Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Gülümse, Lübnan'dasın!

Çeşitli ülkelerde yaşayan sevdiklerimden ve dostlarımdan çok sayıda çağrı alıyorum. Hepsi de samimi ve endişeli bir şekilde bana şunları soruyor: Durumun nasıl? Bir isteğin var mı? Bir ihtiyacın var mı?
Soru sorma tarzları beni şaşırtıyor: Yurtdışındaki imajımız bu mu? İnsanlar açlığın eşiğinde ve hatta kalbinde mi? Bilakis burada büyük bir incelik ve dostlukla evlerinde kalmam için teklif eden kimseler var.
Sizlere çok teşekkür ederim, fakat şükürler olsun biz çok iyiyiz. Lübnan'dan aldığınız haberlere gelince, çoğunun doğru olması gerçekten üzücü. Böylesi daha önce görülmedi. Anılarımda ve okuduklarımda böyle bir zilletin örneği yok. Lübnan bildiğim veya bildiğiniz gibi. Arap izleyicilere Lübnan yemeklerini nasıl hazırlayacakları konusunda rehberlik eden bazı şefler Lübnan'da ünlü oldu. Bunlardan biri de Şef Antoine. Şef, bütün dillerde karşılığı olan ve yetkin aşçılar için profesyonellik derecesini anlatmak üzere kullanılan Fransızca bir terimdir. Şef Antoine’nin binlerce takipçisi var. Herkes etin nasıl hazırlanması gerektiği gibi konularda onun tavsiyelerine kulak veriyor.
Bu pazartesi akşamı televizyonda başka bir program vardı. İzleyicilere etsiz besleyici bir yemek nasıl hazırlanır onu öğretiyorlardı. Lübnanlılar, proteinin kabaktan veya haşlanmış lahanadan alındığı sağlıklı bir vejetaryen yaşama alışmalıdır.
Şef Antoine programının Araplar tarafından yoğun ilgi görmesinin sebebini anladım. Şef Antoine içinde abartının olmadığı bir gerçekliği tasvir ediyor. Eskiden ‘Arap mutfağı’ olan Lübnan, şu anda Ekonomi Bakanlığı'nın desteklediği bir ‘gıda paketine’ dönüşüyor. Restoranlar kapalı ve eczaneler de aynı şekilde kapanıyor. Başbakan, Amerikan Üniversitesi ile savaşa giriyor ve bir milyon dolar tazminat talep ediyor. Ayrıca bu miktarın dolar olarak ve ülke dışında ödenmesini şart koşuyor.
Artık et ithal edemeyen bir ülkede yaşıyoruz. Maliye Bakanlığı Genel Müdürü, 8 ay içerisinde yurtdışına 6 milyar dolar transfer edildiğini, yani korona salgınından aylar önce krizin ülkeyi vurduğunu söylüyor. Parlamento Maliye Komitesi Başkanı Milletvekili İbrahim Kenan, hiç tereddüt etmeksizin 2009 yılından bu yana hükümetlerin maliyeye ilişkin bir tek doğru rakam vermediğini bildiriyor.
Lübnan Dünya Bankası'na 3 ayrı rakam içeren çözüm reçetesi takdim etti. Bir rakamsal teklif Maliye Bakanlığı'ndan, bir rakamsal teklif Merkez Bankası’ndan ve bir diğeri ise Bankacılık Birliği'nden. Bütün bu rakamlar muhtemelen yanlış.
İlaçlar, tedaviler, aile alışkanlıkları ve birtakım yemekler gibi bazı şeylerin Lübnanlıların hayatına veda ettiği ve Lübnanlıların yarın hayatlarında neyin eksileceğini öğrenmek için akşam haberlerini beklediği doğrudur.