oluşturulmasında etkili oldu. Tedavi arama yöntemleri sağlık düzeyinde uluslararası işbirliğinin kapısını açtı. Virüsle başa çıkmanın en etkili yolu olan doğru bir farkındalık yaratan bilgiler de modern medeniyetin araçlarıyla dünyadaki herkesin cebine girdi.
Bu virüs için ilaç ve aşı bulmak adına büyük ülkeler ile dev şirketler arasında uluslararası bir yarış var. Hepsi birbirinden farklı nedenlerle insanların üzerine çöken bu kabusa bir son vermek için çalışıyorlar. Elbette bu nedenlerden biri, bu alanda faaliyet gösteren tüm şirketlerin gözünü dikmiş olduğu ekonomik ve ticari nedendir. Bu nedenle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, keşfedilmesi halinde ilacı ücretsiz yapma çağrısı oldukça önemlidir. Nitekim bu çağrı, uluslararası işbirliğini benzeri görülmemiş bir düzeye çıkarabilir ve çözümü hızlandırabilir.
Bu tehlikeli virüs dünyayı değiştirdi ve gelecekte de daha derin bir şekilde değiştirmeye devam edecek. Çünkü politik, ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki öncelikler yeniden düzenlenecek ve sıralanacak. bu inkar edilemez bir husustur. Asıl yarış, yeni dünyanın yeni önceliklerine göre gelecekte olacak.
Bu derece uluslararası sıkıntılı bir atmosferde düşünceler birbirini takip eder ve görüşler çatışır. Gelecek, tarihte çok karışık bir anda denge kurabilenler için her daim iyidir. İnsanların çoğu bu hastalık karşısında şiddetli bir korku duyuyor. Bazısı için durum dehşet verici bir seviyede. Diğer taraftan koronavirüs gibi gerçek bir tehlike ile hayali tehlikeler arasında ayrım yapamayan bazı sorumsuz ve pervasız kişiler ise kendilerini tehlikenin kucağına atıyorlar. Tarihin bu tür sıkıntılı anlarında herkes kendi özel evinde bile ilgili resmi kurumların direktiflerine bağlı kalmalıdırlar. Fakat bununla birlikte mevcut durumu, sosyal ve güvenlik sorunları yaratacak bir kosa dönüştürmemek gerekiyor.
Savaşlar, güç ve nüfuz mücadeleleri, ekonomi mücadeleler, enerji pazarları ve diğer bir dizi husus virüs salgınının üstesinden gelinmesini beklemedi. İran hala bölgede, Suriye ve Lübnan'da kaos ve terörizmi yaymak için çalışıyor. Irak ve Yemen'de olduğu gibi, terörist gruplar hala her yere kaos ve terörü yayma planlarını uyguluyorlar. Bununla da kalmayıp operasyonlarını geliştirmek ve daha fazla insanı öldürmek için dünyanın koronavirüs karşısında duyduğu endişeden yararlanıyor. Dünya siyasi ve diğer çatışmalara son vermedi, vermeyecek. Kim durursa salgının sona ermesinden sonra zarar görecek olan taraf olacak. Ülkeler hala stratejilerini gözetmeye ve çıkarlarının korunmasını sağlamaya devam etmektedir.
Ekonominin sürekli olarak kapanmasından ve sokağa çıkma yasağından kaynaklanan kıtlık ve yoksulluk koronadan daha tehlikelidir. Kaosun yayılması ve güvensizlik durumunun oluşması koronavirüsten daha tehlikelidir. Dünyanın uzun süre bu şekilde kapılarını kapalı tutması halinde gittikçe büyüyecek olan bir dizi şey, koronadan daha tehlikelidir. Dünya virüsten kurtulmak için çalışıyor. Bunda başarıl olamadığı takdirde kayıplarını azaltmanın ve ülkeler, toplumlar ve bireyler üzerindeki etkilerini sınırlandırmanın en iyi yolunu aramalıdır. Yakın zamanda bu hedefe ulaşılacaktır. Her şeye rağmen hayat devam edecek.
Tarih, insanlığın daha önce karşılaştığı tüm zorlukları aştığının tanığıdır. İnsanlığın başlangıcından beri üstesinden gelinmeyen tek bir virüs yoktur. Bu bağlamda yalnızca geçen yüzyılın salgınlarını hatırlamak yeterli olacaktır. İnsanoğlu çeşitli şekillerde bunun üstesinden geldi ve yine gelecektir.
Son olarak koronavirüs salgınının ortadan kalkmasının, iyimserlik ve kötümserlikle herhangi bir şekilde ilgisi yoktur. Aksine salgının son bulmasının ilişkili olduğu tek şey bilim, bilim adamları ve her zaman çözüm üretebilen bir insandır.